Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Σαν σήμερα...

4 Μαρτίου

το 1827
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στο Κερατσίνι.

το 1881
Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Τίτλος της: «Σπουδή στο Κόκκινο».

το 1912
Οι σουφραζέτες πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους του Λονδίνου και σπάνε κάθε παράθυρο που βρίσκουν στο διάβα τους, επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγεί δικαίωμα ψήφου.

το 1937
Γεννήθηκε η Ελένη Κυπραίου, Ελληνίδα δημοσιογράφος και ηθοποιός, η πρώτη τηλεπαρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης.

το 1944
Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Θα τελειώσει στις 8 Μαρτίου, με την αποχώρηση των εισβολέων Γερμανών.

το 1956
Πέθανε ο Γιώργος Χαραλάμπους, κύπριος αγωνιστής. Φονεύτηκε στη Λεμεσό, αφού προηγουμένως είχε ρίξει χειροβομβίδα κατά άγγλων στρατιωτών. (Γεν. 1939)

το 1966
Ο Τζον Λένον δηλώνει: «Είμαστε (οι Beatles) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

το 1968
Γεννήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

το 2006
Πέθανε η Μαρία Πλυτά, Ελληνίδα κινηματογραφίστρια, η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα, με 25 ταινίες στο ενεργητικό της. («Τα Αρραβωνιάσματα», «Ο Λουστράκος», «Ο Ανήφορος») (Γεν. 1915)

το 2008
Πέθανε η Έλενα Ναθαναήλ, Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 19/1/1947)

το 2014
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου τον πολιτικό σχηματισμό «Το Ποτάμι», ο οποίος θα συμμετάσχει στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρει ότι «Το Ποτάμι» κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τη φιλελεύθερη Δεξιά, όμως τονίζει ότι δεν θέλει να το κατατάξει στη μία ή στην άλλη πολιτική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου