Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Αύριο Πέμπτη, η «μπλε» υπερπανσέληνος

Γιατί φέτος τη λέμε «Μπλε Φεγγάρι».

Πλησιάζει η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου για το 2023, η οποία αύριο θα λάμψει στο νυχτερινό ουρανό, χαρίζοντάς μας μαγικές εικόνες.
Το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι καλείται από τους λάτρεις της αστρονομίας και ως «μπλε πανσέληνος». Μην μπερδεύεστε από το όνομα, το χρώμα της Σελήνης δεν αλλάζει, απλά αυτή είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε στη δεύτερη πανσέληνο που λαμβάνει χώρα μέσα στον ίδιο μήνα.
Πρόκειται για ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο δεν πρόκειται να δούμε ξανά μέχρι τις 31 Μαΐου του 2026.
Σύμφωνα με το «Time and Date», η δεύτερη πανσέληνος για τον Αύγουστο του 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 31 Αυγούστου, με την κορύφωση να σημειώνεται στις 04:35 τα ξημερώματα.
Ωστόσο, όπως πάντα, το φεγγάρι θα μοιάζει μεγαλύτερο κατά τη δύση του ηλίου και λίγο πιο μετά. Η δύση του ηλίου θα λάβει χώρα περίπου στις 19:55 το απόγευμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες και την προηγούμενη, καθώς και την επόμενη νύχτα, επομένως θα απολαύσουμε συνολικά για 3 νύχτες το θέαμα της ολόγιομης Σελήνης.
Το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ως «υπερπανσέληνος» και μάλιστα πρόκειται για την προτελευταία του έτους, με την επόμενη να αμένεται στις 29 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 θα έχουμε συνολικά 4 «σούπερ» φεγγάρια, το ένα μετά το άλλο (από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο).
Ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Earth Sky», ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ό,τι συνήθως (όχι απόσταση μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη).
Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Πλανητάριου, Διονύση Σιμόπουλο, η πανσέληνος του Αυγούστου μπορεί να φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα.
Σε αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου