Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Εποχή τρύγου για το χωριό μας και.....

Μετά τον μούστο, το πετμέζι έχουμε τα "σουμπέκια".
Ας θυμηθούμε λοιπόν τι έκαναν οι μανάδες μας και οι γιαγιάδες μας, εκείνα τα χρόνια !
και καλή όρεξη σε όσους και όσες μπορούν να τα φτιάξουν !

Ένα παραδοσιακό γλύκισμα που φτιάχνετε στα μέρη μας, συνταγή που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας στο χωριό.

Για κάποιον που του αρέσει η μουσταλευριά είναι σίγουρο ότι θα του αρέσει και το σουμπέκι  Γλύκισμα που συνοδεύει όλους μας τα κρύα βράδια του χειμώνα με το τσιπουράκι στο σπίτι μας.
Για το σουμπέκ χρειαζόμαστε μούστο ,στάχτη από ξύλο, αλεύρι , καρύδια, χοντρή κλωστή.
Η διαδικασία για να φτιάξουμε αυτό το γλύκισμα χωρίζεται σε τρία μερη
α) το βράσιμο του μούστου
β) το φτιάξιμο της μουσταλευριάς
γ)και τελικό και πιο χρονοβόρο στάδιο το ‘’βάφτισμα” των καρυδιών για να γίνει το σουμπέκι  

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μούστο και σε ένα πουγκάκι μέσα την στάχτη βράζουμε το μείγμα μας για αρκετές ώρες μέχρι που να μην βγαίνει άλλος αφρός αυτή η διαδικασία ονομάζεται βράσιμο η κόψιμο του μούστου . Μετά από αυτό σουρώνουμε τον μούστο μέχρι να φύγουν όλα τα κατακάθια της στάχτης και συνεχίζουμε την δεύτερη διαδικασία την μουσταλευριά.
Για την μουσταλευριά :
Βάζουμε στην κατσαρόλα τον 3 ποτήρια μούστο μαζί με 1 ποτήρι αλεύρι κοσκινισμένο το βράζουμε αρκετή ώρα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει στην κατσαρόλα . Στο εντωμεταξύ περνάμε στην κλωστή τα καρυδιά ώστε να είναι και αυτά έτοιμα για το τελικό μας στάδιο .
Πρώτα περνούμε την κλωστή με τα καρύδια και την βουτάμε μέσα στην μουσταλευριά το αφήνουμε το πολύ 2 με 3 λεπτά και το βγάζουμε.  Στην συνέχεια το κρεμάμε κάπου και συνεχίζουμε στα υπόλοιπα καρύδια - κλωστή που έχουμε ήδη φτιάξει . Αφού τα φτιάξουμε όλα τα αφήνουμε να στεγνώσουν για 2-3 ώρες και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία από την αρχή αλλά πάντα το μείγμα της μουσταλευριάς να είναι χλιαρό, τα ξαναπερνάμε όλα και τελειώνουμε. Τα βουτάμε άλλες 2 - 3 φορές μέχρι να σκεπαστούν τα καρύδια από την μουσταλευριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου