Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Ξέρατε ότι, ο Γεώργιος Γαζής (1795-1855)...

Γραμματικός του Καραϊσκάκη, από το χωριό μας..."απήγαγε" την γυναίκα και το γιο του από το πατρικό του στο Δελβινάκι ; 
Ο Γ. Γαζής αντιστάθηκε και επαναστάτησε στην πατριαρχία ! 

όπως διαβάζουμε από το geo history

Προεπαναστατικά, στην Ελλάδα ήταν σύνηθες ένα νέο ζευγάρι μετά τον γάμο να ζει στο σπίτι της οικογένειας του γαμπρού, και αυτός ο τύπος διευρυμένης οικογένειας σε πολλές περιοχές του ελληνικού χώρου θεωρούνταν δεδομένος. Στην πορεία όμως για τη δημιουργία του Ελληνικού κράτος έγιναν προσπάθειες να αποκτήσει η ελληνική κοινωνία αστικές συνήθειες, όπως το να στήσει μία οικογένεια το δικό της σπιτικό, χωρίς την εξάρτηση από την οικογένεια του παππού.
Μία τέτοια περίπτωση ήταν και η προσπάθεια του Γεωργίου Γαζή να μετεγκαταστήσει τη γυναίκα και το παιδί του σε δικό τους σπιτικό, όμως η απόφαση αυτή δεν έβρισκε σύμφωνο τον πατέρα του.
Ο Γεώργιος Γαζής από το Δελβινάκι ήταν ο γραμματικός του Γ. Καραϊσκάκη, οποίος το 1828 στην Αίγινα έγραψε τη «Βιογραφία των ηρώων Μάρκου Μπότσαρη και Καραϊσκάκη». Με το τέλος της Επανάστασης και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους, ο Γαζής τοποθετήθηκε να υπηρετήσει σε διάφορες περιοχές του ελεύθερου κράτους ως δημόσιος υπάλληλος. Έτσι, λοιπόν, θέλησε να φέρει κοντά του και την οικογένειά του, τη γυναίκα και το γιο του, που μέχρι τότε ζούσαν στο πατρικό του στο Δελβινάκι.
Για να μπορέσει να διαχωρίσει την οικογένειά του από την πατρική οικογένεια, έστειλε μάλιστα συμβόλαιο στον πατέρα του, όπου ορίζονταν οι όροι προκειμένου να αποκτήσει οικογενειακή «ανεξαρτησία». 

Με την επιστολή-συμβόλαιο, ο Κωνσταντίνος Γαζής θα έδινε την ευχή του να δημιουργήσει ο γιος του ανεξάρτητο σπιτικό μακριά από το χωριό τους και ως αντάλλαγμα θα λάμβανε 300 δραχμές κάθε χρόνο προκειμένου να συντηρείται η πατρική οικογένεια.
Καθώς όμως απέτυχαν οι οικογενειακές διαπραγματεύσεις και ο Κωνσταντίνος Γαζής δεν συμφώνησε με την πρόταση του γιου του να πάρει κοντά του τη δική του οικογένεια, ο Γεώργιος Γαζής αναγκάστηκε να απαγάγει τη γυναίκα και το παιδί του από το πατρικό του σπίτι.
Στις 4 Ιουνίου 1837, ο Γεώργιος Γαζής οργάνωσε την έξοδο της γυναίκας και γιου του Χρήστου από το πατρικό του στο Δελβινάκι, κρυφά και με πλήρη μυστικότητα για να μην το μάθουν οι γονείς και οι συγγενείς του στο χωριό.
 
Έτσι, ο Γεώργιος Γαζής κατόρθωσε να ενωθεί με την οικογένειά του και να μείνουν μαζί στο Μεσολόγγι, όπου εκείνος είχε τοποθετηθεί ως Σχολάρχης Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου