Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Μερομήνια 2020...

Τα «Μερομήνια» είναι ένας λαϊκός τρόπος πρόβλεψης του καιρού, βάσει της παρατήρησης. Τα Μερομήνια αμφισβητούνται από τους επιστήμονες, ωστόσο συγκεντρώνουν πάντα το ενδιαφέρον.
Τα Μερομήνια βασίζονται στην παρατήρηση του καιρού τον Αύγουστο, επί 12 ημέρες. Από τον καιρό αυτών των ημερών εξάγονται συμπεράσματα για όλο το χρόνο.


Παρακολουθήστε λοιπόν, τα αναλυτικά συμπεράσματα του κ. Δημήτρη Τσούλη, παρατηρητή καιρικών φαινομένων.

Χειμώνας 2019-2020

Διάστημα 01/12/2019 – 29/02/2020

Ο Δεκέμβρης ξεκινά με σχετικά χειμωνιάτικο καιρό το πρώτο πενθήμερο και με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση του καιρού το δεύτερο πενθήμερο του μήνα και σχετική άνοδο της θερμοκρασίας. Σημαντική επιδείνωση του καιρού λίγο πριν από τα μέσα του μήνα (12/12) με πολύ ισχυρές βροχές, αρχικά στα πεδινά, και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Εν συνεχεία, το διάστημα 15-17/12, τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε χαμηλά υψόμετρα της κέντρο-ανατολικής χώρας. Ο καιρός στη συνέχεια θα βελτιωθεί αλλά για σύντομο σχετικά διάστημα. Από τις παραμονές των Χριστουγέννων, προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Περαιτέρω ενίσχυση των φαινομένων με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μετά τα Χριστούγεννα, ενώ καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου τα χιόνια αναμένεται να φθάσουν και σε πολλές πεδινές περιοχές της κέντρο-ανατολικής χώρας.
Ο Ιανουάριος ξεκινά κατά την πρώτη βδομάδα του με πολύ κρύο καιρό και με χιόνια κατά διαστήματα ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κέντρο-ανατολικής χώρας. Στη συνέχεια του μήνα, σχετικά βελτιωμένος ο καιρός, αλλά με κρύο. Βελτιωμένος προς τα μέσα του μήνα (αλκυονίδες ημέρες ) το διάστημα 11-18/1. Επιδείνωση όμως αναμένεται καθώς πλησιάζουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με βροχές και στη συνέχεια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια σταδιακά και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, το διάστημα 21-25/1.
Ο Φεβρουάριος φαίνεται να είναι ένας μήνας με λιγοστά φαινόμενα. Γενικά άνομβρος, με εξαίρεση το πρώτο και το τελευταίο πενθήμερό του, οπότε και θα έχουμε βροχές και χιόνια σε ορεινά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Άνοιξη 2020

Διάστημα 01/03 – 31/05/2020

Ο Μάρτιος ξεκινά με κρύο καιρό και με λίγα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της πρώτης βδομάδας, βροχές και χιόνια κυρίως στα ορεινά. Ο καιρός θα βελτιωθεί στη συνέχεια και μέχρι περίπου τα μέσα του μήνα, δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο. Σημαντική επιδείνωση αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες και έντονα φαινόμενα. Συγκεκριμένα, προβλέπονται βροχές και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρο-ανατολικής χώρας.
Ο Απρίλης ξεκινά με κρύο καιρό και με κάποια φαινόμενα, ωστόσο στη συνέχεια βελτιώνεται. Βροχερός θα είναι ο καιρός περίπου στα μέσα του μήνα, και ακόμη πιο άστατος θα είναι το διάστημα 18-25/4, με βροχές και καταιγίδες.
Ο Μάιος ξεκινά με βελτιωμένο καιρό και άνοδο της θερμοκρασίας -σημαντική κατά το πρώτο δεκαήμερο-ενώ δεν αναμένονται φαινόμενα. Λίγες μπόρες προς τα μέσα του μήνα, όμως γενικά θα είναι άνομβρος μήνας.

Καλοκαίρι 2020

Περίοδος 01/06-31/08/2020
Με πολύ ζεστό καιρό για την εποχή ξεκινά ο Ιούνιος , κάποιες μπόρες αναμένονται από τα μέσα του μήνα και μετά. Πρώιμο μελτέμι κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου .
Τον Ιούλιο ίσως ο καιρός να είναι άστατος την πρώτη βδομάδα, όμως το δεύτερο δεκαήμερο θα είναι πολύ ζεστό στα όρια του καύσωνα,
Για το υπόλοιπο του μήνα αναμένονται αστάθειες και ενισχυμένο μελτέμι κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαημέρου.
Ο Αύγουστος πολύ ζεστός το πρώτο δεκαήμερο, ενώ το υπόλοιπο του μήνα θα χαρακτηρίζεται από το πολύ ισχυρό μελτέμι. Κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαημέρου αναμένονται αστάθειες και πτώση της θερμοκρασίας.


Παρατηρητής: Τσούλης Δημήτρης
Σημ : Για να δούμε πόσο "μέσα" θα πέσει ο κ. Τσούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου