Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Ρίγανη...

Ο θησαυρός των ελληνικών φαρμακευτικών φυτών
(Αυτές τις ημέρες άρχισε η συλλογή στα περίχωρα του χωριού μας !)

Η ρίγανη (Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare) είναι αρωματικό θαμνώδες αυτοφυές φυτό που βρίσκεται συνήθως σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές και ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά φυτά (βότανα μαγειρικής).
Η λέξη ρίγανη προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις όρος και γάνος και σημαίνει «χαρά του βουνού»∙ συμβόλιζε την ευτυχία και την ειρήνη.
Η ρίγανη είναι πολύ γνωστή για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν ευρέως ως φάρμακο για παθήσεις όπως άσθμα, πονοκεφάλους, ανοιχτά τραύματα, ακόμη και ως αντίδοτο σε δηλητηρίαση από κώνειο. Είναι εντυπωσιακό ότι σε ναυάγιο 2.400 χρόνων αρχαίου Ελληνικού πλοίου κοντά στη Χίο βρέθηκαν αμφορείς γεμάτοι με «πολύτιμο αιθέριο έλαιο ρίγανης» οι οποίοι μεταφέρονταν για να διατεθούν σε άλλες χώρες.
Κατά το μεσαίωνα οι γιατροί χρησιμοποιούσαν τη ρίγανη ως αντιμικροβιακό. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές από τον 17ο αιώνα ότι αποτελούσε το ιδανικό ίαμα για κρυολογήματα.
Το φυτό της ρίγανης είναι μοναδικό στον κόσμο των βοτάνων λόγω της δυνατής, ιδιαίτερης μυρωδιάς του και της πικρής του γεύσης που προκαλεί μούδιασμα στην άκρη της γλώσσας. Η Ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως λόγω των ιδανικών κλιματικών συνθηκών της χώρας μας και της πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη που είναι η κύρια δραστική της ουσία με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και συμβολή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική ρίγανη έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σε καρβακρόλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης που παρασκευάζεται από το συγκεκριμένο είδος ρίγανης (vulgarehirtum – heracleoticum) είναι ασφαλές για εσωτερική λήψη και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι παρουσιάζει ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων, ειδικότερα όταν περιέχει πολύ υψηλή συγκέντρωση καρβακρόλης και πολύ χαμηλή συγκέντρωση θυμόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου