Ανήκει στο γένος Malva, που είναι της οικογένειας των φυτών Malvaceae (μαλαχίδες) και περιλαμβάνονται ακόμη 30 είδη. Στην Ελλάδα υπάρχει η μολόχα που στο σύνολο είναι 8 αυτοφυή είδη και είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Πελοπόννησο επειδή φυτρώνει παντού (σε καλλιεργήσιμα χωράφια ακόμη και χαλάσματα), τη βρίσκουμε με τις εξής ονομασίες: Αμπελόχα, Αγριομολόχα, Αμολοχάκι, Μάλβα.
Χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό εδώ και πάρα πολλούς αιώνες, υπολογίζεται περίπου από το 700 π.χ. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού τα φύλλα, οι ρίζες και οι βλαστοί Έχει μικρές ποσότητες βιταμινών Α, Β1, Β2 και C. Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι μπορούσε να κόψει την πείνα και τη δίψα. Τα φύλλα της ήταν γνωστά από την αρχαιότητα ως φαγώσιμο λαχανικό, αλλά και για τη φαρμακευτική τους δράση. Σήμερα χρησιμοποιείται από τις φαρμακοβομηχανίες καθώς τα άνθη και τα φύλλα τους έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του βήχα, σε φλεγμονές της επιδερμίδας, του αναπνευστικού, των ματιών, του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος κ.α. που θα δούμε στη συνέχεια.
Μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα και να το πιείτε ώστε να ωφεληθείτε από τις φαρμακευτικές ιδιότητες, είναι ένα από τα βότανα που σίγουρα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι.
Μπορεί να βοηθήσει:
Στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου
Για τον βήχα
Ενισχύει την λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
Για τον βήχα
Ενισχύει την λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου