Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα...

20 Μαΐου

το 325
Συνέρχεται στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος, για να καταδικάσει τον Αρειανισμό.

το 1506
Πέθανε ο Χριστόφορος Κολόμβος, Ισπανός εξερευνητής, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική. (Γεν. 1451)

το 1609
Εκδίδονται στο Λονδίνο τα Σονέτα του Γουίλιαμ Σέξπιρ.

το 1769
Γεννήθηκε ο Ανδρέας Μιαούλης, Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος. (Θαν. 11/6/1835)

το 1825
Ο Ιμπραήμ νικάει τους Έλληνες στο Μανιάκι της Μεσσηνίας. Ανάμεσα στις απώλειες της ελληνικής πλευράς και ο Παπαφλέσσας. (Η Μάχη στο Μανιάκι)

το 1825
Πέθανε ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικές μορφές της ελληνικής επανάστασης. (Γεν. 1788)

το 1875
Πέθανε η Αμαλία, η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας. (Γεν. 21/12/1818)

το 1935
Γεννήθηκε η Μαρινέλλα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Κυριακής Παπαδοπούλου, τραγουδίστρια από τη Θεσσαλονίκη.

το 1941
Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης, με την κατά κύματα ρίψη γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την κατάληψη της Μεγαλονήσου. (Επιχείρηση Ερμής)

το 1978
Κεντρώο άνοιγμα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των «Νεοφιλελευθέρων» Παύλος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών.

το 1998
Τη δυσφορία του Κώστα Καραμανλή προκαλούν οι απροκάλυπτα ρατσιστικές δηλώσεις δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής τού νομοσχεδίου για τη συνοριακή αστυνομία. Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος πρότεινε «να διώξουμε τους Αλβανούς κι αν ξαναγυρίσουν να τους στείλουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα Μακρονήσια», ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε να καθιερωθεί πόθεν έσχες για τους λαθρομετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου