Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Το Φασκόμηλο η Χαμοσφάκα η Χαμοσφακίδι

«Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;»


(Υπάρχει αρκετό χαμοσφακίδι στο χωριό μας !)

Το φασκόμηλο ή αλλιώς φασκομηλιά (Σάλβια η φαρμακευτική), ανήκει στην οικογένεια τον αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών ελελίφασκος. Είναι γνωστό και ως ελελίφασκος ο φαρμακευτικός, αληφασκιά, χαμοφασκιά και στην Κύπρο σπατσιά, ενώ στην Ήπειρο “μουσφακίδι” η χαμοσφακίδι
Πρόκειται για πολυετές θαμνώδες φυτό με πολυάριθμα κλαδιά. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και παχιά, με λευκοπράσινο χρώμα. Τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους, είναι χρώματος μοβ και ανθίζουν κατά τον μήνα Μάιο ως τον Ιούνιο.
Ιστορία & Παράδοση για την «αθανασία» του φυτού
Κατά την αρχαιότητα, το φασκόμηλο ήταν ένα πολυφάρμακο, που χρησιμοποιούνταν ακόμα και για δαγκώματα φιδιών και εντόμων, για να αυξήσουν τη γονιμότητα των γυναικών (αρχαίοι Αιγύπτιοι) και για να διώχνουν τα κακά πνεύματα.
Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν ιερό φυτό και το είχαν αφιερώσει στον θεό Δία. Οι γυναίκες υποδέχονταν τους άνδρες από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να «διεγείρουν» τη γονιμότητα. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ έχουμε αναφορές και από τον Διοσκουρίδη, τον Θεόφραστο και τον Αέτιο.
Οι Λατίνοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και το χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές, γιατί πίστευαν ότι έφερνε μακροζωία, ενώ εκείνοι της Σχολής του Σαλέρνο έλεγαν ότι δεν υπάρχει άλλο, καλύτερο φάρμακο κατά του θανάτου. Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα και αναρωτιόντουσαν: «Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;».
Οι Ολλανδοί, είχαν τόσο μεγάλη εκτίμηση το φυτό, ώστε άλλαζαν 2 κιβώτια τσαγιού δικού τους με 1 κιβώτιο φασκόμηλου. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι», ενώ οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.
Χρήσεις & Ευεργετικές ιδιότητες

Το φυτό έχει έντονη αρωματική μυρωδιά και καλλιερεγείται για τις πολλές φαρμακευτικές του ιδιότητες, ως αφέψημα και ως καρύκευμα. Περιέχει ως κύρια ουσία αιθέριο έλαιο, φασκομηλόλαδο (άχρωμο ή ερυθροκίτρινο), σαπωνίνες (πικρές ουσίες), τερπένια, ρητίνες, πικρά διτερπένια, ταννίνες, τριτερπένια, φλαβονοειδή και θουγιόνη (μια μονοτερπενική κετόνη).
Τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου βοηθάνε στα τσιμπήματα από μέλισσες και κουνούπια, τρίβοντας τα επάνω στο ερεθισμένο σημείο. Τα αποξηραμένα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική σαν άρτυμα, αλλά και σαν μέσο αρωματισμού και συντήρησης σε πολλά τρόφιμα (ζωμοί, ξίδι κα). Έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.
Τα αιθέρια έλαια του φασκόμηλου συντηρούν και αρωματίζουν τρόφιμα και ποτά. Χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία και τη βιομηχανία καλλυντικών, έχοντας μάλιστα, και αντιοξειδωτική δράση. Προστίθενται συχνά σε σαμπουάν, κρέμες προσώπου και σώματος. Ανανεώνουν τα δερματικά κύτταρα και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος. Βοηθάνε στην ακμή, την ψωρίαση και τα εκζέματα, ενώ με ένα μασάζ στο κεφάλι, βοηθάνε στην ανάπτυξη των τριχών.
Τα αιθέρια έλαια των αυτοφυών ειδών σάλβιας παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές από το ένα είδος στο άλλο.
Το φασκόμηλο αποξεραίνεται, και ως αφέψημα.
Ιδιότητες:
● Εξαιρετικό επουλωτικό πληγών (πλύσεις)
● Κατά του ζαχάρου
● Τονωτικό του νευρικού συστήματος
● Κατά της τριχόπτωσης (πλύσεις)
● Καταστέλλει την έκκριση γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες
● Κατά της υπέρτασης
● Βελτιώνει την λειτουργία του συκωτιού και τη χώνεψη
● Βοηθάει στη δυσπεψία και στο τυμπανισμό
● Εξαιρετικό για διαταραχές του συκωτιού
● Μειώνει το νυχτερινό ίδρωμα καθώς και την υπερβολική έκκριση σαλιών
● Ενισχύει το νευρικό σύστημα σε περιπτώσεις μελαγχολίας, στρες, κατάθλιψης και απαισιοδοξίας
● Βοηθάει στα προβλήματα εμμηνόπαυσης και σαν διεγερτικό των έμμηνων
● Χρησιμοποιείται στα κρυολογήματα και στις ασθένειες των άνω αναπνευστικών οδών, βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, δυνατό βήχα, φυματίωση των πνευμόνων, αιμοπτύσεις και δύσπνοια
● Βοηθάει σε έλκη του στομάχου, σε κολικούς και σπασμούς των εντέρων
● Βοηθάει στο δυνάμωμα του νευρικού συστήματος και τη βελτίωση του μεταβολισμού
● Εξαλείφει τη τρεμούλα των χεριών
● Ενισχύει την αδύνατη μνήμη

παρασκευάζεται όπως το τσάι, με λιγότερη όμως δόση.
το βάζουμε και στην μαγειρική (σαν αποξεραμένο)
( Βλ. site herbstore σελ.6 Βότανα ).

 Η χρήση του φασκόμηλου θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και σύνεση, γιατί η υπερβολική χρήση φέρνει την πιθανότητα δηλητηρίασης που οφείλεται κυρίως στην ουσία θουγιόνη του φυτού.

Γενικά, το φασκόμηλο θεωρείται από πολλούς ως ένα φάρμακο για όλες τις ασθένειες. Μάλιστα, είναι και μελισσοτροφικό φυτό παρέχοντας μέλι εκλεκτής ποιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου