Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Το χωριό μας, από...

τον διαδικτυακό χώρο...."Τα χωριά της Ελλάδας" !

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016
Δελβινάκι Πωγωνίου Ιωαννίνων


(Το κείμενο, το μεταφέρουμε ακριβώς όπως το βρήκαμε !)

Το Δελβινάκι είναι ένα όμορφο ορεινό κεφαλοχώρι, το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Πωγωνίου, με αξιόλογη αρχιτεκτονική κληρονομιά. Διαθέτει πολλά αξιοθέατα, όπως η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1620), στο κέντρο του χωριού, το παλιό Αρρεναγωγείο - Παρθεναγωγείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη με πίνακες και σπάνιες φωτογραφίες ευεργετών και δωρητών. Υπάρχουν λείψανα αρχαίας ακρόπολης σε κατάφυτο λόφο πάνω από το χωριό. Άλλα αξιοθέατα είναι η μονή Αγ. Ιωάννη ( 17ος αιώνας ), ο ναός Αγ. Αθανασίου (1790 ), ο ναός Αγ. Θεοδώρων ( 17ος αιώνας ) κλπ.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία καθώς η περιοχή είναι κυρίως αγροτική. Το Δελβινάκι είναι χτισμένο σε μια δασώδη περιοχή, ανάμεσα σε δρυς, καστανιές, κουμαριές, πλατάνους κ.λ.π. Το Δελβινάκι υπήρξε εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο κυρίως λόγω της στρατηγικής του θέσης αλλά και του ξενιτεμού των κατοίκων του που διέπρεψαν επαγγελματικά στο εξωτερικό και φρόντισαν και την πατρίδα τους, όπως και σε άλλα μέρη της Ηπείρου. Σταδιακά η άλλοτε πολυάνθρωπη περιοχή του Δελβινακίου ερήμωσε από τα κύματα μεταναστών που την εγκατέλειψαν τις δεκαετίες 1920 και 1930 αλλά και από το 1950 και έπειτα.
Σήμερα το Δελβινάκι είναι ένα γραφικό χωριό που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν την ομορφιά του παρθένου τοπίου, την αυθεντικότητα των ανθρώπων του Πωγωνίου αλλά και μια ανέγγιχτη από τον τουρισμό περιοχή που προσφέρεται για μοναδικές αποδράσεις.
Ανάμεσα σε Δελβινάκι και τον δρόμο που οδηγεί στο άνω Πωγώνι, σε μια διαδρομή φυσικά δευτερεύουσα, με όχι ιδιαίτερο κυκλοφοριακό φόρτο, αλλά και όχι άψογη ορατότητα στις στροφές λόγω της βλάστησης, θα βρείτε χώρο αναψυχής και γαλήνιο τοπίο, εκεί στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου. Αν θέλετε δε, να θαυμάσετε το Δελβινάκι από ψηλά, τότε το τέλειο σημείο είναι ο απέναντι λόφος με την παλιά εκκλησία του Αϊ-Γιάννη και αφού περάσετε από μια φανταστική πράσινη γαλαρία, εκεί που τα δένδρα σχηματίζουν στοά!
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου