Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Χθεσινός σεισμός...πρωινή συνέχεια !

Από το life.gr

Ολονυκτία στους δρόμους έκαναν στα Γιάννενα - Μεγάλος σεισμός 5,5R  
Έξω από τα σπίτια τουs πετάχτηκαν έντρομοι στις 11.14 οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, ειδικά των χωριών του Πωγωνίου και της Ζίτσας, λόγω του ισχυρού σεισμού που είχε επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
H σεισμική δόνηση ήταν 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κι έγινε αισθητή στην Ήπειρο, αλλά και στην Κέρκυρα, καθώς και σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάρος, στα 5 χιλιόμετρα.
Έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές, ωστόσο, έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.
Της ισχυρής σεισμικής δόνησης ακολούθησαν δυνατοί μετασεισμοί, με κυριότερο εκείνον στις 23:18, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 23:22 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,5 Ρίχτερ και στις 23:33 μεγέθους 3,2 Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες, ωστόσο πολλοί κάτοικοι επικοινώνησαν έντρομοι με την Αστυνομία και Πυροσβεστική, ζητώντας πληροφορίες. Οι περισσότεροι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στις πλατείες και τους ανοιχτούς χώρους μετά το σεισμό, ενώ κινητοποιήθηκε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Στους δρόμους της πόλης δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονται στην παραλίμνια περιοχή. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.
Όπως είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο σεισμός προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα που είχε δώσει αντίστοιχη ισχυρή δόνηση και το 2000 και έγινε αισθητός σε τόσο μεγάλη περιοχή λόγω του μικρού εστιακού του βάθους.
Όπως είπε, έχουν καταγραφεί μικροσεισμοί που δείχνουν ότι υπάρχει ομαλή ακολουθία, ωστόσο, όπως επισήμανε είναι ακόμη νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα ότι η δόνηση που σημειώθηκε στις 23.14' ήταν ο κύριος σεισμός. «Θα πρέπει να περάσουν αρκετές ώρες», είπε χαρακτηριστικά
Όπως μεταδίδει το epirusgate.blogspot.gr, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής (περίπου μία ώρα μετά την ισχυρή δόνηση) δεν έχουν αναφερθεί στα χωριά του δήμου του σοβαρές ζημιές. Παρόλα αυτά όμως οι πολίτες στο δήμο Πωγωνίου είναι έντρομοι από το μέγεθος του σεισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου