Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Πρόβλεψη καιρού για το φετινό χειμώνα 2016-2017

Καθώς τα ημερομήνια αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο εκτίμησης του καιρού για τους επόμενους μήνες και δεν είναι και αποδεκτά από του επιστήμονες, ας δούμε τι λένε οι προβλέψεις των εποχικών μετεωρολογικών μοντέλων για την κατάσταση του καιρού τον προσεχή χειμώνα (2016-2017).
Να σημειώσουμε ότι η εποχική πρόγνωση συνίσταται σε μία προσπάθεια πιθανολογικής πρόγνωσης των γενικών χαρακτηριστικών του καιρού που θα επικρατήσει τους προσεχείς μήνες. Οι εποχικές προγνώσεις δεν παρέχουν πληροφορίες για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του καιρού των επομένων μηνών, όπως π.χ. που και πότε ακριβώς θα εκδηλωθούν βροχές ή πότε και που θα σημειωθεί παγετός, αλλά δίνουν μόνο πληροφορίες για τις πιθανότητες διακύμανσης των μετεωρολογικών παραμέτρων σχετικά με την “κλιματική” τιμή των τελευταίων ετών. Για παράδειγμα οι εποχικές προγνώσεις δίνουν μία εκτίμηση της πιθανότητας η θερμοκρασία που θα επικρατήσει το προσεχές μήνα να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από την μέση κλιματική τιμή των τελευταίων χρόνων για αυτό το μήνα, ή οι βροχοπτώσεις να είναι αντίστοιχα περισσότερες ή λιγότερες από την κλιματική τιμή κ.λ.π.
Εποχικές προγνώσεις πραγματοποιούνται σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία των εποχικών προγνώσεων βρίσκεται σήμερα σε ερευνητικό στάδιο και οι προγνώσεις παρουσιάζουν ακόμα μεγάλη πιθανότητα σφάλματος, όμως αποτελούν το μοναδικό επιστημονικό εργαλείο για την εκτίμηση του καιρού των επόμενων μηνών. Παρ΄όλα αυτά είναι μία διαδικασία που αναμένεται ότι θα παρέχει με την πάροδο του χρόνου όλο και πιο αξιόπιστα προϊόντα.
Ας δούμε τώρα πως αναμένεται να είναι ο καιρός στην Ήπειρο τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο – Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των μοντέλων εποχικής πρόγνωσης του South East European Virtual Climate Change Center (SEEVCCC).



Νοέμβριος 2016:
Για το μήνα Νοέμβριο τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι από πλευράς θερμοκρασιών η Ήπειρος δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερες διακυμάνσεις από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, με εξαίρεση τις παράκτιες περιοχές όπου αναμένουμε 1 με 2 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Όσο αφορά τη βροχόπτωση τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ορεινές περιοχές της Ηπείρου θα δεχτούν το Νοέμβριο λιγότερες βροχές από ότι συνήθως. Το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του κανονικού έτσι που η αθροιστική βροχή στις περισσότερες ημιορεινές περιοχές να μην υπερβεί 50% του κανονικού, ενώ στα ημιορεινά θα φτάνει έως και το 75%. Εξαίρεση θα αποτελέσουν και πάλι οι παράκτιες περιοχές της Ηπείρου όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δεχτούν αθροιστικά έως και 25% παραπάνω βροχή από ότι συνήθως.


Δεκέμβριος 2016:

Για το Δεκέμβριο αναμένουνε λιγότερη ποσότητα βροχής στα ορεινά, από τη μέση εποχική κατάσταση, ενώ η αθροιστική βροχή στις πλείστες παραθαλάσσιες περιοχές της περιφέρειας θα υπερβαίνει έως και 20 με 30 % του κανονικού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα συνηθισμένα για τον Δεκέμβριο επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου και μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές περιμένουμε 1 με 2 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές.


Ιανουάριος 2017:
Περισσότερο ενδιαφέρων φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός του Γενάρη, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εποχικών μοντέλων πρόγνωσης, η ποσότητά της βροχής στα ημιορεινά, πεδινά και παράκτια τμήματα της Ηπείρου θα είναι λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα και μόνο στα ανατολικά ορεινά της περιφέρειας θα είναι έως και 25% κάτω από τις κανονικές ποσότητες. Η θερμοκρασία τον Ιανουάριο θα κυμανθεί 1 με 2 και τοπικά στα παράκτια τμήματα 3 βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία του μέσου Γενάρη των τελευταίων ετών. Με λίγα λόγια ο Ιανουάριος αναμένεται θερμότερος και περισσότερο υγρός από ότι συνήθως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου