Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Απογραφή 2021:

Πότε και πώς θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ


Το 2021 πρέπει να γίνει απογραφή του πληθυσμού, όμως η πανδημία δυσκολεύει την κατάσταση για τη διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε.

Το 2021 είναι έτος απογραφής του πληθυσμού, ωστόσο και αυτή η δραστηριότητα, όπως και σχεδόν όλες φέτος, θα πραγματοποιηθεί από απόσταση, για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού. Την απογραφή θα πραγματοποιήσει η ΕΛΣΤΑΤ, στο πλαίσιο του ετήσιου στατιστικού προγράμματος 2021.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διενέργεια της απογραφής με τον παραδοσιακό τρόπο, οι έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία άλλαξαν τα σχέδια και έτσι η φετινή απογραφή του πληθυσμού και κατοικιών θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η συλλογή στοιχείων θα γίνει με συνέντευξη τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο και να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
 
Στο πλαίσιο αυτό, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν έχουν ως εξής:
1. Διενέργεια της απογραφής κτηρίων με τη χρήση tablet, για ταχύτερη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων και γεωχωρικό εντοπισμό των κτηρίων.
2. Διενέργεια της απογραφής πληθυσμού-κατοικιών με μικτό σύστημα. Σκοπός είναι να αυτoαπογραφεί ο πληθυσμός της χώρας μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, αλλά για τα νοικοκυριά που δε θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω απογραφέα, με τη χρήση έντυπου ερωτηματολογίου.
3. Διενέργεια της Έρευνας Κάλυψης της Απογραφής για την εκτίμηση του σφάλματος κάλυψης.
4. Οι απογραφικές εργασίες πεδίου ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν με την πανδημία προγραμματίζεται να ξεκινήσουν τον Μάιο 2021 και να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους.

Ιστορικό
Από τον Καποδίστρια, στην Ελλάδα της ύφεσης

Η πρώτη απογραφή στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1828 επτά χρόνια μετά από την έναρξη του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα του ‘21 μετά από εντολή του Καποδίστρια. Με βάση τις καταμετρήσεις το νεοσύστατο τότε Ελληνικό Κράτος (σ. σ. Πελοπόννησος και τα κοντινά νησιά) είχε 753.400 κατοίκους. Μέσω της απογραφής του 1828 έγινε εκτίμηση πληθυσμού κατά το 1821 σύμφωνα με την οποία ο πληθυσμός μίας πιο διευρυμένης περιοχής που συμπεριελάμβανε και την Στερεά Ελλάδα ήταν 938.765 χιλιάδες από τους οποίους οι Χριστιανοί υπολογίζονταν σε 875 χιλιάδες και οι Τούρκοι 63 χιλιάδες.
Από εκείνη την πρώτη απογραφή έχει πραγματοποιηθεί συνολικά 30 διαδικασίες έως σήμερα με αυτή του 1951 να είναι η πρώτη που γίνεται στην λογική της σταθερής καταγραφής κάθε 10 έτη αλλά και μετά την παγίωση των συνόρων με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.
Στην τελευταία Γενική Απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της χώρας έφθασε στα 10.816.286 άτομα, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν είναι πραγματικό το συγκεκριμένο νούμερο καθώς υπήρξαν δυσκολίες κατά την διαδικασία (σ.σ. μεγάλος αριθμός αρνούνταν να ανοίξει την πόρτα στους καταγραφείς, καθώς εκείνο το διάστημα είχαμε έξαρση εγκληματικότητας). 
Όπως και να έχει...το 2011 ήταν η πρώτη απογραφή όπου παρατηρείται μείωση του πληθυσμού καθώς στην προηγούμενη, αυτή του 2001, ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.964.020 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου