Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Θέλουν να τα πάρουν...όλα !

Μετά την Εφορία, το Ειρηνοδικείο, το Αστυνομικό Τμήμα, τώρα έχουμε και το...
τελευταίο "θύμα", το...Υποθηκοφυλακείο του χωριού μας !
και ποιος ξέρει τι άλλο έχει σειρά ....

Θέλουν...λέει να το πάνε κεντρικά ! αλλά πού ;
και θα ισχύει "λέει" για όλη την Ελλάδα !
Σε εμάς όμως εάν (λέω εάν !) κλείσει το Υποθηκοφυλακείο, ε...τότε κλείνει και το Συμβολαιογραφείο ! και τότε ....τι ;

Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα όλοι μας !

Στο χωριό μας μετά το Κέντρο Υγείας, το Υποθηκοφυλακείο - Συμβολαιογραφείο, φέρνει την μεγαλύτερη κίνηση από κόσμο, γιατί καλύπτει όλη την περιοχή ! 


Έτσι για να γνωρίζουμε όλοι μας το τι είναι τα υποθηκοφυλακεία 
Το Υποθηκοφυλακείο είναι η δημόσια υπηρεσία στην οποία κατατίθενται επίσημα και φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων καθώς και τα βάρη (υποθήκες, προσημειώσεις, κατασχέσεις) που τα βαρύνουν. Επίσης, στα υποθηκοφυλακεία φυλάσσονται και δικαστικές αποφάσεις σχετικές με ακίνητα και γενικά κάθε πράξη που επηρεάζει τη νομική κατάσταση ενός ακινήτου.
Τρόπος λειτουργίας
Τα υποθηκοφυλακεία λειτουργούν στην περιφέρεια κάθε ειρηνοδικείου και συνήθως υπάρχει ένα υποθηκοφυλακείο ανά ειρηνοδικειακή περιφέρεια και σπανίως περισσότερα. Ο νομικός όρος που αναφέρεται στην κατάθεση συμβολαίου ή άλλης πράξης στα αρχεία του υποθηκοφυλακείου και στην εγγραφή στα σχετικά βιβλία του υποθηκοφυλακείου ονομάζεται «μεταγραφή». Η μεταγραφή είναι θεσμός ύψιστης σημασίας στο εμπράγματο δίκαιο, διότι η κτήση κυριότητας, όπως και κάθε εμπράγματη μεταβολή επί ακινήτων, επέρχεται με τη μεταγραφή και όχι με την παράδοση της νομής. Σε κάθε υποθηκοφυλακείο μεταγράφονται οι δικαιοπραξίες και άλλες σχετικές πράξεις που αφορούν τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιφέρεια του υποθηκοφυλακείου, και από αυτό εκδίδονται τα σχετικά πιστοποιητικά μετά τη μεταγραφή του συμβολαίου της αγοραπωλησίας.
Διακρίσεις υποθηκοφυλακείων
Τα υποθηκοφυλακεία διακρίνονται σε έμμισθα και άμισθα. Τα δε άμισθα υποθηκοφυλακεία διακρίνονται και σε ειδικά άμισθα και σε μη ειδικά άμισθα. Τα έμμισθα είναι υπηρεσίες του 
Υπουργείου Δικαιοσύνης και στελεχώνονται από δημοσίους υπαλλήλους. Τα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία διευθύνονται από άμισθο υποθηκοφύλακα ο οποίος διορίζεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατόπιν επιτυχίας του σε σχετικό διαγωνισμό. Τα μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία διευθύνονται από συμβολαιογράφο διορισμένο στην έδρα του υποθηκοφυλακείου. Όλα τα υποθηκοφυλακεία είναι δημόσιες υπηρεσίες και ως εκ τούτου η λειτουργία τους εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (άρθρο 7 του Π.∆. 36/2000 Οργανισµός του Υπουργείου ∆ικαιοσύνης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου