Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στο χωριό μας...

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε προχθές Σάββατο η Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας ! Η παρουσία των πιστών πολύ μεγάλη.

Την Θεία λειτουργία τέλεσαν ο Πατέρας Νικόλαος


Χρόνια Πολλά σε όλους (ειδικά στους εορτάζοντας) και του χρόνου !








Σαν σήμερα...

16 Σεπτεμβρίου...

το 1736...
Πέθανε ο Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, γερμανολλανδός φυσικός, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας. (Γεν. 24/5/1686)

το 1835...
Ο άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.

το 1877...
Γεννήθηκε ο Τζέικομπ Σικ, Αμερικανός εφευρέτης της ηλεκτρικής ξυριστικής μηχανής και ιδρυτής της εταιρείας ειδών ανδρικής περιποίησης Schick. (Θαν. 3/7/1937)

το 1893...
Γεννήθηκε ο Άλμπερτ φον Σεντ-Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, ούγγρος γιατρός, που ανακάλυψε τη βιταμίνη C και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1937. (Θαν. 22/10/1986)

το 1925...
Γεννήθηκε ο Ρίλεϊ Κινγκ, αμερικανός θρύλος του μπλουζ, γνωστότερος ως Μπι Μπι Κινγκ (B.B. King). (Θαν. 14/5/2015)

το 1934...
Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.

το 1941...
Διαταγή του Αρχηγείου της Βέρμαχτ (OKW) αναφέρει ότι για κάθε φόνο Γερμανού στρατιώτη στα κατεχόμενα εδάφη, να εκτελούνται 50 ή 100 ντόπιοι, κατά προτίμηση κομμουνιστές.

το 1967...
Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακαλύπτει σημαντικό προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

το 1977...
Πέθανε η Μαρία Κάλλας, ελληνοαμερικάνιδα λυρική καλλιτέχνιδα. (Γεν. 2/12/1923)

το 1981...
Η κυβέρνηση Ράλλη προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές για τις 18 Οκτωβρίου. Ακολουθούν η προσχώρηση του Γεώργιου Μαύρου και του Μανώλη Γλέζου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΟΔΗΣΟτου Ιωάννη Πεσμαζόγλου συνεργάζεται με το Κόμμα Αγροτών - Εργαζομένων (ΚΑΕ). Παράλληλα, εμφανίζεται το Κόμμα Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη, ενώ αυτόνομα αποφασίζουν να κατέλθουν στις εκλογές το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού και η ΕΔΗΚ.

το 1982...
Σφαγές Παλαιστινίων από Λιβανέζους πολιτοφύλακες στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου. Ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

Σήμερα είναι των...

Αγίας Ευφημίας, Αγίας Λουντμίλας, Αγίας Μελιτινής μάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Εύφημος, Ευφημία, Εύφημη, Εύφη, Ευφημούλα, Ευφούλα,Φούλα *
Λουντμίλλα, Λουντμίλα
Μελιτίνος, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα...

15 Σεπτεμβρίου

το 1254...
Γεννήθηκε ο Μάρκο Πόλο, βενετός έμπορος εξερευνητής. (Θαν. 8/1/1324)

το 1890...
Γεννήθηκε η Άγκαθα Κρίστι, Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. (Θαν. 12/1/1976)

το 1916...
Ο «Μικρός Γουίλι», το πρώτο τανκ που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κατά των Γερμανών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη του Σομ.

το 1919...
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

το 1928...
Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

το 1935...
Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Την ίδια μέρα εκδίδει διάταγμα, με το οποίο υποβιβάζει τους Εβραίους στο καθεστώς του υπανθρώπου.

το 1938...
Πέθανε ο Γιαννούλης Χαλεπάς, διακεκριμένος γλύπτης από την Τήνο. (Γεν. 14/8/1851)

το 1991...
Διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αποχωρεί η ανανεωτική πτέρυγα με επικεφαλής τη Μαρία Δαμανάκη, τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάννη Δραγασάκη. Οι ανανεωτικοί, που εκπροσωπούν γύρω στο 50% της Κ.Ε. του ΚΚΕ, θα παραμείνουν στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, που θα μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα.

το 2003...
Με μία συμβολική απευθείας σύνδεση Αθήνας - Λευκωσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος εγκαινιάζουν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο «HellasSat».

το 2006...
Πέθανε η Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστή και από τη σχέση της με τονΑλέκο Παναγούλη. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφήμιζε το Ισλάμ. (Γεν. 29/6/1929).

το 2008...
Πέθανε ο Σταύρος Παράβας, Έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 15/4/1935).

Σήμερα είναι των...

Αγίου Βησσαρίωνος εν Λαρίση, Αγίου Νικήτα μάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Βησσαρίων, Βησσαρίωνας, Βησσαρία
Νικήτας, Νικήτη, Νικήτα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη και καθώς και η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Σαρανταήμερο Μνημόσυνο

Αύριο Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, τελείται το σαρανταήμερο μνημόσυνο της Ελένης Βοδίνου, στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

«Κλείδωσαν» τα Μερομήνια

Τι καιρό θα κάνει σύμφωνα με τα μερομήνια φέτος; Πολύ διαφορετική η φετινή πρόβλεψη.
Τα μερομήνια κάθε έτους προβλέπονται με βάση τις καιρικές συνθήκες του πρώτου δωδεκαήμερου του Αυγούστου.
Τι λένε τα Μερομήνια 2024 2025;
Τα μερομήνια είναι ένας πρακτικός τρόπος πρόβλεψης του καιρού που θα έχουμε την επόμενη χρονιά.
Στηρίζονται στην παρατήρηση διάφορων καιρικών φαινομένων (άνεμος, υγρασία, σύννεφα) κατά το διάστημα της καταγραφής αυτών που γίνεται τις πρώτες μέρες του όγδοου φεγγαριού (Αυγούστου).
Μετά από ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια του αιώνα, οι προβλέψεις των Μερομήνιων για το φθινόπωρο και τον χειμώνα 2024-2025 δείχνουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν βαρύ χειμώνα.
ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024
Σε φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας, αλλά με λιγότερες για την εποχή βροχές
Οι θερμοκρασίες θα είναι φυσιολογικές στα νότια της χώρας, αλλά ελαφρώς χαμηλότερες στα βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα.
ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2024
Αξιόλογες βροχές και σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από τα συνηθισμένα με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία, με χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή σε όλη τη χώρα.
ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2024
Τα πρώτα χιόνια αναμένονται μεταξύ 8 και 13 Νοεμβρίου, και μάλιστα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία και πιθανώς στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Χειμερινό σκηνικό από το 2ο μισό και αρκετές βροχές.
ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2024
Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα φέρει χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανή χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας.
Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ο καιρός θα γίνει σταδιακά πιο ήπιος, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.
Βροχερός καιρός, αλλά και χιόνια στα ορεινά, αλλά με ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή.
ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2025
Ο χρόνος θα ξεκινήσει με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά της βόρειας χώρας.
Στα μέσα του μήνα υπάρχει πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.
Σχετικά ήπιος ο μήνας, με λιγότερες βροχές, αλλά στις αρχές θα έχει πιο χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά.
ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025
Φεβρουάριος 2025: Ψύχρα και χιόνια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καιρού
ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2025
Χωρισμένος στα δύο, με έντονα χειμερινές πινελιές στο 2ο μισό.

Με αυτές τις προβλέψεις, οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα, με έντονες καιρικές συνθήκες που θα απαιτήσουν προσοχή και μέτρα προστασίας.
Πώς προβλέπουν τον καιρό τα Μερομήνια
Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.

Σαν σήμερα...

14 Σεπτεμβρίου

το 628 μ.χ.
Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

το 1814
Ανήμερα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ιδρύουν στην Οδησσό τη «Φιλική Εταιρεία».

το 1849

Γεννήθηκε ο Ιβάν Παβλόφ, ρώσος ψυχολόγος - ερευνητής, ο οποίος έγινε διάσημος κάνοντας πειράματα με το σκυλί του, το διάσημο «Πείραμα του Παβλόφ». (Θαν. 27/2/1936)

το 1890
Ιδρύεται στη Σμύρνη ο μουσικογυμναστικός σύλλογος «Ορφέας», από τα μέλη του οποίου, τρία χρόνια μετά, θα ιδρυθεί ο γυμναστικός σύλλογος «Γυμνάσιον». Οι δύο σύλλογοι θα ενωθούν το 1898 και θα δημιουργήσουν τον «Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης».

το 1920
Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αρχίζει στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογέςτης 1ης Νοεμβρίου, με διαδηλώσεις και συμπλοκές μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών.

το 1943
Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σπέρας, Έλληνας αναρχοσυνδικαλιστής, από τους πρωτοπόρους του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. (Γεν. 1893)

το 1956
Γεννήθηκε ο Κώστας Καραμανλής, Έλληνας πολιτικός, που διατέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2004 έως το 2009.

το 1960
Πέθανε ο Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν») (Γεν. 23/6/1908)

το 1981
Επανεκδίδεται από τον επιχειρηματία Γεώργιο Μπόμπολα σε σχήμα ταμπλόιντ, η εφημερίδα «Έθνος», η οποία είχε διακόψει την κυκλοφορία της λίγο μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967.

το 1983
Γεννήθηκε η Έιμι Γουάινχαουζ, αγγλίδα τραγουδίστρια της R&B σκηνής. (Θαν. 23/7/2011)

το 2000
Ο διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης ιδρύει τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ).


το 2001
Πέθανε ο Στέλιος Καζαντζίδης, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης. (Γεν. 29/8/1931)

Σήμερα είναι η...

Ύψωσις Τιμίου Σταυρού, και του Αγίου Θεοκλέους μάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Θεοκλής, Θεοκλέας, Θεόκλεια
Σταύρος, Σταυριανός, Σταύρακας, Σταυράκιος, Σταυρής,Σταυράκης, Σταυρούλα, Σταυριανή, Σταυρίνα, Σταυρία

Χρόνια Πολλά σε όλες / όλους !

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Αύριο η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού !

Στις 14 Σεπτεμβρίου εορτάζεται πανηγυρικά «η παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού». Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδόξου Εκκλησίας, προκειμένου να τιμηθεί το γεγονός της υψώσεως του Σταυρού μετά την εύρεση του από την Άγια Ελένη. Το γεγονός αυτό έλαβε χώραν ως εξής:Στα πλαίσια της ευλαβούς πολιτικής του Μέγα Κωνσταντίνου έστειλε και τη μητέρα του αγία Ελένη στα Ιεροσόλυμα για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Η μητέρα του ανέλαβε με χαρά τη δύσκολη αποστολή.
Σύμφωνα με την αρχαιότατη παράδοση, το ακριβές σημείο όπου ήταν ο λοφίσκος τού Γολγοθά και θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός, υπέδειξε κάποιος Εβραίος, ονόματι Ιούδας, όταν συνέβη το ακόλουθο θαύμα:
Στο σημείο κάτω από το οποίο, βαθιά στο χώμα, βρισκόταν ο Σταυρός τού Κυρίου, φύτρωνε ένα μικρό φυτό πού μοσχοβολούσε και το οποίο λεγόταν βασιλικό χόρτο, ή βασιλικός. Κι ενώ το ξερίζωναν εκείνο ξαναφύτρωνε. ( Γιαυτό στην εορτή της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού, μοιράζετε στους πιστούς, βασιλικός ) .

Αύριο στην κεντρική εκκλησία μας, με τον Πατέρα Νικόλαο !

Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες

Σαν σήμερα...

13 Σεπτεμβρίου

το 81 μ.Χ.
Πέθανε ο Τίτος (Φλάβιος Σαβίνος Βεσπασιανός), Ρωμαίος αυτοκράτορας, 10ος στη σειρά διαδοχής. Έμεινε στην ιστορία για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. και την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα.

το 1503
Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει την κατασκευή του «Δαυίδ», του γλυπτού αριστουργήματός του.

το 1873
Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Έλληνας μαθηματικός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως. (Θαν. 2/2/1950)

το 1908
Γεννήθηκε ο Κάρολος Κουν, Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου. (Θαν. 14/2/1987)

το 1915
Πέθανε ο Στέφανος Γρανίτσας, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός από την Ευρυτανία. Πιο γνωστό έργο του είναι «Τα Άγρια και τα Ήμερα του Βουνού και του Λόγγου», το οποίο περιέχει μύθους από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής του σχετικούς με ζώα. (Γεν. 1880)

το 1928
Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

το 1948
Γεννήθηκε ο Δημήτρης Νανόπουλος, φυσικός και ακαδημαϊκός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως. Είναι ο τέταρτος θεωρητικός φυσικός όλων των εποχών σε αναφορές άλλων επιστημόνων στο έργο του, σύμφωνα με τη λίστα που συνέταξε το αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

το 1959
Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.

το 1965
Οι Beatles κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Yesterday» και την ίδια μέρα λαμβάνουν χρυσό δίσκο για το τραγούδι τους «Help».

το 1986
Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

το 2014
Εκλογές, όχι γιατί βιάζεται να κυβερνήσει, αλλά «επειδή αυτό επιτάσσει το συμφέρον του λαού», ζητά από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων». Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης», λέγοντας ότι «είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο». Χαρακτηριστική δήλωσή του: «Θα σκίσω το μνημόνιο μόλις εκλεγώ».

Σήμερα είναι των...

Αγίου Αριστείδου μάρτυρος, Ιερομάρτυρος Κορνηλίου

και γιορτάζουν οι...

Αριστείδης, Αρίστος, Άρης, Αριστέα, Αριστούλα, Αριστίνα
Κορνήλιος, Κορνήλης, Κορνήλος, Κορνηλία, Κορνήλα

Χρόνια πολλά σε όλους !

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Από τον Αγιασμό στα Σχολεία μας !

Για την νέα χρονιά, από τον Πατέρα Νικόλαο.

Καλή χρονιά σε όλα τα παιδάκια και καλή πρόοδο !

1. Από τον παιδικό μας Σταθμό - Νηπιαγωγείο.


2. Από το Δημοτικό μας Σχολείο.


3. Από το Γυμνάσιο μας.


Σημ : καλή σχολική χρονιά για όλους, μαθητές και δασκάλους - καθηγητές.


Σαν σήμερα...

12 Σεπτεμβρίου

το 490 π.χ.
Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών).

το 1829
Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία, η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.

το 1913
Γεννήθηκε ο Τζέσε Όουενς, Αμερικανός μαύρος αθλητής του στίβου, που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και ανέτρεψε στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άριας φυλής. (Θαν. 31/3/1980)

το 1948
Αεροπειρατεία εκδηλώνεται σε αεροσκάφος της ΤΑΕ, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Οι έξι νεαροί αεροπειρατές, μέλη της ΕΠΟΝ, αναγκάζουν τον πιλότο να οδηγήσει το σκάφος στη Γιουγκοσλαβία. Είναι μία από τις πρώτες αεροπειρατίες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

το 1967
Η Αστυνομία και ο Δήμος Πειραιώς προβαίνουν στο κλείσιμο των κακόφημων μπαρ και των οίκων ανοχής στην περιοχή της Τρούμπας.

το 1981
Ο Ιρλανδός ρόκερ Ρόρι Γκάλαχερ δίνει μία συγκλονιστική συναυλία στο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσία 40.000 θεατών.

το 2005
Πέθανε η Λήδα Τασοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, σύζυγος του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου. (Γεν. 1953)

το 2013
Δολοφονική επίθεση από 50 μέλη της Χρυσής Αυγής δέχονται, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα 20 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση στο Πέραμα, μερικά μέτρα από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Σήμερα είναι η....

Απόδοσις της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, Ιερομαρτύρων Αυτονόμου και Κουρνούτου επισκόπου Ικονίου

Δεν υπάρχει Ονομαστική γιορτή στην Ορθοδοξία.


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Σήμερα ανοίγουν τα Σχολεία

Καλή Σχολική Χρονιά...

Για όλα τα παιδάκια του χωριού μας και τους γονείς τους !
Με φωτογραφία από το 1963 !
με τους τότε δασκάλους μας, Λέανδρο, Μάγδα και Όλγα

Σημ: Γνωρίζουμε αρκετά πρόσωπα ;

Σαν σήμερα...

11 Σεπτεμβρίου...

το 1611
Επαναστάτες με επικεφαλής τον μητροπολίτη Διονύσιο Β’ καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα. Οι Οθωμανοί αντεπιτίθενται, συλλαμβάνουν τον Διονύσιο, τον οποίο γδέρνουν ζωντανό στην κεντρική πλατεία της πόλης και καταργούν τα προνόμια που είχε παραχωρήσει το 1430 ο Σινάν πασάς.

το 1789
Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

το 1922
Εκδηλώνεται το κίνημα Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά στη Χίο και τη Λέσβο, από τα στρατεύματα που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στα δύο αυτά νησιά.

το 1938
Έπειτα από 2.000 χρόνια, ξαναρχίζουν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

το 1944
Γεννήθηκε ο Νίκος Περάκης, σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

το 1954
Πέθανε η Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 3/5/1887)

το 1973
Πραξικόπημα εκδηλώνεται στη Χιλή. Ο στρατός της χώρας, με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοτσέτ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

το 1973
Πέθανε ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοτσέτ. (Γεν. 26/6/1908)

το 1994
Πέθανε η Αλέκα Κατσέλη, Ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ρόλους αρχαίας τραγωδίας. (Γεν. 19/10/1917)

το 2001
Οι ΗΠΑ δέχονται πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα από αέρος. Αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Πεντάγωνο και σε ερημική περιοχή του Πίτσμπουργκ. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 3.000, ανάμεσά τους και 25 Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής.

το 2011
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνει την επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, που θα κυμαίνεται από 0,50 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. Η έκτακτη εισφορά (ΕΝΦΙΑ) θα αφορά χτισμένη επιφάνεια, θα έχει διετή διάρκεια και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα, εξαγγέλλει την περικοπή ενός μισθού από τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου.

Σήμερα είναι των...

Αγίας Ευανθίας μάρτυρος, Οσίου Ευφροσύνου του μαγείρου

και γιορτάζουν οι...

Ευάνθης, Ευανθία, Εύα
Ευφρόσυνος, Φρόσυνος

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Θερμά συλλυπητήρια !

Πέθανε ο Γιώργος Λιβέρης, ετών 70. Η κηδεία του θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη στην Αθήνα.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Ασβεσταριά η καμίνι.

Ο ασβέστης, ως άριστο δομικό υλικό, είναι απαραίτητος για κάθε οικοδομική εργασία. Τον παλιό, καλό καιρό που το χωριό μας βρισκόταν σε ανοικοδόμηση, λειτουργούσαν αρκετές ασβεσταριές (καμίνια) πάντα κοντά σε ποτάμι, προκειμένου να καλύψουν τις τοπικές ανάγκες, μιας και η προμήθεια έτοιμου ασβέστη από άλλες περιοχές ήταν χρονοβόρα και πολυέξοδη.
Όταν ήθελε να χτίσει κάποιος σπίτι, έπρεπε πριν ακόμα καλέσει τους κτίστες να εξασφαλίσει τα υλικά: ασβέστη, ξυλεία, πέτρα, άμμο. Την άμμο την έβγαζαν στο ποτάμι και την κουβαλούσαν με τα μουλάρια μέσα σε ειδικές ξύλινες κάσες ή τσουβάλια, όπως και το νερό που το κουβαλούσαν σε βαρέλες.Ήταν απαραίτητο να συγκροτηθεί μια ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων. Τα άτομα αυτά.. ή είχαν ανάγκη από ασβέστη ή την πωλούσαν στους συγχωριανούς τους. Και υπήρχαν πολλοί, χωρίς να είναι επαγγελματίες ασβεστάδες, που γνώριζαν την τέχνη να κατασκευάζουν ασβέστη.
Όλες οι ασβεσταριές (καμίνια) του χωριού μας (είχαν και οι.. Γ. Μπίλης βλ φωτ. 2, Σπ. Κώστας κ.α.), βρίσκονταν κοντά σε δρόμο (χωμάτινο τότε) για άμεση πρόσβαση στις πρώτες ύλες, όπως ξύλα, νερό και άσπρες πέτρες με τη μορφή άμορφου ασβεστόλιθου.
Εκεί χτιζόταν από χωριανούς μας, έμπειρους ειδικούς τεχνίτες (αρχιμάστορα τον Χρ. Σέκκας και τους Χρ. Σδούκος, Η. Βοδίνος, Βαγ. Τζιότζιο κ.α.), ένα κυκλικό οικοδόμημα (σε διάφορα σημεία του χωριού μας, υπάρχουν ακόμα απομεινάρια από αυτές τις ασβεσταριές).
Δεν γνωρίζουμε, βέβαια τον ακριβή τρόπο, με τον οποίο κατασκεύαζαν την ασβεσταριά αλλά οπωσδήποτε θα είχε τα μυστικά της.
Σε γενικές γραμμές έχτιζαν με ανθεκτική πέτρα έναν πολύ μεγάλο φούρνο, στο εσωτερικό της ασβεσταριάς, τοποθετούσαν με επιδεξιότητα τις ασβεστολιθικές πέτρες σε κυκλικό πυραμοειδές λιθοσωρό, στο κατώτερο μέρος έστρωναν πλακερές πέτρες για να συγκρατούν τις στρογγυλές που τοποθετούσαν από πάνω.
Άφηναν οπωσδήποτε στο κάτω μέρος, ένα άνοιγμα για να ρίχνουν τα ξύλα και από πάνω έριχναν πέτρες και χώμα, ώστε να μένει εγκλωβισμένη η θερμοκρασία.
Στη συνέχεια άναβαν τα ξύλα και η φωτιά έκαιγε. Φρόντιζαν να μεταφερθούν μεγάλες ποσότητες από ξύλα και αφού άναβαν φωτιά, έριχναν κατά διαστήματα από το άνοιγμα αρκετά ξύλα, ώστε να καίει συνεχώς η φωτιά. 
Η διαδικασία αυτή διαρκούσε περίπου δυο - τρία μερόνυχτα, χωρίς σταματημό. Με τη μεγάλη θερμοκρασία ο ασβεστόλιθος γινόταν ασβέστη.
Οι περισσότεροι χωριανοί μας, αγόραζαν ασβέστη ακόμα και αν δεν την είχαν άμεση ανάγκη. Τη μετέφεραν στο σπίτι, άνοιγαν ένα λάκκο, τον γέμιζαν νερό και εκεί «έσβηναν» τον ασβέστη. Αφού γινόταν ένας σφιχτός πολτός, τον σκέπαζαν με χώμα και τη διατηρούσαν εκεί για χρόνια, χωρίς να πάθει τίποτα. Κάθε φορά που είχαν ανάγκη από ασβέστη, άνοιγαν το λάκκο, έπαιρναν την ποσότητα που ήθελαν και τον έκλειναν ξανά με χώμα. Κυρίως, όμως, μ’ αυτό τον τρόπο εξασφάλιζε την ασβέστη εκείνος που ήθελε να χτίσει σπίτι.

Με τον ασβέστη, άσπριζαν τα σοκάκια του χωριού μας, τα δωμάτια, τα ντιβάρια, τις σκάλες, τους τοίχους κλπ.

Σαν σήμερα...

10 Σεπτεμβρίου...

το 1898
H αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ, δολοφονείται στη Γενεύη από τον αναρχικό Λουίτζι Λουκένι.

το 1919
Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Γερμανού (Σεν Ζερμέν), μεταξύ των νικητών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Αυστρίας, που βάζει τέλος στην Αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Με τη συνθήκη αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και του Κράτους των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων.

το 1956
Γεννήθηκε ο Γιάννης Μπέζος, Έλληνας ηθοποιός.

το 1972
Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στα 74 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

το 1976
Πέθανε ο Ντάλτον Τράμπο, αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας, ένας από τους δέκα «μαυροπινακισμένους» του Χόλιγουντ. («Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του») (Γεν. 9/12/1905)

το 1995
Προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα», που κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

το 2003
Άγνωστος καταφέρει πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στην υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λιντ, την ώρα που ψωνίζει σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης. Θα υποκύψει στα τραύματά της την επόμενη μέρα.

το 2007
Πέθανε η Ανίτα Ρόντικ, Αγγλίδα επιχειρηματίας, ιδρύτρια των «Body Shop». (Γεν. 23/10/1942).

Σήμερα είναι των...

Αποστόλου Κλήμεντος, Αγίων Μηνοδώρας και Μητροδώρας μαρτύρων, Αγίας Πουλχερίας της παρθένου

και γιορτάζουν οι...

Κλήμης, Κλημεντίνη, Κλημεντίνα, Κλεμεντίνη, Κλεμεντίνα
Μηνοδώρα, Μητροδώρα
Πουλχερία, Πουλχερίνα, Πουλχερίτσα, Πουλχέρω, Πουλχέρη *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα επίσης είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Από την Παναγία "Μπολιάνιτσα" !

Κυριακή 8 Σεπτέμβρη χθες και με αρκετό κόσμο εορτάσαμε το γενέσιον της Παναγίας, που προς τιμή της ανεβήκαμε στην Παναγία "Μπολιάνιτσα".

Την Θεία λειτουργία τέλεσε ο πάπα Χριστόδουλος.

Χρόνια Πολλά και του χρόνου !








Σαν σήμερα...

9 Σεπτεμβρίου...

το 1850
Η Αμαλία, που εκτελεί χρέη αντιβασιλέα, αφού ο Όθων βρίσκεται στο εξωτερικό, διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές.

το 1882
Γεννήθηκε ο Μίλτος Μανάκης, από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου, μαζί με τον αδελφό του Γιαννάκη. (Θαν. 5/3/1964)

το 1919
Γεννήθηκε ο Τζίμι «Δε Γκρικ» Σνάιντερ, (Δημήτριος Συνοδινός), ελληνοαμερικανός αθλητικός σχολιαστής και «γκουρού» του στοιχήματος. (Θαν. 21/4/1996)

το 1922
Γεννήθηκε ο Μανώλης Γλέζος, πολιτικός και συγγραφέας.

το 1951
Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου κατακτά τη σχετική πλειοψηφία (36,53%), αλλά κυβέρνηση θα σχηματίσει τελικά ο Νικόλαος Πλαστήρας (ΕΠΕΚ) με την υποστήριξη των Φιλελευθέρων (Σοφοκλής Βενιζέλος).

το 1971
Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο ολλανδός γεωπόνος Πάουλ Κάιπερς, πρωτοπόρος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα. Ήταν ευρύτερα γνωστός στην Ιεράπετρα της Κρήτης ως ο «Ολλανδός».

το 1974

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταθέτει μήνυση κατά των πρωτεργατών της Απριλιανής Χούντας, παρέχοντας έτσι τη νομική αφορμή για την ποινική δίωξή τους.

το 1976
Πέθανε ο Μάο Τσε Τουνγκ, κινέζος κομμουνιστής ηγέτης, ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας. (Γεν. 26/12/1893)

το 1982
Η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου της Αθήνας, με βολή στα 70,02 μ. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το 1934. Στο ίδιο αγώνισμα, η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη.

το 1984

Ενοποιούνται η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και δημιουργείται η ΕΛΑΣ.

το 2003
Πέθανε ο Έντουαρτ Τέλερ, ουγγροαμερικανός φυσικός, πρωτοπόρος επιστήμονας της μοριακής φυσικής, που θεωρείται «πατέρας» της βόμβας υδρογόνου. (Γεν. 15/1/1908).

Σήμερα είναι η...

Σύναξις Αγίων Ιωακείμ και Άννης

και γιορτάζουν οι...

Ιωακείμ, Κιαράν, Κιάρα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Σαν σήμερα...

8 Σεπτεμβρίου...

το 1570
Οθωμανικές Δυνάμεις του Μουσταφά Πασά κυριεύουν και λεηλατούν τη Λευκωσία, την οποία υπεράσπιζαν ο Ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Έλληνας Ευγένιος Συγκλητικός. Η άλωση της Λευκωσίας σήμανε την επικράτηση των Τούρκων σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο.

το 1822
Διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος, με 72 πλοία υπό την αρχηγία του Ανδρέα Μιαούλη, νικά τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλή. Έτσι, ματαιώνεται ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων Τούρκων του Ναυπλίου.

το 1843
Γεννήθηκε ο Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας δικηγόρος και ποιητής. (Θαν. 21/3/1873)

το 1919
Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλουν στην Ονδούρα για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εταιρειών μπανάνας.

το 1925
Γεννήθηκε ο Πίτερ Σέλερς, βρετανός κωμικός ηθοποιός. («Δρ Παράξενη Αγάπη», «Ροζ Πάνθηρας») (Θαν. 24/7/1980)

το 1943
Η Ιταλία «παραδίδει τα όπλα» και επισήμως. Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, οι Έλληνες μόλις πληροφορούνται την είδηση αρχίζουν να πανηγυρίζουν. Μαζί τους και πολλοί Ιταλοί που είναι αντίθετοι στον Μουσολίνι και στο φασιστικό καθεστώς της χώρας τους.

το 1944
Πέθανε η Λέλα Καραγιάννη, αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. (Γεν. 1899)

το 1946
Γεννήθηκε ο Ευγένιος Τριβιζάς, καθηγητής εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

το 1964
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη Δυτική Γερμανία φθάνει τους 144.000, έναντι ισάριθμων Ισπανών, 289.000 Ιταλών και 69.000 Τούρκων.

το 1993
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζεται στην οριακή πλειοψηφία ενός βουλευτή, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Στέφανου Στεφανόπουλου, ο οποίος, κατόπιν παρότρυνσης του Αντώνη Σαμαρά, αποφασίζει να διαχωρίσει τη θέση του από τη Νέα Δημοκρατία.

το 2000
Πέθανε ο Βασίλης Ραφαηλίδης, Έλληνας κριτικός κινηματογράφου. (Γεν. 1/1/1934)

το 2012
Πέθανε ο Γουίλιαμ Μόγκριτζ, Άγγλος σχεδιαστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που σχεδίασε τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop). (Γεν. 25/6/1943).

Σήμερα είναι η...

Γέννηση της Θεοτόκου

και γιορτάζουν οι...

Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω *
Γενέθλιος, Σκιαδενή, Τσαμπίκος, Τσαμπίκα, Μίκα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα επίσης είναι και η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Από το Λαογραφικό μας μουσείο...

Θήκη για την εναπόθεση χτένας, φιλέδων και διαφόρων ειδών προσωπικής χρήσης, την...τότε εποχή !




Σαν σήμερα...

7 Σεπτεμβρίου...

το 413 π.Χ.
Οι Συρακούσιοι, υπό τον Σπαρτιάτη Γύλιππο, καταναυμαχούν τον Αθηναϊκό Στόλο, κοντά στο λιμάνι των Συρακουσών. Έτσι καταλήγει σε ολοκληρωτική καταστροφή η προσπάθεια των Αθηναίων να αποκτήσουν τον έλεγχο της Σικελία (Πελοποννησιακός Πόλεμος).

το 1833
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Παλαμήδι από τη Βαυαρική Ανιβασιλεία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

το 1882
Γεννήθηκε ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Έλληνας μουσουργός, δημιουργός της ελληνικής οπερέτας. («Θέλω να δω τον Πάπα!») (Θαν. 2/1/1950)

το 1827
Πέθανε ο Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα. Ήρθε στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα, αλλά τραυματίστηκε σοβαρότατα στη φρεγάτα «Ελλάς» από μία εντελώς τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του και λίγο αργότερα πέθανε μέσα στη γενική θλίψη όλων για το τραγικό συμβάν. (Γεν. 19/2/1809)

το 1909
Γεννήθηκε ο Ελία Καζάν, (Ηλίας Καζαντζόγλου), ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. («Λεωφορείον ο Πόθος», «Αμέρικα - Αμέρικα», «Ανατολικά της Εδέμ», «Το Λιμάνι της Αγωνίας») (Θαν. 28/9/2003)

το 1912
Οι Σάμιοι υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσουν επανάσταση, επιδιώκοντας την αυτοδιάθεση του νησιού και την ένωσή του με το Βασίλειο της Ελλάδος.

το 1936
Με τον Αναγκαστικό Νόμο 95 της δικτατορίας Μεταξά ιδρύεται η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) «δια την διαπαιδαγώγησιν, μόρφωσιν και ψυχαγωγίαν του κοινού». Υπήρξε ο πρόδρομος της ΕΡΤ.

το 1936
Γεννήθηκε ο Απόστολος Κακλαμάνης, Έλληνας πολιτικός (ΠΑΣΟΚ), μακροβιότερος πρόεδρος της Βουλής (1993-2004).

το 1960
Ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης.

το 1964
Ο Μίκης Θεοδωράκης καταγγέλλει τον αποκλεισμό του από το Φεστιβάλ Αθηνών, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει το λαϊκό του ορατόριο με τίτλο «Άξιον Εστί» (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), χαρακτηρίζοντάς τον «αυθάδη και προσβλητικό για τον λαό εξοστρακισμό της ελληνικής λαϊκής μουσικής». Παράλληλα, δηλώνει ότι το έργο θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

το 1999
Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Αθήνα και αφήνει πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700ους τραυματίες και ζημιές σε 70.000 κτίρια.

το 2002
Πέθανε ο Ούζιελ Γκαλ, ισραηλινός εφευρέτης του υποπολυβόλου «Uzi», ενός από τα δημοφιλέστερα φορητά όπλα (Γεν. 15/12/1923)

το 2003
Πέθανε ο Αρτέμης Μάτσας, Έλληνας ηθοποιός, γνωστός για τους ρόλους του κακού που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο. (Γεν. 1930).

Σήμερα είναι των...

Οσίας Κασσιανής της μοναχής, Αγίου Σώζοντος μάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Κασσιανός, Κασιανός, Κάσσιος, Κάσιος, Κάσσος, Κάσος, Κάσσης, Κάσης, Κασσιανή, Κάσσυ, Κασιανή, Κασσία, Κασία
Σώζων, Σώζος, Σώζης, Σώζη, Σωζούσα, Σώζα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Μεθαύριο Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, πάμε στην Παναγία "Μπολιάνιτσα" !

Χρόνια Πολλά

Την πρώτη Σεπτέμβρη, είναι η αρχή της ΙΝΔΙΚΤΟΥ, δηλαδή άρχισε το νέο εκκλησιαστικό έτος. Κατά την εκκλησιαστική παράδοση την αρχή της Ινδικτιώνος εισήγαγε, ο Αύγουστος Καίσαρ. Τότε διέταξε την γενική απογραφή, των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους και τη είσπραξη των φόρων, κατά την πρώτη του μηνός Σεπτέμβρη. Από του Μεγάλου Αλεξάνδρου (313), έγινε επισήμως χρήσης της Ινδικτιώνος ως χρονολογίας. Έκτοτε η εκκλησία μας, γιορτάζει τη 1η Σεπτέμβρη, ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους.
Λίγες ημέρες μετά την 1η Σεπτέμβρη, εορτάζουμε την γέννηση της Παναγίας. Οι γονείς της, Ιωακείμ και Άννα, κατάγονταν από το βασιλικό ζεύγος Δαβίδ. Ήταν πλούσιοι και πολύ Θεοσεβείς. Επειδή δεν είχαν παιδιά, λυπούνταν πολύ για το όνειδος της ατεκνίας. Γιαυτό παρακαλούσαν πάντοτε τον Θεό με θερμότητα και με δάκρυα, να τους χαρίσει καρπό κοιλίας και δεν έπαυαν να προσφέρουν στο Θεό, σύμφωνα με τι επιταγές του μωσαϊκού νόμου, πλούσια δώρα.
Ο Θεός, ικανοποίησε το αίτημα τους. Τους αξίωσε με αγγελική πρόρρηση να νιώσουν την χαρά της πατρότητος και μητρότητος.
Ευλογημένο αντρόγυνο, προβάλλεται από την Εκκλησία μας, κατά την Ακολουθία του Στεφανώματος ως υπόδειγμα στους νεονύμφους. Ευσεβείς και φιλόθεοι, με κατανόηση και αγάπη, στηρίζουν ο ένας τον άλλο στο μεγάλο πρόβλημα της ατεκνίας για την εποχή τους.
Μεγάλο το δώρο του Θεού και για τον κόσμο όλο, αφού η γέννηση της Θεοτόκου ήταν το προμήνυμα της σωτηρίας των ανθρώπων, γιατί ύστερα από λίγα χρόνια η Θεοτόκος θα γεννήσει το Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου, το Χριστό.

Η εκκλησία μας, τιμά την ημέρα του γενεθλίου της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτέμβρη.

Σημ: Φωτό αρχείου μας

Σαν Σήμερα...

6 Σεπτεμβρίου...

το 1772
Γεννήθηκε ο Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής Ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Θαν. 5/10/1850)

το 1860
Γεννήθηκε ο Λαυρέντιος (Λορέντζος) Μαβίλης, Έλληνας ποιητής. (Θαν. 28/11/1912)

το 1861
Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας από τον φοιτητή Αριστείδη Δόσιο.

το 1943
Γεννήθηκε ο Αντώνης Ξυλούρης, γνωστός ως Ψαραντώνης, βιρτουόζος της κρητικής λύρας και συνθέτης.

το 1944
Γεννήθηκε ο Ρότζερ Γουότερς, Άγγλος μουσικός, ηγέτης των Pink Floyd.

το 1955
Στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων κατά των Ελλήνων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.

το 1959
Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί την έδρα του ΠΑΟΚ.

το 1966
Ο πρωθυπουργός της Νοτίου Αφρικής, Χέντρικ Φέρβερντ, δολοφονείται στο Κοινοβούλιο από τον ελληνικής καταγωγής δημόσιο υπάλληλο Δημήτριο Τσαφέντα. Ο Φέρβερντ ήταν υπεύθυνος για πολλούς νόμους του απαρτχάιντ.

το 1985
Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αποσκιρτά από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Στο νέο κόμμα προσχωρούν ακόμα εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

το 1997
Την 62η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος κάνει σαφή την αταλάντευτη πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θέτει ως προτεραιότητα της κυβέρνησης την ισότιμη ένταξη της χώρας μας στο Ευρώ, την ισχυρή παρουσία της στα Βαλκάνια και την οικονομική ανάπτυξη.

το 1998
Πέθανε ο Ακίρα Κουρασάβα, Ιάπωνας σκηνοθέτης. («Γιοζίμπο», «7 Σαμουράι», «Ραν») (Γεν. 23/3/1910)

το 2007
Πέθανε ο Λουτσιάνο Παβαρότι, Ιταλός τενόρος. (Γεν. 12/10/1935).

Σήμερα είναι των...

Οσιμάρτυρος Βίβου, Αγίου Ευδοξίου

και γιορτάζουν οι...

Βίβος, Βιβή, Ευδόξιος, Ευδόξης, Δόξης

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του χωριού μας...

Του Πολιτιστικού Συλλόγου Δελβινακίου.
Με ~ 2.500 τίτλους βιβλίων, που έχουν περιέλθει στη συλλογή του συλλόγου, κυρίως από δωρεές μελών και φίλων !

Σημ : Με ανακοίνωσή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας ζητά...όποιος έχει λογοτεχνικά βιβλία (όχι εγκυκλοπαίδειες) που δεν του χρειάζονται, να τα δωρίσει στην δανειστική βιβλιοθήκη του χωριού μας !

Τηλ επικ. 6972339682 Γκουρομέτσιος Νικηφόρος
                6974280903 Μάγκου Λευκοθέα

Σαν σήμερα...

5 Σεπτεμβρίου

το 1698
Ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας επιβάλει φόρο στα μούσια των υπηκόων του, στο πλαίσιο των μέτρων εκσυγχρονισμού που προωθεί.

το 1850
Γεννήθηκε ο Τζάσπερ Νιούτον «Τζακ» Ντάνιελ, Αμερικανός ποτοποιός, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ουίσκι «Jack Daniel’s». (Θαν. 10/10/1911)

το 1899
Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Νέος Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Σπύρος Μερκούρης. Οι εκλογές στιγματίζονται από σοβαρά επεισόδια με νεκρούς.

το 1905
Λήγει ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος, με την υπογραφή της συνθήκης του Πόρτσμουθ, στο Νιου Χαμσάιρ. Μεσολαβητής ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τίοντορ Ρούσβελτ, και υπογράφοντες η νικήτρια Ιαπωνία και η ηττημένη Ρωσία. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Ρωσία παραχωρεί στην Ιαπωνία το νησί Σαχαλίνη και τα λιμενικά και σιδηροδρομικά δικαιώματα της Μαντζουρίας.

το 1934
Γεννήθηκε ο Φρέντυ Γερμανός, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του. (Θαν. 21/5/1999)

το 1944
Πέθανε η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Ελληνίδα ηρωίδα της Αντίστασης. (Γεν. 16/7/1927)

το 1972
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, άραβες τρομοκράτες του κινήματος «Μαύρος Σεπτέμβρης» επιτίθενται στο Ολυμπιακό Χωριό, σκοτώνοντας δύο μέλη της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας. Αργότερα, εννιά Ισραηλινοί, πέντε τρομοκράτες κι ένας δυτικογερμανός αστυνομικός, σκοτώνονται σε συγκρούσεις που γίνονται στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

το 2007
Πέθανε ο Νίκος Νικολαΐδης, σκηνοθέτης του κινηματογράφου και συγγραφέας. («Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμα») (Γεν. 25/10/1939)

το 2009
Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο πλαίσιο της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προς τους παραγωγικούς φορείς, κάνει εκτενή αναφορά στο έργο της κυβέρνησης και αναφέρεται στους βασικούς άξονες του οικονομικού του προγράμματος για την επόμενη τετραετία. Τονίζει ότι οι παρεμβάσεις αυτές συγκροτούν σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση, το οποίο θα θέσει πιο γερές βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη και πραγματικά κοινωνικό κράτος.

το 2013

Την εκτίμηση ότι η εξαφάνιση της κυκλικής ανεργίας στην Ελλάδα θα απαιτήσει 13 χρόνια, στην περίπτωση που ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι 2% στη διάρκεια αυτών των ετών, διατυπώνει ομάδα μελετητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σήμερα είναι του...

Προφήτου Ζαχαρίου πατρός Ιωάννου Βαπτιστή

και γιορτάζουν οι...

Ζαχαρίας, Ζάχαρης, Ζάχαρος, Ζάκι, Ζάκης, Ζαχαρένια, Ζαχάρω, Ζαχαρούλα, Ζαχαρίτσα *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Από τα εποχιακά του χωριού μας !

ΚΡΑΝΙΑ:
Το δένδρο της μακροζωίας

Η κρανιά (Cornus mas) είναι πασίγνωστη από την εποχή του Ομήρου με το όνομα “Κράνεια». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν σκληρό και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν μπαστούνια, κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια και τόξα.
Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα.
Επίσης από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται η τάση να αυξάνονται συνεχώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της κρανιάς, η ζήτηση και η κατανάλωση των προϊόντων της.
Στη χώρα μας, όλο και περισσότεροι καλλιεργητές αρχίζουν δειλά-δειλά να εμπιστεύονται την κρανιά με τις περισσότερες καλλιέργειες να εντοπίζονται στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Ημαθία, Ροδόπη, Σέρρες, Κοζάνη, Γρεβενά, Δράμα, Κομοτηνή) και της Ηπείρου. Επίσης, τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της κρανιάς γίνεται και σε γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Τουρκία.
Η καλλιέργεια της κρανιάς θα αποτελέσει μια αποδοτική εναλλακτική καλλιέργεια για ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας μας (από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο), όπου οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του φυτού και το κόστος εγκατάστασης και περιποίησης των φυτειών είναι χαμηλό.
Επίσης, αναμένεται να αυξήσει το εισόδημα των αγροτών και καλλιεργητών, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από την κρίση και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται.Το κυριότερο προϊόν της κρανιάς για πώληση είναι οι καρποί (νωποί, καταψυγμένοι και αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας), οι οποίοι είναι βρώσιμοι και γλυκόξυνοι. Οι καρποί του φυτού εμπεριέχουν πλούσιες αναζωογονητικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, πολλές βιταμίνες και φαρμακευτικές ουσίες, γεγονός που κατατάσσει την κρανιά στις πρώτες παγκόσμιες θέσεις στον κατάλογο των βιολογικών και θεραπευτικών φυτών. Οι καρποί της κρανιάς αποτελούν την πρώτη ύλη σε πολλές μεταποιητικές βιομηχανίες τροφίμων για την παραγωγή χυμών, μαρμελάδων, γλυκών, ποτών, αρτοσκευασμάτων, αρωμάτων, καθώς και σε φαρμακοβιομηχανίες. 0 καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα, καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες, ωφέλιμες ουσίες και ιχνοστοιχεία. Η κρανιά θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες.

Σαν σήμερα..

4 Σεπτέμβρη

το 1682
Ο βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, στον οποίο θα δοθεί το όνομά του (Κομήτης του Χάλεϊ).

το 1821
Πέθανε ο Παναγιώτης Καρατζάς, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφονήθηκε κοντά στην Πάτρα από ελληνικό χέρι.

το 1839
Αρχίζει η πολεμική αναμέτρηση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, που θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου. Θα λήξει στις 29 Αυγούστου 1842, με την παραχώρηση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγάλη Βρετανία.

το 1974
Όλοι οι πανεπιστημιακοί που συνεργάστηκαν με τη δικτατορία παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, στο πλαίσιο της λεγόμενης αποχουντοποίησης.

το 1978
Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.

το 2003
Πέθανε ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, δικηγόρος και πολιτικός του ΠΑΣΟΚ. (Γεν. 1918)

το 2004
Ψυχρολουσία για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Στον πρώτο της αγώνα μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος χάνει στα Τίρανα από την Αλβανία με 2-1, σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επεισόδια σε Τίρανα και Ελλάδα, με ένα νεκρό Αλβανό στη Ζάκυνθο.

το 2013
«Ο Τσαϊκόφσκι ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά τον αγαπάμε» δηλώνει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αμφιλεγόμενη, σταλινικού τύπου νομοθεσία, που στοχοποιεί τους ομοφυλόφιλους.

Σήμερα είναι των...

Αγίας Ερμιόνης, κόρης Αποστόλου Φιλίππου, Προφήτου Μωϋσέως Θεόπτου, Αγίου Ωκεανού μάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Ερμιόνη, Ερμίνα, Μωυσής, Μωσής, Μωυσία, Μωσία
Ροζαλία, Ρόζυ, Ρόζα
Ωκεανός, Ωκεάνιος, Ωκεάνης, Ωκεανία, Ωκεανή, Ωκεανίς

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Η Αρχή της Ινδίκτου

Τι γιορτάζει η εκκλησία μας την 1η Σεπτεμβρίου !

Η 1η Σεπτεμβρίου καθορίστηκε ως αρχή της εκκλησιαστικής χρονιάς ως εξής: Στην περιοχή της Ανατολής τα περισσότερα ημερολόγια είχαν ως πρωτοχρονιά την 24η Σεπτεμβρίου, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας.
Επειδή όμως η 23 η ήταν η γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, η πρωτοχρονιά μετατέθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, η οποία και καθορίστηκε ως αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή της περιόδου του ρωμαϊκού διατάγματος για τον φόρο που ίσχυε για 15 έτη. Έτσι Ίνδικτος κατάντησε να σημαίνει αργότερα το έτος και αρχή της Ινδίκτου την Πρωτοχρονιά. Αυτή την Πρωτοχρονιά βρήκε η Εκκλησία και της έδωσε χριστιανικό περιεχόμενο, αφού τοποθέτησε σ’ αυτήν την εορτή της συλλήψεως του Προδρόμου, που αποτελεί και το πρώτο γεγονός της Ευαγγελικής Ιστορίας. Αργότερα, το 462 μ. Χ.., για πρακτικούς λόγους και για να συμπίπτει η πρώτη του έτους με την πρώτη του μηνός, η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1 η Σεπτεμβρίου.
Διευκρινίζεται ότι η πρωτοχρονιά της 1ης Ιανουαρίου έχει Ρωμαϊκή προέλευση και ήρθε στην Ορθόδοξη Ανατολή κατά τα νεότερα χρόνια. Η εκκλησιαστική ακολουθία για το νέο έτος τελείται την 1 η Σεπτεμβρίου, μια ακολουθία απαράμιλλου κάλλους ως προς το υμνογραφικό υλικό. Σημειωτέον ότι πριν από λίγα χρόνια η Εκκλησία μας όρισε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στο φυσικό περιβάλλον.
Δείτε τι λέει ο Νέος Συναξαριστής τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, τόμ. A΄ Σεπτέμβριος του Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου (Ἱερομονάχου), (Ὁρμύλια: Ἱ. Κοιν. Εὐαγγ. Θεοτόκου, 2007), 1-3, 11-13.
Η Ἐκκλησία μας σήμερα ἑορτάζει τήν ἀρχή τῆς Ἰνδικτιῶνος – ἀπό τή λατινική λέξη «indictio», ἡ ὁποία σημαίνει ὁρισμός – δηλαδή τήν ἔναρξη τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους. Ὁ ὅρος προῆλθε ἀπό τήν συνήθεια τῶν Ρωμαίων αὐτοκρατόρων νά ὁρίζουν διά θεσπίσματος γιά διάστημα δεκαπέντε χρόνων τό ποσό τοῦ ἐτήσιου φόρου, πού εἰσέπρατταν αὐτή τήν ἐποχή γιά τή συντήρηση τοῦ στρα­τοῦ. Κατ’ ἐπέκτασιν καθιερώθηκε νά ὀνομάζονται ἰνδικτιῶνες καί οἱ δεκαπενταετεῖς αὐτοί κύκλοι πού ἄρχισαν ἐπί Καίσαρος Αὐγού­στου, τρία χρόνια πρίν ἀπό τή γέννηση τοῦ Χριστοῦ.

Σαν σήμερα...

3 Σεπτεμβρίου

το 401 π.χ.
Ο βασιλιάς των Περσών Αρταξέρξης Β' νικά τον αδελφό του και διεκδικητή του θρόνου Κύρο στη Μάχη στα Κούναξα. Στο πλευρό του Κύρου παρατάσσεται και σώμα εκ 10.000 ελλήνων μισθοφόρων, οι περίφημοι «Μύριοι», που ύμνησε ο Ξενοφών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις».

το 1843
Στην Αθήνα, οι επαναστάτες με επικεφαλής το συνταγματάρχη Καλέργη υποχρεώνουν τον Όθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα

το 1926
Γεννήθηκε η Ειρήνη Παππά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ειρήνης Λελέκου, ηθοποιός.

το 1929
Τα όργανα της Ασφάλειας συλλαμβάνουν ολόκληρο το προσωπικό του «Ριζοσπάστη», με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τη χώρα κυβερνά ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

το 1974
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).

το 1983
Πέθανε η Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου, Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 13/4/1926)

το 1994
Πέθανε ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Έλληνας ζωγράφος. (Γεν. 26/2/1906)

το 2003
Πέθανε ο Ηλίας Πετρόπουλος, Έλληνας λαογράφος. («Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη») (Γεν. 26/6/1928)

το 2004
Τραγωδία στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας. Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλουν σε σχολείο, που έχουν καταλάβει τσετσένοι αντάρτες. Οι νεκροί φθάνουν τους 344, ανάμεσά τους και 172 παιδιά.

το 2013
Το 71% των εμπόρων της Ρώμης δεν δίνει απόδειξη, δείχνουν έλεγχοι της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.

Σήμερα είναι των...

Ιερομάρτυρος Ανθίμου επισκόπου, Ιερομάρτυρος Αριστίωνος επισκόπου, Αγίου Αρχοντίωνος μάρτυρος, Νεομάρτυρος Πολυδώρου Νέας Εφέσου, Οσίας Φοίβης μάρτυρος.

και γιορτάζουν οι...

Άνθιμος, Άνθιμη, Αριστίων, Αριστίωνας, Αριστέας, Αριστέα, Αρίστη
Αρχοντής, Αρχοντίων, Αρχοντίωνας, Αρχοντία, Αρχοντή, Αρχοντούλα, Αρχόντισσα, Αρχόντω
Πολύδωρος, Πολύδωρας, Πόλης, Πολυδώρης, Πόλη, Πολυδώρα, Πόλα, Πολυδώρη
Φοίβος, Φοίβη

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Καλό μήνα...

Από την Ένωση Δελβινακιωτών Αθήνας και την Α.Ε.Δ. Δελβινακίου (το 1972).



Σαν σήμερα...

2 Σεπτεμβρίου

το 905 π.Χ.
Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 9/11/959)

το 1843
H πτωχευμένη Ελλάδα αναγκάζεται να υπογράψει το «μνημόνιο», που συντάσσουν οι τρεις πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων για τα οικονομικά του κράτους. Την επόμενη ημέρα θα ξεσπάσει η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.

το 1877
Πέθανε ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, ναύαρχος και πρωθυπουργός. (Γεν. 1793)

το 1878
Γεννήθηκε ο Ίων Δραγούμης, Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης, από τους βασικούς εκφραστές του ελληνικού εθνικισμού και της «Μεγάλης Ιδέας». (Θαν. 31/7/1920)

το 1901...

Γεννήθηκε ο Αντρέας Εμπειρίκος, Έλληνας σουρεαλιστής ποιητής και ψυχαναλυτής. (Θαν. 3/8/1975)

το 1945
Λήγει και επισήμως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, με την παράδοση της Ιαπωνίας. Η επίσημη τελετή λαμβάνει χώρα επί του πολεμικού πλοίου «Μιζούρι» στ' ανοιχτά του κόλπου του Τόκιο.

το 1997
Σφοδρή επίθεση κατά των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εξαπολύει ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Φωτογραφίζοντας τα δύο μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, λέει ότι «το ένα άρπαξε τα λεφτά από τον κοσμάκη στη Σοφοκλέους και το άλλο ετοιμαζόταν να κάνει το ίδιο». Ακόμα, επισημαίνει ότι «καμία κυβέρνηση δεν τολμάει να τα βάλει με αυτό το συρφετό.