Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν εμείς είχαμε Μέλη στην.....Φιλική Εταιρεία ! ( μέρος Α΄ )

Δελβινακιώτες μέλη της Φιλικής Εταιρείας !

Από το βιβλίο,
Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821' του ΝΙΚΟΛΑΪ ΤΟΝΤΟΡΩΦ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΟΔΗΣΣΟΥ ΦΑΚΕΛΟΣ 1ος, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 249, Αριθμός 40, Έτος 1822

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ ΝΟΒΟΡΩΣΣΗΣΚΥ ΚΑΙ ΒΕΣΣΑΡΑΒΙΑΣ

Πληροφορίες και στοιχεία για αλλοδαπούς, τους αποκαλούμενους 'Φιλικούς', που τελούν υπό κράτηση στην πολίχνη Όργκίεβ.
Ονομαστική κατάσταση των Φιλικών, που κρατούνται στην πολίχνη Όργκίεβ και όπου καταγράφεται η εθνικότητα και η υπηκοότητα του καθενός, ενώ για όσους έζησαν στη Ρωσία, πριν την είσοδο τους στην Μολδαβία, που ακριβώς και με τι διαβατήριο ταξίδεψαν έξω από τα σύνορα ή εάν βγήκαν χωρίς διαβατήριο και τέλος ο τόπος μόνιμης διαμονής τους.

             - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Κωνσταντίνος Παναγιώτου Δουβλής
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 5 χρόνια πήγε από το Ιάσιο στη Βεσσαραβία για εμπορικές του υποθέσεις. Φέτος την 1η Ιουνίου πέρασε στη Μολδαβία, χωρίς διαβατήριο, από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής δεν έχει πουθενά. Με εγγύηση από τις 9 Αυγούστου. Αριθ. 4011

Γεώργιος Δόκας
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 6 μήνες έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και μέσο του λοιμοκαθαρτηρίου του Λεώφ, έφθασε στο Κισσινέβ. Από εδώ πέρασε φέτος την 1η Ιουνίου στη Μολδαβία, χωρίς διαβατήριο, από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής δεν έχει στη Ρωσία. Με εγγύηση από τις 12 Αυγούστου. Αριθ. 4093.

Κώστας Τσαγγούλης
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Έζησε 6 χρόνια στο Ισμαήλιο και στη Βεσσαραβία, βρέθηκε για εμπορικές του υποθέσεις. Την 1η Ιουνίου πέρασε στη Μολδαβία από ένα σημείο που βρίσκεται πιο κάτω από το Σκουνέλι. Αριθ. 4093.

Παναγιώτης Χαρίτου του Ιωάννη
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 11 χρόνια έφθασε από την Μολδαβία στην Βεσσαραβία. Ήρθε εδώ για εμπορικές του υποθέσεις και παρέμεινε 6 χρόνια. Φέτος στις 10 Μαΐου πέρασε με βάρκα και χωρίς διαβατήριο τον Προύθο από την Τομαρόβα και μέχρι την πολίχνη Χούς. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει το Δελβινάκι. Στην Βεσσαραβία έχει ένα θείο τον Δημήτρη Χαρίτο. Με σύσταση από τις 12 Αυγούστου. Αριθ. 4023.

Γεώργιος Μούκας
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Από την Κωνσταντινούπολη έφυγε πριν 20 χρόνια και από τότε έζησε σε διάφορα μέρη της Μολδαβίας. Πριν 14 ήρθε στην Βεσσαραβία. Είχε στην κατοχή του ένα Χωριό. Την 1η Ιουνίου πέρασε στη Μολδαβία, χωρίς διαβατήριο, από ένα σημείο που βρίσκεται πιο κάτω από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής στην Βεσσαραβία δεν έχει. Ο ίδιο ως άνω αριθμός.

Γιάννης Μούκας
Γιός του προηγούμενου. Έφυγε μαζί με τον πατέρα του και με αυτόν πέρασε από την Βεσσαραβία στην Μολδαβία φέτος την 1η Ιουνίου, χωρίς διαβατήριο. Με σύσταση από τις 12 Αυγούστου. Αριθ. 4093.

ακολουθεί και Β΄μέρος !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου