Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα...

16 Μαΐου

το 1651
Οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β’ και πετούν τη σορό του στη θάλασσα. Ο Σουλτάνος τον υποψιαζόταν ότι είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους.

το 1718
Γεννήθηκε η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι, Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος, που διακρίθηκε για τις εργασίες της στον διαφορικό λογισμό. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο. (Θαν. 9/1/1799)

το 1916
Υπογράφεται η μυστική συμφωνία Σάικς - Πικό, που ρυθμίζει τις σφαίρες επιρροής μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας στη Μέση Ανατολή. Προβλέπει ότι η Μ. Βρετανία δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της Κύπρου χωρίς την έγκριση

το 1929

Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ.

το 1948
Γεννήθηκε η Κάτια Δανδουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός.

το 1948
Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στο θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Η αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη στο ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια.

το 1966
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εκδίδει την «Αγγελία της 16ης Μαΐου», με την οποία ξεκινά η Πολιτιστική Επανάσταση.

το 1968
Πέθανε ο Ευάγγελος Λεμπέσης, Έλληνας κοινωνιολόγος και οικονομολόγος, γνωστός για το δοκίμιό του «Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω». (Γεν. 1904)

το 1979
Πέθανε ο Αβραάμ Μπεναρόγια, εβραίος σοσιαλιστής πολιτικός. Πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της «Φεντερασιόν», του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ, και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. (Γεν. 1887)

το 1994
Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά συναλλάγματος, με απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννη Μπούτου. Θετική είναι η αντίδραση της αγοράς.

το 2010
Ρόνι Τζέιμς Ντίο, Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης του χέβι μέταλ. Υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio και Heaven & Hell. (Γεν. 10/7/1942).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου