Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Σαν σήμερα...

5 Μαρτίου

το 1827
Πέθανε ο Αλεσάντρο Βόλτα, Ιταλός φυσικός και εφευρέτης της μπαταρίας. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος. (Γεν. 18/2/1745)

το 1857
Γεννήθηκε ο Σωτήριος Βούλγαρης, Έλληνας κοσμηματοπώλης, ιδρυτής του διεθνούς οίκου πολυτελών προϊόντων Bulgari με έδρα τη Ρώμη. (Θαν. 1932)

το 1871
Γεννήθηκε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Θαν. 15/1/1919)

το 1913
Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

το 1940
Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους «Νυχτερίδα». Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της Κυβέρνησης Μεταξά.

το 1953
Πέθανε ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης, που έμεινε στην ιστορία ως Στάλιν. (Γεν. 6/12/1878)

το 1956
Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος», με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

το 1959
Ο Γερμανός εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν καταδικάζεται σε 25ετή κάθειρξη από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας. (Υπόθεση Μέρτεν)

το 1962
Στο πλαίσιο του Ανένδοτου Αγώνα, διοργανώνεται στο θέατρο «Χατζηχρήστου» η πρώτη ογκώδης συγκέντρωση της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, στην οποία θα μιλήσει και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Εκεί προβάλλεται για πρώτη φορά και το σύνθημα «1-1-4» (ο αριθμός του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος του 1952, που ορίζει ότι «Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων»). Μετά τη συγκέντρωση ακολουθεί διαδήλωση, που καταλήγει σε συγκρούσεις με την Αστυνομία.

το 1998
Πέθανε ο Γρηγόριος Στακτόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος καταδικάστηκε το 1949 για τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, μία υπόθεση η οποία έως σήμερα παραμένει ανεξιχνίαστη. (Γεν. 1921)

το 2009
Διάγγελμα του Κώστα Καραμανλή, με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι απαιτείται επαγρύπνηση, ενώ διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα δώσει λύσεις, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση και συνένωση δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου