Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Το χωριό μας και ο Σάκης Τζαλαλής !



Ξένη δημοσίευση

Ο Ακριτικός «παράδεισος» του Σάκη Τζαλαλή έξω από τα Ιωάννινα.

Ο Σάκης Τζαλαλής «μετακόμισε» σε ακριτικό χωριό, άνοιξε ξενώνα και μας μίλησε γι’ αυτή του την απόφαση!
Όσοι ασχολείστε με το μπάσκετ και είστε λίγο παλιοί σίγουρα θα θυμάστε τον Σάκη Τζαλαλή.
Τον θυμάστε για την χαίτη που ανέμιζε και την αγωνιστικότητά του μέσα στο παρκέ με τη φανέλα του ιστορικού Παγκρατίου αλλά και του Εσπέρου. Οι αντίπαλοί του τον θυμούνται για περισσότερους λόγους καθώς ήταν αμυντικός ογκόλιθος παίζοντας κομματάκι πιο δυναμικά σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Από την εποχή που ήταν εν ενεργεία παίκτης, ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος. Η αγάπη του για το μπάσκετ και συνολικά για τον αθλητισμό δεν του έχουν επιτρέψει να το εγκαταλείψει.
Μετά την επαγγελματική του πορεία έγινε προπονητής, ενώ από το 2009 μέχρι και σήμερα παραμένει μέλος της εθνικής ομάδας των βετεράνων του Μπάσκετ αλλά και προπονητής της ομάδας μπάσκετ της Βουλής έχοντας υπό τις οδηγίες του μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας, τον πρώην Υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο και άλλους βουλευτές και Υπουργούς.
Παράλληλα, ασχολείται με την Πρωτοβάθμια καθώς και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για περισσότερα από είκοσι χρόνια, μέσα από την ιδιωτική εκπαίδευση.
Το 2017 βραβεύθηκε από τον ΠΣΑΤ στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για τη διάσωση μιας γυναίκας στο Λουτράκι από βέβαιο πνιγμό, ενώ το 2018 βραβεύτηκε και από την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για την κοινωνική του προσφορά.
Είναι παντρεμένος με την Αντιγόνη Διαμαντοπούλου και έχει δυο δύο κόρες, τη Σοφία και την Κωνσταντίνα, αθλήτριες του βόλεϊ σε εθνικές κατηγορίες.

Έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα και την κόρη του αποφάσισε να κάνει ένα επιχειρηματικό βήμα εμπλεκόμενος με τον χώρο του τουρισμού. Ο ίδιος κατάγεται από τα Ιωάννινα και η σύζυγός του από τα Κάτω Ραβένια, ένα χωριό κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.
Σε γειτονικό χωριό, στο ηρωικό και πανέμορφο Δελβινάκι, το οποίο απέχει περίπου σαράντα λεπτά από τα Ιωάννινα, έπειτα από μια επίσκεψή του εκεί αποφάσισε να κάνει μια επένδυση.

Ο λόγος; Είδε το εντυπωσιακό παλαιό κτίριο «Paeonia Suites» να παραμένει κλειστό διότι ο ιδιοκτήτης του δεν μπορούσε να το συντηρήσει. Παλαιότερα λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, ωστόσο με την κρίση έκλεισε.
«Δεν μπορεί να είναι «σφραγισμένο» αυτό το στολίδι», σκέφτηκε και αναζήτησε επαφή με τον ιδιοκτήτη του. Και τα κατάφερε. Αφού επισκέφτηκε όλους τους χώρους μαγεύτηκε και αποφάσισε να επενδύσει ώστε να ανοίξει ξανά. Με κόπο, χρόνο και χρήμα το κτίριο ανακαινίστηκε σε χρόνο ρεκόρ και πλέον είναι ανοιχτό στο κοινό τόσο ως ένα ξενοδοχείο εναλλακτικού τουρισμού, όσο και ως εστιατόριο με τοπικές συνταγές.

Αλλά αρκετά με τους προλόγους. Ας αφήσουμε τον ίδιο να μας μιλήσει για τον λόγο που αποφάσισε να επενδύσει σε ένα μαγικό χωριό κοντά στα σύνορα…

-Πως πήρατε την απόφαση να επενδύσετε στον τουρισμό και μάλιστα σε ένα ακριτικό χωριό των Ιωαννίνων σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό;

«Ήταν όντως μια δύσκολη απόφαση αλλά, ξέρετε, πιστεύω πολύ στον αγροτικό τουρισμό. Το Δελβινάκι, όπως και τα υπόλοιπα πανέμορφα γύρω χωριά δεν έχουν τουρισμό. Σκέφτηκα πως είναι κρίμα να μένουν αναξιοποίητα. Αυτό το μαγευτικό τοπίο μέσα στη φύση προσφέρει δυνατότητα στους επισκέπτες για περιπάτους, αναβάσεις, κανό, σαπ και άλλες δραστηριότητες στη Λίμνη Ζαραβίνα και στον ποταμό Γορμό. Όλα αυτά είναι αναξιοποίητα και είπα να είμαι εγώ εκείνος που θα ανάψει το μικρό σπίρτο που θα γεμίσει μια παρατημένη περιοχή με ελληνικό τουρισμό. Παρατημένη υπό την έννοια ότι είναι κοντά στα σύνορα, υπάρχει ισχυρή παρουσία της FRONTEX και δεν τους ενδιέφερε να την εκμεταλλευτούν τουριστικά».

-Τι ξεχωριστό έχει το «Paeonia Suites»; Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία του κτιρίου…
«Το συγκεκριμένο κτίριο χτίστηκε το 1890 από μια οικογένεια μεγαλοαστών από την Αίγυπτο. Στην εποχή του ήταν κάτι το μοναδικό και μπορούσε να φιλοξενήσει 15 άτομα. Στο πέρασμα των χρόνων άλλαξε χέρια και έγινε νοσοκομείο των Ιταλών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αργότερα έγινε Αστυνομικό Τμήμα και στο υπόγειό του είχε κρατητήρια. Μάλιστα υπάρχουν ακόμη πάνω σε πέτρα μηνύματα φυλακισμένων. Πριν από περίπου 25 χρόνια το αγόρασε η οικογένεια Βίλλη και το διαμόρφωσε ως ξενοδοχείο. Δούλεψε αρκετά μέχρι πριν από μια διετία όταν και σταμάτησε η λειτουργία του».
-Η ιδέα να το εκμεταλλευτείτε πως προέκυψε;
«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήμουν αποκλεισμένος στο χωριό της γυναίκας μου, στα Κάτω Ραβένια και επισκέφτηκα το όμορφο Δελβινάκι για έναν περίπατο. Βλέποντας αυτό το επιβλητικό κτήριο μου ήρθε η ιδέα. Μίλησα με τον ιδιοκτήτη, τον συνάντησα, του εξήγησα τι θέλω να κάνω και τα βρήκαμε. Εδώ και περίπου 1,5 μήνα, έπειτα από σημαντικές εργασίες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς του χώρους λειτουργεί ως ξενοδοχείο αλλά και ως εστιατόριο με νόστιμες ηπειρώτικες συνταγές».
«ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ»
-Ως τώρα πως έχει πάει;
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κοινού. Παρότι πριν από λίγες ημέρες μπήκε στο booking, έχουμε πληρότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται αύξηση των επισκεπτών. Έχω ενημερώσει όλους τους μπασκετικούς μου φίλους, οι οποίοι έχουν εκφράσει στην επιθυμία να έρθουν βλέποντας τις εικόνες από το χωριό και το ξενοδοχείο. Μίλησα ήδη με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, τον Μπάνε Πρέλεβιτς, τον Ευθύμη Ρεντζιά και άλλους που θέλουν να έρθουν εδώ. Μάλιστα με την ευκαιρία της ολιγοήμερης παρουσίας του Παναθηναϊκού στα Ιωάννινα για φιλικά παιχνίδια μας επισκέφτηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης με άλλους ανθρώπους από το σταφ της ομάδας, φάγαμε όλοι μαζί και ενθουσιάστηκαν τόσο με το φαγητό, όσο και με τον χώρο. Η καλύτερη διαφήμιση γίνεται στόμα με στόμα».

-Γιατί να επιλέξει κάποιος το συγκεκριμένο χωριό και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο;
«Όπως προανέφερα είναι μια άγονη περιοχή από πλευράς τουρισμού. Αν όλοι βάλουμε από ένα λιθαράκι μπορούμε να αναγεννήσουμε την περιοχή αναπτύσσοντας τον αγροτικό τουρισμό. Η περιοχή ενδείκνυται για διακοπές όλο το χρόνο. Για παράδειγμα σε λίγο καιρό ξεκινά η κυνηγητική περίοδος οπότε περιμένουμε κόσμο. Μια οικογένεια, μια παρέα ή ένα ζευγάρι μπορούν να μας επισκεφτούν και απολαμβάνοντας ηρεμία, βόλτες στη φύση και καλό φαγητό».

-Πως σας έχουν υποδεχθεί οι ντόπιοι;
«Εξαιρετικά. Μας επισκέπτονται για φαγητό και καφέ. Χαίρονται με το εγχείρημά μου γιατί βλέπουν πως το χωριό μπορεί να πάρει ζωή από τον τουρισμό. Όταν είχε έρθει ο Δημήτρης Διαμαντίδης ξετρελάθηκαν. Όσοι δεν πρόλαβαν να έρθουν για να τον δουν μου έκαναν παράπονα γιατί δεν τους ειδοποίησα νωρίτερα».
-Με το μπάσκετ ασχολείστε καθόλου;
«Είμαι προπονητής της ομάδας μπάσκετ της Βουλής, αν και τώρα με την πανδημία έχουμε σταματήσει. Είναι μια ωραία ασχολία καθώς δίνουμε συνεχώς φιλανθρωπικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου