Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Ταξίδι στον χρόνο...

Από το Λαογραφικό μας Μουσείο !

Με το πέρασμα των χρόνων συνεχώς αντικείμενα εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Όλα βασίζονται στις ανάγκες της καθημερινότητας. 
Έχει βοηθήσει πολύ και η τεχνολογία. Παρακάτω θα δούμε κάποια από τα αντικείμενα που έχουν μείνει στην μνήμη χαραγμένα. Αντικείμενα που σήμερα θα μας φανούν περίεργα και παράξενα αφού έχουμε συνηθίσει σε άλλο τρόπο ζωής.
Για να θυμούνται (με νοσταλγία) οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι !

Σίδερο με κάρβουνα

Το συγκεκριμένο σίδερο λειτουργούσε με κάρβουνο που βάζαμε στο κάτω (το «βαθουλό») μέρος του και όταν πυρακτωνόταν για τα καλά η γιαγιά άρπαζε την ξύλινη λαβή και στρωνόταν στη δουλειά.

Λάμπες πετρελαίου

Οι λάμπες πετρελαίου λειτουργούσαν κανονικά όταν δεν υπήρχε το ρεύμα, αργότερα όταν ήρθε το ρεύμα λειτουργούσαν σαν γεννήτριες όταν έπεφτε το ρεύμα στο χωριό- κάτι που συνέβαινε τουλάχιστον τα μισά βράδια του μήνα, του κάθε μήνα- και έσπαγαν λίγο τη μαύρη μαυρίλα η οποία είχε πλακώσει ολούθε.

Μουσλούκι η μεταλλικό βρυσάκι 


Ποιος δεν θυμάται το μεταλλικό βρυσάκι ή μουσλούκι ? Ήταν ένα τενεκεδένιο δοχείο γύρω στο μισό μέτρο ύψος με μια βρυσούλα πολύ μικρού διαμετρήματος στο κάτω μέρος. Το μουσλούκι κρεμόταν στην κουζίνα ή στην αυλή και κάτω από τη βρυσούλα υπήρχε λεκάνη μπακιρένια ή και χτιστή.
Τα παλιά χρόνια οι γυναίκες έφερναν το νερό από το πηγάδι του χωριού μας στα γκιούμια και γέμιζαν το μουσλούκι και έτσι είχαν τρεχούμενο νερό. Επειδή δεν υπήρχε πίεση και η βρυσούλα ήταν μικρή, για οικονομία, νερό έτρεχε σταθερά μεν αλλά πολύ λίγο. Εξυπηρετούσε την ατομική καθαριότητα των κατοίκων του χωριού μας.

Ντρομπόλα 


Παραδοσιακό ξύλινο σκεύος για Βούτυρο με φαρδύ στόμιο, αποτελείται από ένα μεγάλο ξύλινο κυλινδρικό δοχείο και ένα μακρύ ξύλο που στην μια άκρη του έχει μια στρόγγυλη επιφάνεια με μεγάλες τρύπες. Σε αυτό το ειδικό δοχείο ρίχνουμε το γάλα το οποίο χτυπάμε με το μακρύ ξύλο μέχρι να διαχωριστεί το γάλα σε βούτυρο και βουτυρόγαλα.
Βάζουμε το γάλα στο Παραδοσιακό ξύλινο σκεύος για Βούτυρο. 
Το γάλα δεν θα πρέπει να καταλαμβάνει πάνω από το 1/3 του δοχείου, ώστε να υπάρχει χώρος να χτυπηθεί καλά.
Αρχίζουμε να χτυπάμε με το ειδικό μακρύ ξύλο, μέχρι να διαχωριστεί σε βούτυρο και βουτυρόγαλα. Το χτυπάμε 1000-1500 φορές ή περίπου 2 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου