Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Μήπως πρέπει και εμείς...

Να δούμε κάτι αντίστοιχο για τους υπάρχοντες ( στην πρώην σχολή Ταπητουργίας του χωριού μας ), αργαλειούς ;

"Από δημοσίευμα του epiruspost..."

Ριζάρειος: Πήραν… φωτιά οι αργαλειοί!

«Το κέντημα είναι γλέντημα και η ρόκα είναι σεργιάνι, μα ο έρμος ο αργαλειός είναι σκλαβιά μεγάλη...». Έτσι ήταν η ζωή των γυναικών μερικές δεκαετίες πριν... Ο αργαλειός βρίσκονταν στο κάθε σπίτι και ήταν η σκλαβιά της νοικοκυράς καθώς έπρεπε να μένει καρφωμένη για ώρες και οπλισμένη με υπομονή.
Από τον αργαλειό και από τα χέρια της περνούσαν όλα τα προικιά των κοριτσιών, αλλά και ότι χρειάζονταν ένα σπίτι. Ακόμη και τα ρούχα... Στον αργαλειό γίνονταν το ύφασμα και μετά πήγαινε στο ράφτη.
Ο χρόνος μετέτρεψε τους αργαλειούς σε... αντίκες. Τα υφαντά λιγόστεψαν και οι γυναίκες που ξέρουν την τέχνη της υφαντουργίας είναι πλέον ελάχιστες.
Στο κέντρο των Ιωαννίνων όμως οι αργαλειοί, τις μέρες αυτές πήραν φωτιά!
Νέα κορίτσια, αλλά και μεγαλύτερα παρακολουθούν το σεμινάριο υφαντικής και ταπητουργίας που οργανώνει η Ριζάρειος Σχολή.

Στα εργαστήρια της, στη Ριζάρειο Πολιτεία, το μεράκι περισσεύει και ο αργαλειός γίνεται γλέντημα!
Η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή Μονοδενδρίου ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό την εκπαιδευτική, πολιτιστική καθώς και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου, γενέτειρας των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη.
Σκοπός της Σχολής είναι η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Παράλληλα, όμως, εφοδιάζει τα κορίτσια με επαγγελματική κατάρτιση, σε μία εποχή όπου η ανεύρεση εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Το ίδιο κάνει και μέσα από το ολιγοήμερο σεμινάριο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μυεί τις γυναίκες στην τέχνη της υφαντικής και της ταπητουργίας. Τα χρώματα έστησαν χορό και οι αργαλειοί πήραν φωτιά στην κυριολεξία για να βγάλουν σε λίγες μέρες πραγματικά έργα τέχνης !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου