Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Ο Οδικός Άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τη δημοπράτηση του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών προς την Αλβανία.
Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται το ελληνικό κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά που θα ενώσει τη χώρα μας με την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Το έργο, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, θα δημοπρατηθεί εντός του επόμενου τριμήνου, κάτι που σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα της έναρξης των εργασιών.
Θετικά είναι τα μηνύματα που καταφτάνουν και από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος επισήμανε ότι έχουν παραδοθεί σχεδόν όλες οι μελέτες για το έργο, εξαιρουμένης της περιβαλλοντικής, η παράδοση της οποίας είναι θέμα ημερών. Η αρχική δημοπράτηση θα γίνει για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι και με προαίρεση το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά.
Πρόκειται για έναν από τους οδικούς άξονες που συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ 2021-2027 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.
Ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος με μήκος 70 περίπου χιλιόμετρα, μιάμιση λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (χωρίς διαχωριστική νησίδα) και θα πλαισιώνεται από 14 συνολικά ανισόπεδους κόμβους.

Ο δρόμος θα ξεκινά με σύνδεση με ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία Οδό. Οι υπόλοιποι κόμβοι έχουν προβλεφθεί να κατασκευαστούν στις εξής θέσεις: Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι, Γραμμενοχώρια, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυές, Καλπάκι, Δολιανά, Ραβένια, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Κτίσματα, Κακαβιά.


Ο νέος οδικός άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αλβανία και αποτελεί κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», ενός οδικού δικτύου 1.500 χιλιομέτρων που θα απλώνεται από τη Βόρεια Ιταλία έως την Καλαμάτα κατά μήκος των ακτών.

Στο έργο του Μπλε Διαδρόμου συνολικά εμπλέκονται 8 χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου