Στο παραδοσιακό αυτό φαγητό, η συνταγή αφορά φύλλα από λάχανο τυλιγμένα με ρύζι, κιμά κρέατος και αρωματικά.
Η ονομασία "γιαπράκια" προέρχεται από την τουρκική λέξη "Yaprak" που σημαίνει φύλλο.
Είναι ένα χειμωνιάτικο φαγητό που φτιάχνετε κυρίως τις γιορτές των Χριστουγέννων , γιατί συμβολίζουν το "φάσκιωμα" του Χριστού , έτσι όπως το λάχανο τυλίγει την γέμιση. Το σχήμα και ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο ίδιος σε όλη την Ελλάδα.
Σημ : Στα παλιά Γιάννινα υπήρχε και "επάγγελμα - τεχνίτης" για τύλιγμα γιαπρακιών "γιαπρακάς" και ιδιαίτερα "γιαπρακού" ! τους καλούσαν στα σπίτια για τις γιορτές των Χριστουγέννων όπου η ποσότητα των γιαπρακιών κυμαίνονταν το ελάχιστο 50 και έφθαναν έως τα 200 τεμ !
Να έχετε ένα χαρούμενο ευτυχισμένο
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου