Ειδικά η γιορτή του Αγίου Ανδρέα σηματοδοτεί την αρχή του χειμώνα. Στο χωριό μας η μετάβαση αυτή γιορτάζεται με τα μπόλια.
Πρόκειται για ένα έθιμο όπου τα αγροτικά νοικοκυριά κάνουν μια προσφορά στη γη, ακριβώς αυτή την εποχή που είναι ταυτισμένη με τη σπορά, και είναι η συνέχεια αρχαιότατου εθίμου που ονομαζόταν πανσπερπία, δηλαδή όλοι οι σπόροι, μ’ άλλα λόγια πολυσπόρια.
Τα μπόλια είναι ένα μείγμα από πολλούς και διαφορετικούς σπόρους, που βράζουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Οι συνηθισμένοι σπόροι λοιπόν ήταν καλαμπόκι, σιτάρι, σταφίδες, ρόδια, καρύδια και μέλι η πετιμέζι.
Η προετοιμασία τους ξεκινούσε από την προηγούμενη μέρα, με το μούλιασμα των δυσκολόβραστων καρπών. Επειδή πολλοί και διαφορετικοί σπόροι απαιτούσαν μεγάλους χρόνους βρασμού, η διαδικασία κρατούσε πολύ ώρα.
Φωτό από το χθεσινό μας μαγείρεμα
Πρόκειται για ένα έθιμο όπου τα αγροτικά νοικοκυριά κάνουν μια προσφορά στη γη, ακριβώς αυτή την εποχή που είναι ταυτισμένη με τη σπορά, και είναι η συνέχεια αρχαιότατου εθίμου που ονομαζόταν πανσπερπία, δηλαδή όλοι οι σπόροι, μ’ άλλα λόγια πολυσπόρια.
Τα μπόλια είναι ένα μείγμα από πολλούς και διαφορετικούς σπόρους, που βράζουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Οι συνηθισμένοι σπόροι λοιπόν ήταν καλαμπόκι, σιτάρι, σταφίδες, ρόδια, καρύδια και μέλι η πετιμέζι.
Η προετοιμασία τους ξεκινούσε από την προηγούμενη μέρα, με το μούλιασμα των δυσκολόβραστων καρπών. Επειδή πολλοί και διαφορετικοί σπόροι απαιτούσαν μεγάλους χρόνους βρασμού, η διαδικασία κρατούσε πολύ ώρα.
Φωτό από το χθεσινό μας μαγείρεμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου