Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα...

12 Μάϊου

το 1821
Σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής επανάστασης, η μάχη στο Βαλτέτσι, και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρίσκεται προ των πυλών της Τριπόλεως.

το 1902

Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται TITAN. Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

το 1930
Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

το 1947
Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών».

το 1992
Πέθανε ο Νίκος Γκάτσος, Έλληνας ποιητής και στιχουργός. (Γεν. 8/12/1911)

το 1993
Διεξάγεται στο ΟΑΚΑ ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, που έμεινε στην ιστορία ως «ο τελικός των κουρεμένων κεφαλιών», καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ κουρεμένοι, για γούρι καταπώς είπαν. Όμως, ο Κριστόφ Βαζέχα είχε άλλη γνώμη. Με γκολ στο 13ο λεπτό χάρισε τη νίκη 1-0 στον Παναθηναϊκό και το 13ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του.

το 1995
Περίπου 150 παλαιά μέλη της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» (νεολαίας του ΚΚΕ εσ., προδρόμου του ΣΥΡΙΖΑ) εισβάλλουν στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», διαμαρτυρόμενα για τα όσα έγραψε εναντίον τους τις προηγούμενες ημέρες ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης στη στήλη του «Μαύρη Τρύπα». Τον κατηγορούν, ακόμη, για διάδοση «αντισημιτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών, εθνικιστικών και σεξιστικών ιδεών». Μία ομάδα διαμαρτυρομένων φθάνει έως το γραφείο του δημοσιογράφου και εκσφενδονίζει εναντίον του γιαούρτια.

το 2001
Πέθανε ο Αλεξέι Τουπόλεφ, Ρώσος αεροναυπηγός, που εξέλιξε το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Tu-144. (Γεν. 20/5/1925).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου