Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινότητας και σε 10 Δήμους της Ηπείρου

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το στρατηγικό σχέδιο ορεινότητας που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης ορεινών περιοχών της χώρας.
Το «στρατηγικό σχέδιο» περιλαμβάνει δράσεις των υπουργείων Οικονομικών, Γεωργίας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Προβλέπονται οικονομικές ενισχύσεις και κίνητρα για την απασχόληση των νέων, την επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων σωμάτων ασφαλείας, εκπαιδευτικών και προσωπικού υγείας, την τουριστική ανάπτυξη, την κάλυψη ενεργειακών αναγκών κ.λπ. Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δημοτική αρχή να επιλέξει δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Η πρόσφατη απογραφή έδειξε ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ήπειρο συνεχίζεται. Σε μία δεκαετία έχασε μία μικρή πόλη καθώς ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 17 χιλιάδες περίπου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως σήμερα στο Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινότητας περιλαμβάνονται δέκα δήμοι της Ηπείρου.
Στο σχέδιο θα ενταχθούν δέκα δήμοι της Ηπείρου και συγκεκριμένα:
-Βορείων Τζουμέρκων – Ιωάννινα
-Γεωργίου Καραϊσκάκη – Αρτα
-Δωδώνης – Ιωάννινα
-Ζαγορίου – Ιωάννινα
-Κεντρικών Τζουμέρκων – Αρτα
-Κόνιτσας – Ιωάννινα
-Μετσόβου – Ιωάννινα
-Πωγωνίου – Ιωάννινα
-Σουλίου – Θεσπρωτία
-Φιλιατών – Θεσπρωτία

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Στο σχέδιο συγκεντρώνονται πολιτικές στοχευμένης στήριξης για συνολικά 225 ορεινούς ΟΤΑ, οι οποίοι περιλαμβάνουν 2.158 κοινότητες με 750.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 220.000 ζουν μόνιμα στους 38 μικρούς ορεινούς δήμους.
Στα πλαίσια του προγράμματος το Υπουργείο Εσωτερικών θα αυξήσει τη χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ για τους ορεινούς δήμους προκειμένου να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή σε προγράμματα και παροχή τεχνικής βοήθειας. Ακόμη, θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΚΑΠ ή με ειδικό πόρο για την κάλυψη του αυξημένου λειτουργικού κόστους των ορεινών δήμων, με χρηματοδότησή του από τέλη που συνδέονται με τις ορεινές περιοχές (τέλη υπέρ ΟΤΑ από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, λατομεία και μεταλλεία, υλοτομία, κυνήγι). Εξετάζεται, επίσης, να χορηγηθεί ειδική συμπληρωματική χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές τη χειμερινή περίοδο.
Προωθείται ειδική ρύθμιση ταχείας πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με εντοπιότητα.
Σχεδιάζεται η ομαδοποίηση έργων και η ανάθεση της ωρίμασής τους στο ΤΑΙΠΕΔ και η λειτουργία και στελέχωση αναπτυξιακών οργανισμών για ομάδες δήμων με κοινά (κυρίως γεωγραφικά) χαρακτηριστικά προκειμένου να επιταχυνθεί η εκπόνηση μελετών και η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή δεξαμενών ποτίσματος ζώων, την αγροτική οδοποιία, τον εξηλεκτρισμό σταυλικών εγκαταστάσεων ενώ θα υπάρξει και πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης συνεταιρισμών. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα θέσπισης οριζόντιας ενίσχυσης για την κάλυψη του κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών.
Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη Λειτουργία Κινητών Ομάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΚΟμΥ) σε 9 Κέντρα Υγείας μικρών ορεινών δήμων και σε 29 Κέντρα Υγείας όμορων δήμων. Οι ΚΟμΥ θα προσφέρουν προληπτικές εξετάσεις όπως ορθοπεδικό έλεγχο, γενικές εξετάσεις αίματος με έμφαση στο σάκχαρο, τη χοληστερίνη, τον αιματοκρίτη και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.
Θα προχωρήσει επιπρόσθετα στην τοποθέτηση 305 Σταθμών Τηλεϊατρικής Ιατρού – Ασθενούς σε απομακρυσμένα σημεία και 35 Σταθμών Τηλεϊατρικής Ιατρού Συμβούλου. Ειδικά για τους 38 μικρούς ορεινούς δήμους έχει προταθεί η εγκατάσταση σημείων ΕΔΙΤ σε 71 Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία και Περιφερειακά Ιατρεία.
Θα δοθούν τέλος κίνητρα για τη στελέχωση με προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας στις ορεινές περιοχές .
Από το Υπουργείο Οικονομικών θα χορηγηθούν ειδικά επιδόματα για την προσέλκυση δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων σωμάτων ασφαλείας και προσωπικού υγείας στην περιφέρεια εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης έξτρα μηνιαίου επιδόματος και επιδόματος πρώτης εγκατάστασης. Σήμερα προβλέπονται διαφορετικά επιδόματα, π.χ. μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ για απομακρυσμένες – παραμεθόριες περιοχές και για τα σώματα ασφαλείας, 400 ευρώ για ιατρούς υπηρεσίας σε περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας προβληματικών και άγονων περιοχών κ.λπ.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού θα προωθηθεί απαλλαγή από τον φόρο διαμονής τόσο για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όσο και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα στις μη χαρακτηρισμένες τουριστικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και οι ορεινές κοινότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου