Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Σαν σήμερα...

4 Δεκεμβρίου

το 1902
Πέθανε ο Τσαρλς Ντόου, Αμερικανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. Μαζί με τον Εντουρντ Τζόουνς ίδρυσε την εφημερίδα «Wall Street Journal» και διατύπωσε τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones. (Γεν. 6/11/1851)

το 1913
Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.

το 1944
Διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα.

το 1963
Γεννήθηκε ο Σεργκέι Μπούμπκα, ουκρανός αθλητής του στίβου, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών.

το 1971
Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους «Smoke on the Water».

το 1991
Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ: α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».

το 1995
Οξύτατη επίθεση κατά των Μ.Μ.Ε. εξαπολύει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς τους στην Ελλάδα ως «απόστημα της δημόσιας ζωής».

το 2002
Αποκωδικοποιείται σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του ποντικού, αποκαλύπτοντας ότι περισσότερα από το 80% των γονιδίων του είναι ίδια με τα ανθρώπινα, ενώ στο 99% είναι παρόμοια. Στην έρευνα έλαβαν μέρος και δύο Έλληνες επιστήμονες. Από τις γενετικές ομοιότητες ανάμεσα στον άνθρωπο και το ποντίκι αναμένεται να καταστεί κατανοητή η γενετική βάση ανθρώπινων ασθενειών, οι οποίες έχουν μελετηθεί στο ποντίκι. Από τις διαφορές δεν αποκλείεται να οδηγηθούν οι ειδικοί επιστήμονες στις αιτίες που κάποια φάρμακα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στον άνθρωπο όσο στα ζώα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου