Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Το απόγευμα ασφαλείς εκτιμήσεις για την κατάσταση !

Πιο αισιόδοξοι οι σεισμολόγοι

Η σεισμική ακολουθία που καταγράφεται από το απόγευμα της Κυριακής και μέχρι τώρα κάνει πιο αισιόδοξους τους σεισμολόγους της χώρας, οι οποίοι παρακολουθούν από πολύ κοντά την δραστηριότητα στο Νομό Ιωαννίνων.
Το απόγευμα θα είναι πλέον σε θέση να δώσουν και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.
Το ρήγμα, μήκους 25 χιλιομέτρων περίπου, είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα της χώρας και είχε δώσει σεισμούς μέχρι και έξι Ρίχτερ κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα.
Τα τελευταία εκατό χρόνια όμως δεν έχει καταγραφεί κάτι ανάλογο με αυτό που ζούμε από το βράδυ του Σαββάτου.
Τους λόγους για τους οποίους οι σεισμολόγοι παραμένουν σε συναγερμό μετά τον σεισμό των 5,5, Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στα Ιωάννινα ανέλυσε το πρωί της Δευτέρας σε συνέντευξή του, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
Όπως εξήγησε οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους - ειδικά το πρώτο 24ωρο - οι σεισμολόγοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί για τη συνέχεια του φαινομένου ήταν:
1. το γεγονός ότι η δόνηση σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο όπως της πόλης των Ιωαννίνων
2. το ότι η περιοχή αυτή σε ιστορικούς χρόνους, τους προηγούμενους αιώνες, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους έως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
3. το ότι η περιοχή που διεγέρθηκε είναι αρκετά μεγάλη, μεγαλύτερη από αυτή που δικαιολογείται από έναν σεισμό 5,3 Ρίχτερ.
4. το ότι είχαμε μια ανώμαλη γένεση μεγάλων μετασεισμών μετά την πρώτη δόνηση.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι από το απόγευμα της Κυριακής η κατάσταση δείχνει πιο φυσιολογική κι έτσι αφού καταγραφούν όλα τα δεδομένα και των επόμενων ωρών, το απόγευμα πλέον η επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε ασφαλείς εκτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου