Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ο χωριανός μας Κώστας Τσέλιος και ο πόλεμος του 40΄ !

Αφιέρωμα σε έναν αφανή ήρωα, χωριανό μας !


Ημέρες που είναι και πρέπει να θυμηθούμε έναν Δελβινακιώτη αφανή ήρωα, που στις ημέρες του 40, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο - σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία - του 2002 .

Πρόκειται για τον δικό μας, τον χωριανό μας, τον Κώστα Τσέλιο !

Ο Κώστας Τσέλιος, ήταν αυτοκινητιστής από το 1922 έως το 1940 ! έκανε την συγκοινωνία Ιωάννινα - Αργυρόκαστρο με φορτηγά και μετά λεωφορεία. Είχε γνωριστεί με πολλούς Έλληνες και Αλβανούς, που τους εξυπηρετούσε γιαυτό ήταν αγαπητός και φιλικός.
Μετέφερε λοιπόν πολύτιμες πληροφορίες στο Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού. Η σημαντικότερη πληροφορία που μετέφερε, ήταν όταν πληροφορήθηκε ότι η Ιταλική κατασκοπεία, μέσα από την Ελλάδα ετοίμαζε μια πράξη δολιοφθοράς σε Ιταλική μονάδα μέσα στην Αλβανία, με σκοπό όμως να ενοχοποιηθεί η Ελλάδα και να δοθεί η δικαιολογία για την εισβολή των Ιταλικών στρατευμάτων στη χώρα μας, που την είχαν προγραμματίσει οι Ιταλοί για τον Ιούνιο του 1940 !
Με τις πληροφορίες όμως του χωριανού μας Κώστα Τσέλιου, συνελήφθη στα Γιάννενα ο Έλληνας συνεργός των Ιταλών και κατασχέθηκαν τέσσερις βαλίτσες με εκρηκτικά με ενδείξεις Ελληνικής προέλευσης, τα οποία έστελνε στην Αλβανία η Ιταλική κατασκοπεία στην Ελλάδα.

Την ιστορία αυτή αποκάλυψε το 1958 στην εφημερίδα Ακρόπολη ο δημοσιογράφος Βάσος Τσιμπιδάρος και αναδημοσιεύτηκε το 2002 από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία,
με τίτλο : "Πως το 1940 ο Ηπειρώτης Κώστας Τσέλιος επεβράδυνε την Ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος επί 5 μήνες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου