Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Δελβινάκι: Το ιστορικό χωριό των Ιωαννίνων

Ξένη Δημοσίευση, 
της γνωστής δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιάστριας κας Μαρίας Ηλιάκη ! (από το Βόλτες 23 Ιούνιος, 2018)

Σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, στα 700 μέτρα υψόμετρο, είναι χτισμένο το χωριό Δελβινάκι.
Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό της περιοχής, μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
Από τη μία άκρη του μέχρι την άλλη, οι επισκέπτες απολαμβάνουν την πλούσια βλάστηση, τις καλλιέργειες, τα λουλούδια και τα αρωματικά φυτά.
Το χωριό είναι χτισμένο με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής και όλα τα σπίτια είναι φτιαγμένα με πέτρα, κεραμίδια και ξύλο.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή στο χωριό μένουν 772 κάτοικοι οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία, και κάποιοι με τον τουρισμό. Οι κάτοικοι του χωριού αγαπούν πολύ τον τόπο τους, τον φροντίζουν και θέλουν οι επισκέπτες να μαθαίνουν για την ιστορία και τις παραδόσεις του.
Στο Δελβινάκι υπάρχουν δημοτικοί ξενώνες (2) και ένας ιδιωτικός (το Παιώνια), Δημοτικό Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Δημοτική Πινακοθήκη και Αγροτική Παιδική Βιβλιοθήκη. Αγαπούν ιδιαίτερα το δημοτικό τραγούδι και κάθε χρόνο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέμα το πολυφωνικό δημοτικό τραγούδι.
Στη βόλτα σας στο χωριό σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει το διατηρητέο κτίριο του παλιού αρρεναγωγείου και παρθεναγωγείου.
Στο λαογραφικό μουσείο του χωριού θα βρείτε σημαντικά εκθέματα από την ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων του από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα.

Έχει ενδιαφέρον: Στο Δελβινάκι αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως Της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1830 και το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου. 
Επίσης το Λαογραφικό μουσείο, που σε γυρνάει πολλά χρόνια πίσω !




Τι να δοκιμάσουμε: Στο χωριό θα βρείτε εκλεκτούς κρεατομεζέδες, παραδοσιακές πίτες, γλυκά του κουταλιού, άφθονο ντόπιο τσίπουρο και γευστικά τυροκομικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου