Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Αύριο Δευτέρα στην Αγία Τριάδα

Αύριο Δευτέρα πάμε στην Αγία Τριάδα, με τον πατέρα Νικόλαο στην Θεία Λειτουργία.

φωτο..αρχείου μας

Σήμερα Κυριακή της Πεντηκοστής

Στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας με τον πατέρα Νικόλαο !
Με βάση το Πάσχα.
Εορτάζει 50 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα


Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι Απόστολοι και οι υπόλοιποι μαθητές του, καθώς και οι γυναίκες που από την αρχή τον είχαν ακολουθήσει, η Παναγία Παρθένος Μαρία η Μητέρα του, περίπου 120 άτομα, γύρισαν στο όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και, μπαίνοντας στο υπερώο, δηλαδή στον πάνω όροφο του σπιτιού εκεί, περίμεναν με προσευχή την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την υπόσχεση του Σωτήρα Χριστού. Στο μεταξύ εκεί, εξέλεξαν και τον Ματθία και τον συναρίθμησαν με τους ένδεκα Αποστόλους.
Τότε αυτοί πληρωθέντες από το Πνεύμα το Άγιο, άρχισαν να κηρύττουν και να καλούν τους ανθρώπους να βαπτισθούν και να λάβουν κι αυτοί την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ό,τι είχαν ακούσει και ζήσει κοντά στο Χριστό και δεν το είχαν τότε κατανοήσει, τώρα εν Αγίω Πνεύματι το γνώρισαν και το επαγγέλλονται στο λαό.
Τώρα γνωρίζουν ποια είναι η προοπτική της καινής ζωής και που πρέπει να οδηγήσουν το λαό, γι’ αυτό και τους πρώτους τρεις χιλιάδες που βαπτίστηκαν, τους οδηγούν στο Δείπνο της Ζωής, την Τράπεζα της Θείας Ευχαριστίας, όπου στο εξής θα βρίσκεται συναγμένη η Εκκλησία ως σώμα Χριστού, θα τρέφεται με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και θα συμμετέχει έτσι στην αιώνια ζωή της Βασιλείας του Θεού.
Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, και γι’ αυτό η Πεντηκοστή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.

Η Πεντηκοστή, αποτελεί τη γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας.

Σαν σήμερα...

23 Ιουνίου

το 79 μ.Χ.
Πέθανε ο (Τίτος Φλάβιος) Βεσπασιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας (69-79), ιδρυτής της Φλαβιανής Δυναστείας και εισηγητής της φορολόγησης των δημόσιων ουρητηρίων, που από τότε ονομάστηκαν Βεσπασιανές. (Γεν. 17/11/9)

το 1878
Οι αντιπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων στο συνέδριο του Βερολίνου αποδέχονται την παραχώρηση της Θεσσαλίας και τμήματος της Ηπείρου και συγκεκριμένα την περιοχή της Άρτας στην Ελλάδα. (5 Ιουλίου με το νέο ημερολόγιο)

το 1894
Ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος της πρόεδρος αναλαμβάνει ο Έλληνας Δημήτρης Βικέλας.

το 1902
Το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μερσέντες ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να του κατασκευάσουν «ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο», στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης του. Σχεδόν ταυτόχρονα θα εισέλθει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

το 1908
Γεννήθηκε ο Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, Έλληνας συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν») (Θαν. 14/9/1960)

το 1912
Γεννήθηκε ο Άλαν Τιούρινγκ, βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος, από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής, με σημαντικό έργο στους αλγόριθμους. (Θαν. 7/6/1954)

το 1936
Γεννήθηκε ο Κώστας Σημίτης, Έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

το 1942
Οι πρώτοι κρατούμενοι για τα κρεματόρια του Άουσβιτς επιλέγονται μεταξύ των Εβραίων των Παρισίων.

το 1964
Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

το 1996
Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996). (Γεν. 5/2/1919)

το 2004
Ο Μπομπ Ντίλαν αναγορεύεται σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας.

το 2005
Πέθανε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, Έλληνας ποιητής. (Γεν. 9/3/1925).

Σήμερα είναι της...

Πεντηκοστής και των Αγίου Αριστοκλέους πρεσβυτέρου του Ταμασού, Αγίας Αγριππίνης μάρτυρος, Αγίας Λολλίας μάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Αριστοκλής, Αριστοκλέας, Αριστόκλεος
Αγριππίνα, Λούλης, Λούλου, Λούλα

Χρόνια Πολλά σε όλους / όλες

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Μερική "άποψή" του χωριού μας...

την δεκαετία του 1950 !



Σαν σήμερα...

22 Ιουνίου

το 168 π.Χ.
Διεξάγεται η Μάχη της Πύδνας, που θέτει τέλος στον Γ’ Μακεδονικό Πόλεμο. Οι Ρωμαίοι, με αρχηγό τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο, νικούν και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους.

το 431
Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.

το 1662
Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.

το 1837
Γεννήθηκε ο Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε περισσότερα από 900 κτίρια. (Θαν. 12/11/1923)

το 1940
Γεννήθηκε ο Αμπάς Κιαροστάμι, διακεκριμένος Ιρανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θαν. 4/7/2016)

το 1941
Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα)

το 1949
Γεννήθηκε η Μέριλ Στριπ, βραβευμένη με δύο Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός.

το 1969
Πέθανε η Τζούντι Γκάρλαντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Φράνσις Ίθελ Γκαμ, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. (Γεν. 10/6/1922)

το 1973
Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

το 1987
Πέθανε ο Φρεντ Αστέρ, Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός. (Γεν. 10/5/1899)

το 2010
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εξέλθει σύντομα από την οικονομική κρίση, εκφράζει ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

το 2015
Πέθανε η Λάουρα Αντονέλι, Ιταλίδα ηθοποιός, που έκανε όνομα σε ταινίες σοφτ πορνό τη δεκαετία του ’70. (Γεν. 28/11/1941).

Σήμερα είναι των...

Αγίων Ζήνωνος και Ζωνά μαρτύρων, Αγίου Ευσεβίου Ιερομάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Ζηνάς, Ζένας, Ζένος, Ζήνα, Ζένα, Ζένια
Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Αύριο είναι Ψυχοσάββατο

Στην κεντρική μας εκκλησία με τον Πατέρα Νικόλαο.

Σε ετήσια βάση η Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα• το ένα πριν από την Κυριακή της Απόκρεω και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω έχει το εξής νόημα: Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Γιά το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της Επουράνιας Βασιλείας Του. 
Με το δεύτερο Ψυχοσάββατο διατρανώνεται η πίστη μας για την καθολικότητα της Εκκλησίας, της οποίας την ίδρυση και τα γενέθλια (επί γης) γιορτάζουμε κατά την Πεντηκοστή. Μέσα στη μία Εκκλησία περιλαμβάνεται η στρατευομένη εδώ στη γη και η θριαμβεύουσα στους ουρανούς. Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου».

Σαν σήμερα...

21 Ιουνίου

το 1527
Πέθανε ο Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς. (Γεν. 3/5/1469)

το 1813
Ο Δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόρια και τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. Ο Μπετόβεν χαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας τη σύνθεση «Wellington’s Victory, op. 91».

το 1905
Γεννήθηκε ο Ζαν Πολ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964. (Θαν. 15/4/1980)

το 1913
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

το 1942
Ένα γιαπωνέζικο υποβρύχιο επιχειρεί μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδύεται στην επιφάνεια και βάλλει με 17 οβίδες κατά του οχυρού Στίβενς, που κατοπτεύει το στόμιο του ποταμού Κολάμπια στο Όρεγκον, προκαλώντας ελαφρές ζημίες.

το 1950
Γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας τραγουδιστής, ο επονομαζόμενος και «Μπρους Σπρίνγκστιν της Ελλάδας».

το 1954
Πέθανε ο Γκίντιον Σούντμπακ, αμερικανοσουηδός ηλεκτρομηχανολόγος, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη του φερμουάρ. (Γεν. 24/4/1880)

το 1961
Ο χημικός κολοσσός Dow Chemical κατασκευάζει την πρώτη πρακτική συσκευή αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος.

το 1970
Η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4-1 στο «Αζτέκα» της Πόλης του Μεξικού και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

το 1976
Οι ευρωκομουνιστές του Ενρίκο Μπερλίνγκουερ κερδίζουν τις εκλογές στην Ιταλία.

Σήμερα είναι του...

Αγίου Αφροδισίου

και γιορτάζουν οι...

Αφροδίσιος, Αφροδισία

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
και η Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Μεθαύριο Σάββατο η Στάση του ¨Ταξιδιού¨ μας, στην Ελεούσα ...

Με το αφιέρωμα στην Πωγωνίσια φορεσιά !
Οργάνωση : Δήμος Ζίτσας

Σημ : Το αφιέρωμα στην Πωγωνίσια φορεσιά, γίνεται σε συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου & του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου.


Το αφιέρωμα θα γίνει μεθαύριο Σάββατο 22 Ιουνίου στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο στην Ελεούσα.

Σαν σήμερα...

20 Ιουνίου

το 451
Διεξάγεται η επονομασθείσα «Μάχη των Εθνών» στα Καταλαυνικά πεδία της Γαλατίας. Αντίπαλοι, Ρωμαίοι και Βησιγότθοι υπό τους Φλάβιο Αέτιο και Θευδέριχο από τη μία πλευρά και οι Ούνοι του Αττίλα από την άλλη. Ο Αττίλας υποχρεώνεται σε τακτική υποχώρηση, αλλά γρήγορα θα ανακάμψει και θα προελάσει προς τη Ρώμη. Ο Θευδέριχος πίπτει επί του πεδίου της μάχης.

το 1824
Οι Τούρκοι καταστρέφουν τα Ψαρά.

το 1837
Η πριγκίπισσα Αλεξαντρίνα στέφεται βασίλισσα της Μ. Βρετανίας ως Βικτώρια, σηματοδοτώντας την εποχή που ονομάστηκε Βικτωριανή.

το 1869
Πέθανε ο Διομήδης Κυριακός, Έλληνας νομικός και πολιτικός, που διατέλεσε και πρωθυπουργός για ένα μήνα το 1863. (Γεν. 1811)

το 1889
Γεννήθηκε ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Έλληνας αστρονόμος με καριέρα στη Νότιο Αφρική. Ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του (Paraskevopoulos crater). (Θαν. 15/3/1951)

το 1929
Πέθανε ο Εμμανουήλ Μπενάκης, Έλληνας έμπορος, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1843)

το 1940
Η Μαρία Κάλλας υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό της με τη Λυρική Σκηνή.

το 1944
Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

το 1947
Πέθανε ο Μπέντζαμιν «Μπάγκσι» Σίγκελ, Αμερικανός γκάνγκστερ, δημιουργός των καζίνο του Λας Βέγκας. (Γεν. 28/2/1906)

το 1967
Γεννήθηκε η Νικόλ Κίντμαν, Αυστραλή ηθοποιός. («Moulin Rouge», «Ώρες», «Dogville»)

το 1978
Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει τη Θεσσαλονίκη. 35 νεκροί ο απολογισμός.

Σήμερα είναι του...

Αγίου Μεθοδίου Ιερομάρτυρος και Αγίου Μάρτυρος Έκτορος

και γιορτάζει ο...

Μεθόδιος * Έκτορας

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
και η Παγκόσμια Ημέρα Κυματοδρομίας (Σερφινγκ)

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ήμασταν και εμείς εκεί..

Στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στου "Φρόντζου". Στην Μουσικοχορευτική εκδήλωση του Πατριωτικού συνδέσμου Καλαρρυτών << Η Πίνδος>>, για την εκδήλωση με θέμα : "Στης μαστίχας τη σκιά και του τσίπουρου τα γλέντια".
Σε ένα γεμάτο θέατρο, που ενθουσίασε με τα τραγούδια του ο Παντελής Θαλασσινός.
Όπως ενθουσίασε - συγκίνησε και το αφιέρωμα στην Πωγωνίσια φορεσιά.

Σημ: Θερμά συγχαρητήρια στον χοροδιδάσκαλο κ. Γρηγόρη Κάκο, για την επιμέλεια και οργάνωση όλης της εκδήλωσης.







Σαν σήμερα...

19 Ιουνίου

το 240 π. Χ.
Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

το 1827
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Ιμπραήμ με θάνατο. («Περίπτωση Νενέκου»)

το 1843
Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο Γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

το 1863
Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

το 1865
Πέθανε ο Ευαγγέλης Ζάππας, έμπορος και εθνικός ευεργέτης. Με τη διαθήκη του όρισε να κτισθεί το Ζάππειο και χρηματοδότησε τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. (Γεν. 1800)

το 1896
Γεννήθηκε ο Απόστολος Νικολαΐδης, πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Προς τιμήν του, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του. Ήταν αθλητής του δεκάθλου και είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα. (Θαν.

το 1951
Πέθανε ο Άγγελος Σικελιανός, από τους μείζονες Έλληνες ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο. (Γεν. 15/3/1884)

το 1953
Οι Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στις φυλακές Σινγκ-Σινγκ των ΗΠΑ, καταδικασμένοι σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των Σοβιετικών.

το 1960
Γεννήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός. (ΣΥΡΙΖΑ)

το 1970
Γεννήθηκε ο Αντώνης Ρέμος, Έλληνας τραγουδιστής.

το 1977
Πέθανε ο Φωκίων Δημητριάδης, Έλληνας σκιτσογράφος, που διακρίθηκε κυρίως στην πολιτική γελοιογραφία. (Γεν. 19/6/1894).

Σήμερα είναι του...

Οσίου Παϊσίου του Μεγάλου, Αγίου Ζωσίμου μάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Παΐσιος, Παΐσης, Παϊσία *
Ζώσιμος, Ζώσης, Ζήσιμος, Ζήσης, Ζωσιμαίος, Ζώσα, Ζωσιμαία

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Θέρισμα το...τότε !

Στο χωριό μας.
Πρέπει να γνωρίζουμε κάποια πρόσωπα ?



Σαν σήμερα...

18 Ιουνίου

το 741
Πέθανε ο Λέων Γ’ ο Ίσαυρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 685)

το 1815
Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

το 1904
Ο υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, σκοτώνει σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων Κόκο Χατζηπέτρο.

το 1926
Πέθανε η Όλγα Κονσταντίνοβνα της Ρωσίας, σύζυγος του Γεωργίου Α’, βασίλισσα των Ελλήνων. (Γεν. 3/9/1851)

το 1932
Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

το 1942
Γεννήθηκε ο Πολ Μακάρτνεϊ, Άγγλος τραγουδοποιός. (Beatles, Wings).

το 1943
Γεννήθηκε η Ραφαέλα Καρά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ραφαέλα Πελόνι, Ιταλίδα σόου-γούμαν. («Canzonissima», «A far l' amore comincia tu»)

το 1953
Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρι (ύψ. 440). (Πόλεμος της Κορέας)

το 1961
Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

το 1989
Διενεργούνται ταυτόχρονα στην Ελλάδα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Στις βουλευτικές, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 44,2% χωρίς να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 39,1% και ο Συνασπισμός με 13,1%. Στις ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι και πάλι πρώτο κόμμα με 40,4% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ και 14,3% του Συνασπισμού.

το 2010
Πέθανε ο Ζοζέ Σαραμάγκου, Πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. (Γεν. 16/11/1922).

Σήμερα είναι του...

Οσίου Εράσμου, Αγίου Λεοντίου μάρτυρος εξ Αιγίνης

και γιορτάζουν οι...

Έρασμος, Λεόντιος, Λεοντία, Λεοντίνα, Λεοντίτσα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Θα είμαστε και εμείς εκεί...

Σήμερα 17 Ιουνίου, Παντελής Θαλασσινός.
Στις 21:00, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στον «Φρόντζο» και στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η Πίνδος».


Με το αφιέρωμα στην Πωγωνίσια φορεσιά !

Σαν σήμερα...

17 Ιουνίου

το 1462
Ο Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής (ο Ρουμάνος ευγενής που ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) προσπαθεί να δολοφονήσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β’, αλλά αποτυγχάνει και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη Βλαχία.

το 1917
Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

το 1920
Γεννήθηκε ο Φρανσουά Ζακόμπ, βραβευμένος με Νόμπελ Γάλλος βιολόγος, ο οποίος διακρίθηκε για την έρευνά του στο γενετικό έλεγχο των ενζύμων, τους γενετικούς μηχανισμούς των μικροοργανισμών (βακτηρίων και ιών) και γενικότερα στη μοριακή βιολογία. (Θαν. 20/4/2013)

το 1946
Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το Γ’ Ψήφισμα «Περί Εκτάκτων Μέτρων», που προβλέπει την ποινή του θανάτου «κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους», δηλαδή των κομμουνιστών.

το 1964
Διακόπτεται στο 115ο λεπτό της παράτασης ο αγώνας Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδας. Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (Δομάζος - Νεοφώτιστος). Μετά την εξέλιξη αυτή, κυπελλούχος Ελλάδος αναδεικνύεται η ΑΕΚ άνευ αγώνος.

το 1985
Γεννήθηκε ο Μάρκος Παγδατής, κύπριος τενίστας.

το 1998
Θύματα άγριου ξυλοδαρμού από μέλη της Χρυσής Αυγής που είναι οπλισμένα με καδρόνια, πέφτουν οι φοιτητές Δημήτρης Κουσουρής και Ηλίας Φωτιάδης και ο αδιόριστος φιλόλογος Γιάννης Καραμπατσόλης, σε καφενείο απέναντι από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Κουσουρής παθαίνει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ τα δύο άλλα θύματα κατάγματα στα χέρια. Στις 24 Ιουνίου ο Κουσουρής και ο Καραμπατσόλης θα αναγνωρίσουν ως έναν από τους δράστες του ξυλοδαρμού το μέλος της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο», εναντίον του οποίου οι συνήγοροι των θυμάτων θα καταθέσουν μήνυση. Ο Ανδρουτσόπουλος θα καταδικασθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 σε 21 χρόνια κάθειρξη.

το 2007
Πέθανε ο Τζιανφράνκο Φερέ, Ιταλός μόδιστρος. (Γεν. 15/8/1944)

το 2012
Η μεγάλη άνοδος της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη πτώση του ΚΚΕ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα: ΝΔ 29,66% (129 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 26,89% (71), ΠΑΣΟΚ 12,28% (33), Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% (20), Χρυσή Αυγή 6,92% (18), ΔΗΜΑΡ 6,26% (17), ΚΚΕ 4,50% (12).

το 2014
Πέθανε η Σάσα Καστούρα, Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 8/10/1940).

Σήμερα είναι των...

Αγίου Ισμαήλ μάρτυρος, Αγίου Φήλικος

και γιορτάζουν οι...

Ισμαήλ, Ισμαήλης, Ισμαήλος, Σμαήλης, Σμαήλος, Μαήλης, Μαήλος
Φήλιξ, Φίληξ, Φίλιξ, Φίληκας, Φίληξα, Φιλήκη, Φηλικίτη * Τριάδα, Τριάς, Κορίνος, Κορίνα, Κόρη

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα...

16 Ιουνίου

το 1686
Πέθανε ο Χαμουραμπί, βασιλιάς των Βαβυλωνίων και μέγας νομοθέτης. (Γεν. 1728 π.Χ.)

το 1723
Γεννήθηκε ο Άνταμ Σμιθ, Σκωτσέζος φιλόσοφος και οικονομολόγος, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας με το έργο του «Ο Πλούτος των Εθνών». (Θαν. 17/7/1790)

το 1816
Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στη βίλα του στη Γενεύη, ο Λόρδος Βύρων διαβάζει στους συνδαιτυμόνες του ιστορίες τρόμου. Η 19χρονη Μέρι Σέλεϊ εμπνέεται τον Φρανκενστάιν.

το 1890
Γεννήθηκε ο Σταν Λόρελ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρθουρ Στάνλεϊ Τζέφερσον, Άγγλος κωμικός. («Χοντρός και Λιγνός») (Θαν. 23/2/1965)

το 1913
Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

το 1945
Πέθανε ο Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμο Αθανάσιος Κλάρας, καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. (Γεν. 27/8/1905)

το 1952
Γεννήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός.

το 1976
Μία ειρηνική διαδήλωση 15.000 φοιτητών στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής προκαλεί την αντίδραση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 νεαροί διαδηλωτές σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 200 σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

το 1977
Πέθανε ο Βέρνερ Φον Μπράουν, Γερμανός μηχανικός, «πατέρας» της πυραυλικής και της εξερεύνησης του διαστήματος. (Γεν. 23/3/1912)

το 1998
Tέσσερα μαχητικά F16 και δύο μεταγωγικά C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Πάφο, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Η Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας απειλεί τώρα όχι μόνον τους Τουρκοκυπρίους, αλλά ευθέως και την Τουρκία, αντιδρά στέλνοντας έξι μαχητικά F16 στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα.

το 2004
Αχνοφαίνεται η πρόκριση στους 8 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, καθώς η Εθνική μας αποσπά ισοπαλία 1-1 από την Ισπανία. Τα γκολ σημειώνουν οι Μοριέντες (28’) και Χαριστέας (66’).

το 2012
Η Ελλάδα προκρίνεται στους 8 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, καθώς επικρατεί 1-0 της Ρωσίας στη Βαρσοβία και κατακτά τη δεύτερη θέση του Α’ Ομίλου.

Σήμερα είναι των...

Αγίων Μνημονίου και Τύχωνος επισκόπων Αμαθούντος των θαυματουργών.
Επίσης, σήμερα είναι και η Γιορτή του πατέρα,
και γιορτάζουν οι...

Μνημόνιος, Τύχων, Τίχων

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ετήσιο Μνημόσυνο !

Αύριο Κυριακή 16 Ιουνίου, τελείται το ετήσιο μνημόσυνο του Γεωργίου Μάστορα στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Σαν σήμερα...

15 Ιουνίου

το 991

Γεννήθηκε η Θεοφανώ, βυζαντινή πριγκίπισσα, σύζυγος του Όθωνα Β’, αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. (Γεν. 960)

το 1215
Η πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει τη Μάγκνα Κάρτα.

το 1389
Οι Οθωμανοί υπό τον σουλτάνο Μουράτ Α’ συντρίβουν το στρατό των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο υπό τον πρίγκιπα Λαζάρ Χρεμπελιάνοβιτς και γίνονται κυρίαρχοι της περιοχής.

το 1856
Με το νομοθετικό διάταγμα ΣΠΘ αποφασίζεται η έκδοση γραμματοσήμου για τις ταχυδρομικές ανάγκες της Ελλάδος.

το 1878
Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.

το 1885
Ιδρύεται στον Πειραιά ο Όμιλος Ερετών, το αρχαιότερο ελληνικό σωματείο στην Ελλάδα.

το 1954
Ιδρύεται στη Βασιλεία της Ελβετίας η UEFA, με πρωτοβουλία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Ιταλίας, Γαλλίας και Βελγίου.

το 1994
Πέθανε ο Μάνος Χατζιδάκις, Έλληνας συνθέτης. (Γεν. 23/10/1925).

Σήμερα είναι του...

Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, Οσίου Ιερώνυμου, Οσίας Μονίκης, Οσίου Ορτισίου

και γιορτάζουν οι...

Αυγουστίνος, Αυγουστίνα, Αύγουστος, Αυγούστα
Ιερώνυμος, Γερώνυμος, Ιερονύμη, Μόνικα, Μόνα
Ορτίσιος, Ορτίσης, Ορτίσια, Ορτανσία

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας και η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Θερμά συλλυπητήρια !

Πέθανε η Γεωργία Θεοδώρου, ετών 87. Η κηδεία της θα γίνει στην Αθήνα.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

Σαρανταήμερο Μνημόσυνο !

Μεθαύριο Κυριακή 16 Ιουνίου, τελούμαι το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Θείου μας Γεωργίου Σέκκα, στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας.

Σαν σήμερα...

14 Ιουνίου

το 1789
Ο πατήρ Ελάιτζα Κρέιγκ αποστάζει ουίσκι από καλαμπόκι. Θα ονομαστεί «Bourbon», επειδή ο ιερωμένος ζούσε στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι.

το 1864
Γεννήθηκε ο Αλόις Αλτσχάιμερ, Γερμανός νευρολόγος. Το όνομά του δόθηκε στην ασθένεια του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα. (Θαν. 19/12/1915)

το 1904
Γεννήθηκε ο Νικηφόρος Λύτρας, Έλληνας ζωγράφος. (Γεν. 1832)

το 1905
Άγρια σύρραξη σημειώνεται στον Άγιον Όρος, μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών, με 80 τραυματίες.

το 1920
Πέθανε ο Μαξ (Μαξιμίλιαν) Βέμπερ, Γερμανός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας. (Γεν. 21/4/1864)

το 1928
Γεννήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Αργεντίνος γιατρός και επαναστάτης. (Θαν. 9/10/1967)

το 1946
Γεννήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και πολιτικός.

το 1980
Η Ελλάδα δίνει τον δεύτερο αγώνα της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην Ιταλία. Αντιμετωπίζει στο «Ολύμπικο» της Ρώμης την Τσεχοσλοβακία και ηττάται με 3-1.Τα γκολ σημειώνουν: Πάνενκα (5’), Αναστόπουλος (13’), Βίτσεκ (26’) και Νέχοντα (62’).

το 1982
Τελειώνει ο Πόλεμος στα Φόκλαντς, με την παράδοση των δυνάμεων της Αργεντινής.

το 1987
Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική ομάδα μπάσκετ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

το 1991
Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

το 1995
Πέθανε ο Ρόρι Γκάλαχερ, Ιρλανδός ρόκερ. (Γεν. 2/3/1948)

το 2008
Η Ελλάδα ηττάται από τη Ρωσία με 1-0 και αποκλείεται από το Euro 2008.

Σήμερα είναι του...

Προφήτη Ελισσαίου, Οσίου Νήφωνος εν Άθω

και γιορτάζουν οι...

Ελισσαίος, Ελισσώ, Ελισώ, Νήφων *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη


Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Η βυσσινιά, το βύσσινο...

Αυτές τις ημέρες στο χωριό μας !
και από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Τα βύσσινα είναι εξαιρετικά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, και περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες καλίου και σεληνίου.
Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α και β-καροτένιο είναι 20 φορές υψηλότερη από ό,τι στις φράουλες ή τα μύρτιλλα.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο ενδείκνυνται στην αναιμία.
Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και ανθοκυανινών.
Ανακουφίζουν τους ρευματικούς πόνους χάρη στα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν.
Θεωρούνται έξοχα υπακτικά με ισχυρή καθαρτική δράση και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στις φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα που περιέχουν.
Είναι διουρητικά και χωνευτικά και διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις του ουροποιητικού.
Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη καθώς αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος.
Λόγω της ενίσχυσης της Μελατονίνης έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και προσφέρουν λάμψη και φρεσκάδα στην επιδερμίδα.
«θωρακίζουν» τη μνήμη και αυξάνουν τις μαθησιακές ικανότητες, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.
Δημιουργούν αίσθημα κορεσμού κλπ


Σαν σήμερα...

13 Ιουνίου

το 1381
Ο Γουότ Τάιλερ ηγείται της Εξέγερσης των Χωρικών στην Αγγλία, απαιτώντας λιγότερους φόρους από τον βασιλιά Ριχάρδο Β’. Πρόκειται για την πρώτη λαϊκή εξέγερση που έχει καταγραφεί στην αγγλική ιστορία.

το 1821

Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους στη Μάχη του Λάλα.

το 1831
Γεννήθηκε ο Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, βρετανός φυσικός, που το 1873 διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής. (Θαν. 5/11/1879)

το 1863
Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Δανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ο δανός πρίγκηπας Χριστιανός αναγορεύεται Βασιλιάς της Ελλάδας. Στο άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπεται η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, εφόσον το αποφασίσει η Επτανησιακή Βουλή.

το 1928
Γεννήθηκε ο Τζον Νας, Αμερικανός μαθηματικός, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών το 1994 για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων. (Θαν. 23/5/2015)

το 1934
Ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Μπενίτο Μουσολίνι συναντώνται στη Βενετία. Μία μέρα μετά, ο Ιταλός δικτάτορας θα αποκαλέσει τον σύμμαχό του «μικρή ανόητη μαϊμού».

το 1942
Γεννήθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης, Έλληνας επιχειρηματίας και πολιτικός.

το 1966
Την επίσπευση της εκβιομηχάνισης της Ελλάδας, ώστε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της ΕΟΚ, συνιστά ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος φθάνει στην Αθήνα προσκαλεσμένος του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. Δεν θεωρεί, πάντως, την Ελλάδα έτοιμη για πλήρη ένταξη στην ΕΟΚ.

το 1996

Δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητα των νησίδων Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Καλόλιμνο.

Σήμερα είναι της ...

Αναλήψεως και του Αγίου Τριφυλλίου

και γιορτάζουν οι...

Τριφύλλιος, Τριφύλιος, Νεφέλη

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Αύριο της Αναλήψεως...

Με βάση το Πάσχα.
Εορτάζει 40 ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.
(Στην Κεντρική μας Εκκλησία με τον Πατέρα Νικόλαο)

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του. Αυτές οι μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του προς αυτούς είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Έπρεπε οι πρώην δύσπιστοι και φοβισμένοι μαθητές να βιώσουν το γεγονός της Αναστάσεως του Διδασκάλου τους και να αποβάλλουν κάθε δισταγμό και ψήγμα απιστίας για Εκείνον.
Την τεσσαρακοστή λοιπόν ημέρα, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Κύριος τους μαθητές του «εξήγαγε έξω έως τη Βηθανία», στο όρος των Έλαιών όπου συνήθως προσηύχετο. «Και αφού σήκωσε τα χέρια του, τους ευλόγησε» και «ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ' αυτούς και εφέρετο πρός τα πάνω, στον ουρανό» μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους. Και μετά αφού Τον προσκύνησαν επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ με χαρά μεγάλη και έμεναν συνεχώς στο ναό υμνολογώντας και δοξολογώντας το Θεό.
Ο ευαγγελιστής Μάρκος, περιγράφοντας πιο λακωνικά το θαυμαστό και συνάμα συγκινητικό γεγονός, αναφέρει πως μετά από την ρητή αποστολή των μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο κηρύττοντας και βαπτίζοντας τα έθνη, «ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού. Εκείνοι δε εξελθόντες εκήρυξαν πανταχού, του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγον βεβαιούντος δια των επακολουθούντων σημείων»
Αυτή η ευλογία είναι πια η αρχή της Πεντηκοστής. Ο Κύριος ανέρχεται για να μας στείλει το παράκλητο Πνεύμα, όπως λέγει το τροπάριο της εορτής: «Ανυψώθηκες στη δόξα, Χριστέ Θεέ μας, αφού χαροποίησες τους μαθητές σου με την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος και βεβαιώθηκαν από την ευλογία σου».
Η Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί αναμφίβολα το θριαμβευτικό πέρας της επί γης παρουσίας Του και του απολυτρωτικού έργου Του. «Ανελήφθη εν δόξη» για να επιβεβαιώσει την θεία ιδιότητά Του στους παριστάμενους μαθητές Του. Για να τους στηρίξει περισσότερο στον τιτάνιο πραγματικά αγώνα, που Εκείνος τους ανάθεσε, δηλαδή τη συνέχιση του σωτηριώδους έργου Του για το ανθρώπινο γένος.

Σαν σήμερα...

12 Ιουνίου

το 1798
Πέθανε ο Ρήγας Φεραίος, πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. (Γεν. 1757)

το 1915
Γεννήθηκε ο Ντίνος Ηλιόπουλος, Έλληνας ηθοποιός. (Θαν. 4/6/2001)

το 1920
Πέθανε ο Νικόλαος Ζορμπάς, Έλληνας στρατιωτικός, επικεφαλής του κινήματος στου Γουδή το 1909. (Γεν. 27/9/1844)

το 1929
Γεννήθηκε η Άννα Φρανκ, εβραιοπούλα, που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της. (Θαν. 12/3/1945)

το 1955
Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρχίζει η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) από την Αθήνα, οι οποίοι αντικαθίστανται από τα τρόλεϊ.

το 1982
750.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης για να διαδηλώσουν κατά των πυρηνικών όπλων. Στη συναυλία που ακολουθεί, εμφανίζονται -μεταξύ άλλων- ο Τζάκσον Μπράουν, ο Τζέιμς Τέιλορ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν και η Λίντα Ρόστα. Η εκδήλωση θα μείνει στην ιστορία ως «No Nukes».

το 1991
Ο Μπόρις Γέλτσιν εκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης στη χιλιετή ιστορία της χώρας.

το 1996

Η φέτα, το κασέρι, πολλά είδη γραβιέρας και ορισμένα λάδια, αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

το 2003
Πέθανε ο Γκρέγκορι Πεκ, Αμερικανός ηθοποιός. (Γεν. 5/4/1916)

το 2004
Η Εθνική Ελλάδος κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που διεξάγεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Επικρατεί με 2-1 της διοργανώτριας χώρας και επιτυγχάνει την πρώτη νίκη της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Καραγκούνης (7’), Μπασινάς (51’) και Ρονάλντο (93’).

το 2012
Η Ελλάδα ηττάται με 2-1 από την Τσεχία για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Σήμερα είναι του...

Οσίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου

και γιορτάζουν οι...

Ονούφριος, Ονούφρης, Ονουφρία

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού μας Συλλόγου.



Σαν σήμερα...

11 Ιουνίου

το 1821
Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το Βραχώρι (Αγρίνιο).

το 1835
Πέθανε ο Ανδρέας Μιαούλης, Έλληνας ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος. (Γεν. 20/5/1769)

το 1870
Ιδρύεται στο Άμστερνταμ η ζυθοποιία Άμστελ (Amstel). To 1968 θα εξαγοραστεί από τη Χάινεκεν (Heineken).

το 1910
Γεννήθηκε ο Ζακ Ιβ Κουστό, Γάλλος ωκεανογράφος. (Θαν. 25/6/1997)

το 1922
Γεννήθηκε ο Μιχάλης Κακογιάννης, κύπριος σκηνοθέτης. («Στέλλα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Ζορμπάς», «Το κορίτσι με τα μαύρα») (Θαν. 25/7/2011)

το 1931
Ιδρύεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, με κληροδότημα του Αλέξανδρου Πάντου.

το 1965
Γεννήθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας, με ελληνική ομάδα.

το 1980
Η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολη της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0. Το γκολ σημειώνει ο Κιστ με πέναλτιστο 64ο λεπτό.

το 1989
Επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές.

το 2002
Ο Ιταλός Αντόνιο Μέουτσι αναγνωρίζεται από το Κογκρέσο ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου, θέτοντας τέλος σε μια διαμάχη ετών με τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

το 2004
Πέθανε ο Ξενοφών Ζολώτας, Έλληνας οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 - 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια. (Γεν. 26/3/1904)

το 2015
Πέθανε ο Ορνέτ Κόλμαν, Αμερικανός σαξοφωνίστας, πρωτεργάτης της free jazz. (Γεν. 9/3/1930).

Σήμερα είναι των...

Βαρθολομαίου και Βαρνάβα των Αποστόλων, Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, Αγίου Ζαφειρίου του Νεομάρτυρα.

και γιορτάζουν οι...

Βαρθολομαίος *, Βαρνάβας Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα *
Ζαφείριος, Ζαφείρης, Ζαφειρία, Ζαφείρω.

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Γυμναστικές Επιδείξεις στο χωριό μας !

Αυτές τις ημέρες κλείνουν τα Δημοτικά Σχολεία, για καλοκαίρι !

Ας θυμηθούμε "τις πολύ καλές...τότε ημέρες", που γίνονταν οι γυμναστικές επιδείξεις, με το κλείσιμο των σχολείων !

Σίγουρα πρέπει να...γνωρίζουμε αρκετά πρόσωπα !
όπως οι Δάσκαλοι....Μ. Βαλκώνης, ο Λέανδρος Οικονόμου και η Δασκάλα Όλγα !








Σαν σήμερα...

10 Ιουνίου

το 323 π. Χ.
Πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων. (Γεν. 20/7/356 π.Χ.)

το 1836
Πέθανε ο Αντρέ Μαρί Αμπέρ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του. (Γεν. 20/1/1775)

το 1877
Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.

το 1915
Ιδρύεται το Σώμα Ελληνίδων Προσκόπων, το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.

το 1915
Γεννήθηκε ο Σολ Μπέλοου, εβραϊκής καταγωγής καναδός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1976. («Η μοναδική», «Η κλοπή», «Ράβελσταϊν» και «Χέρτζογκ») (Θαν. 5/4/2005)

το 1926
Πέθανε ο Αντόνι Γκαουντί, Ισπανός εκκεντρικός αρχιτέκτονας. Πιο χαρακτηριστικό δημιούργημά του, η εκκλησία «Λα Φαμίλια Σαγράδα» στη Βαρκελώνη. (Γεν. 25/6/1852)

το 1931
Γεννήθηκε ο Ζοάο Ζιλμπέρτο, Βραζιλιάνος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης, από τους θεμελιωτές της μπόσα νόβα.

το 1944
Οι Ναζί κατακτητές καταστρέφουν το Δίστομο και σκοτώνουν 218 κατοίκους του.

το 1947
Η SAAB παράγει το πρώτο της αυτοκίνητο.

το 1956
Η κυβέρνηση Καραμανλή αποφασίζει την τουριστική αξιοποίηση του Λυκαβηττού, με την κατασκευή τελεφερίκ και πολυτελούς αναψυκτηρίου.

το 1967
Λήγει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, με θρίαμβο των Ισραηλινών επί των Αράβων. Οι Ισραηλινοί κατακτούν τη Λωρίδα της Γάζας, τη χερσόνησο του Σινά, τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Σήμερα είναι του...

Ιερομάρτυρος Τιμοθέου επισκόπου Προύσσης, Μαρτύρων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης

Δεν υπάρχει Ονομαστική γιορτή στην Ορθοδοξία

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα...

9 Ιουνίου

το 411 π. Χ.
Πραξικόπημα ολιγαρχικών εκδηλώνεται στην Αθήνα

το 1847
Πέθανε ο Βάσος Μαυροβουνιώτης, ήρωας της ελληνικής επανάστασης από το Μαυροβούνιο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βάσο Μπράγιοβιτς. (Γεν. 1797)

το 1898
Η Μ. Βρετανία «νοικιάζει» το Χονγκ Κονγκ από την Κίνα για 99 χρόνια.

το 1916
Ο Συμμαχικός στόλος καταπλέει στο Φάληρο και επιδίδει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη για διάλυση της Βουλής, προκήρυξη νέων εκλογών, αποστράτευση του ελληνικού στρατού και απομάκρυνση των γερμανόφιλων αξιωματικών (Εθνικός Διχασμός).

το 1930
Συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού της Αθήνας και διακοπή της συγκοινωνίας από το πλήθος, που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.

το 1963

Γεννήθηκε ο Τζόνι Ντεπ, Αμερικανός ηθοποιός.

το 1976
Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, που διεξάγεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Βασίλης Χατζηπαναγής οδηγεί σε μεγάλη νίκη τον Ηρακλή επί του Ολυμπιακού με 6-5 στα πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν 4-4.

το 1988
Γεννήθηκε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, διεθνής Έλληνας κεντρικός αμυντικός ποδοσφαιριστής (ΑΕΚ, Μίλαν, Μπορούσια Ντόρτμουντ).

το 2010
Ανεξαρτητοποιούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, εξέλιξη την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «αρνητική».

το 2012
Ζωρζ Σαρή, Ελληνίδα ηθοποιός και από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στη χώρα μας. (Γεν. 23/5/1925).

Σήμερα είναι του...

Αγίου Ροδίωνος

και γιορτάζουν οι...

Ροδάνθη, Ροζάνθη

Χρόνια Πολλά σε όλες !

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ετήσιο Μνημόσυνο !

Αύριο Κυριακή 9 Ιουνίου, γίνεται το ετήσιο μνημόσυνο του Γεωργίου Κούρου στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Σκούρκος ή Σερσένι

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
Ο Σκούρκος ή Σερσένι είναι το σαρκοφάγο έντομο του ελληνικού καλοκαιριού. Το τσίμπημα του είναι εξαιρετικά επώδυνο και μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν είσαι αλλεργικός. Πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα αν τον συναντήσετε στο σπίτι ή τον κήπο σας.Συναντάται με διάφορα ονόματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και το τσίμπημά του είναι πραγματικό επώδυνο για τον άνθρωπο.
Πρόκειται για ένα είδος σφήκας που βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (πολύ πιθανόν να είδατε και εσείς αυτό το καλοκαίρι). Και αν τρομάζουμε εμείς μια φορά για να μην φάμε το πραγματικό επώδυνο τσίμπημά του, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή μελλιού τρομάζουν ακόμα περισσότερο. Γιατί οι σκούρκοι πολύ συχνά είναι η αιτία καταστροφής ολόκληρων μελισσοκομείων. Πολύ γρήγορα.

Τι είναι τελικά οι σκούρκοι (η σερσένια).
Οι σκούρκοι είναι έντομα κοινωνικά που μπορούν να ζουν σε σφηκοφωλιές με έως και 500 σφήκες. Ο κύκλος ζωής τους συνήθως ξεκινάει στα μέσα της άνοιξης και τελειώνει το φθινόπωρο. Συνήθως από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Στο τέλος της άνοιξης αρχίζουν να κατασκευάζουν τις νέες τους φωλιές. Στο τέλος του φθινοπώρου, οι αποικίες τους χάνονται και επιβιώνουν ελάχιστοι σκούρκοι.
Οι νέες βασίλισσες των σκούρκων ζευγαρώνουν με τα αρσενικά στα μέσα του φθινοπώρου. Στο τέλος του βρίσκουν ένα ασφαλές μέρος για να ξεχειμωνίασουν, συνήθως κάτω από τη Γη. Με την έναρξη της άνοιξης γεννάνε.
Οι σκούρκοι είναι κατά βάση σαρκοφάγα έντομα. Συχνά όμως τρώνε και χυμούς φρούτων που καταφέρνουν να διασπάσουν με την ισχύ των δαγκανών τους. Πολύ συχνά έχει εντοπιστεί ότι οι σκούρκοι κλεπτοπαρασιτούν. Τι σημαίνει αυτό; Κλέβουν τη λεία από αράχνες ή άλλα σαρκοφάγα έντομα. Τρέφονται με σκαθάρια, άλλες σφήκες, πεταλούδες και λιβελούλες.
Τσίμπημα
Γενικά, όσο και αν έχουν τη φήμη για το αντίθετο, οι σκούρκοι δεν είναι πολύ επιθετικά έντομα. Τουλάχιστον για τον άνθρωπο. Συνήθως όταν συναντήσουν θα επιλέξουν να απομακρυνθούν. Θα τσιμπήσουν όμως αν νιώθουν ότι απειλούνται οι ίδιες ή οι φωλιές της ή η τροφή τους.
Φαντάζομαι δεν είναι κάτι που θα ακούτε για πρώτη φορά. Αν βρείτε σφηκοφωλιά, καλό είναι να μην την ταρακουνήσετε.
Το τσίμπημα τους είναι πολύ επώδυνο για τον άνθρωπο. Μπορεί να είναι και δυνάμει επικίνδυνο σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού. Πάντως η αλήθεια είναι ότι οι κίνδυνοι για ένα τέτοιο τσίμπημα είναι περιορισμένοι ιδίως γιατί οι σκούρκοι θα προχωρήσουν σε αυτό ως τελευταία επιλογή. Σε περίπτωση τσιμπήματος και αλλεργικής αντίδρασης πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.Ο φόβος των ανθρώπων, σύμφωνα με το oneman.gr κυρίως για την καταστροφή φρούτων και μελισσιών έχει κάνει τον σκούρκο ένα είδος υπό απειλή. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατευτούν ανθρώπινες περιουσίες χωρίς να καταστραφεί ένα είδος που είναι ούτως ή άλλως μέρος της πανίδας. Κάθε είδος του ζωικού βασιλείου έχει τη μαγεία του. Ακόμα και αν δεν την παλεύουμε και πολύ με το κεντρί του.

Πολλές φορές έχουμε σφήκες στο κήπο και γύρω από το σπίτι χωρίς να μπορούμε να εντοπίσουμε τις σφηκοφωλιές.
Η μόνη λύση για προστασία σε αυτή την περίπτωση είναι η παγίδευση αυτών σε σφηκοπαγίδες. Στα φυτώρια και στα γεωπονικά καταστήματα διατίθονται δύο τύποι σφηκοπαγίδων.
α) Παγίδες κόλλας μιας χρήσης σε χρώμα πορτοκάλλί που προσελκύουν τις σφήκες. Οι σφήκες κολλάνε πάνω στην παγίδα, θανατώνονται και μετά τις απομακρύνουμε μαζί με την παγίδα.
β) Παγίδες με τροφικό προσελκιστικό πολλών χρήσεων σε μορφη μπώλ. Στις παγίδες αυτές βάζουμε μέσα το εκλυστικό με νερό, εισέρχονται μέσα οι σφήκες και πνίγονται. Μόλις γεμίσει η παγίδα, πετάμε τις νεκρές σφήκες και ξαναχρησιμοποιούμε την παγιδα τοποθετώντας νέο προσελκυστικό τροφής.

πηγή :  oneman.gr

Σαν σήμερα...

8 Ιουνίου

το 1810
Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Σούμαν, Γερμανός συνθέτης, από τους κορυφαίους της εποχής του Ρομαντισμού. (Θαν. 29/7/1856)

το 1859
Πέθανε ο Γουόλτερ Χαντ, Αμερικανός μηχανικός, που ανακάλυψε την καρφίδα ασφαλείας, κοινώς παραμάνα. (Γεν. 29/7/1796)

το 1916
Γεννήθηκε ο Φράνσις Κρικ, βρετανός βιολόγος. Μαζί με τον αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον, ανακάλυψε το DNA, τον Απρίλιο του 1953. (Θαν. 28/7/2004)

το 1928
Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Breguet, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει το γύρο της Μεσογείου. Θα το επιτύχει 20 μέρες αργότερα, αφού διανύσει απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.

το 1932
Υπερψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων, βάζοντας τις βάσεις για την ίδρυση του ΙΚΑ.

το 1949
Ο βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ εκδίδει το εμβληματικό μυθιστόρημά του «1984».

το 1955
Τιμ Μπέρνερς-Λι, βρετανός μηχανικός υπολογιστών, που ανακάλυψε το WWW και ουσιαστικά έκανε πραγματικότητα το Ίντερνετ.

το 1962
Πέθανε ο Στέλιος Σπεράντσας, Έλληνας καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής και λογοτέχνης. (Γεν. 1888)

το 1963

Ο Μίκης Θεοδωράκης και είκοσι Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες, φοιτητές και δημοσιογράφοι ιδρύουν το Κίνημα Νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης» (ΔΚΝΓΛ). Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης εκλέγεται πρόεδρος και ξεκινά μία πολιτική και πολιτιστική εκστρατεία. σ’ όλη την Ελλάδα.

το 1987
Πέθανε ο Αλέξανδρος Ιόλας, Έλληνας γκαλερίστας και σημαντικός συλλέκτης έργων μοντέρνας τέχνης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Κουτσούδης. (Γεν. 25/3/1907)

το 1995
Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ανακοινώνει την αγορά του πίνακα «Ο Άγιος Πέτρος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Τα 290 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά του έργου συγκεντρώθηκαν από προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και πολιτών.

το 2000
Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον στρατιωτικό ακόλουθο της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς.

Σήμερα είναι των...

Αγίας Καλλιόπης μάρτυρος, Αγίου Ναυκρατίου

και γιορτάζουν οι...

Καλλιόπη, Καλλιοπία, Πόπη, Κάλια, Πίτσα
Ναυκράτιος, Ναυκράτης

Χρόνια Πολλά σε όλους

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Από το Λαογραφικό μας Μουσείο

και την επίσκεψη του Νηπιαγωγείου του χωριού μας, με επικεφαλής τον Νηπιαγωγό κ. Γιώργο.





Σαν σήμερα...

7 Ιουνίου

το 1821
Ο Ιερός Λόχος υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ηττάται στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Έπειτα από λίγες μέρες, ο Υψηλάντης θα περάσει τα αυστριακά σύνορα, θα συλληφθεί από τους Αυστριακούς και θα φυλακιστεί.

το 1822
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα του Καρά Αλή στη Χίο. Στο κατάστρωμά της βρίσκονται όλοι οι αξιωματικοί του τουρκικού στόλου, γιορτάζοντας το Ραμαζάνι. Σκοτώνεται ο τούρκος ναύαρχος και περισσότεροι από 1000 παριστάμενοι.

το 1848
Γεννήθηκε ο Πολ Γκογκέν, Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος. (Θαν. 9/5/1903)

το 1907
Πέθανε ο Τέλος (Αριστοτέλης) Αγαπηνός, μακεδονομάχος, γνωστός με το επαναστατικό ψευδώνυμο Καπετάν Άγρας. (Γεν. 17/2/1880)

το 1907
Απαγχονίζεται από τους κομιτατζήδες ο θρυλικός μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας.

το 1942
Τερματίζεται με νίκη των Αμερικανών η μάχη του Μίντγουεϊ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

το 1958
Γεννήθηκε ο Πρινς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρότζερ Νέλσον, Αμερικανός ρόκερ. (Θαν. 21/4/2016)

το 1966
Εγκαινιάζεται το «Πλανητάριον» του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Λεωφόρο Συγγρού.

το 1966
Γεννήθηκε ο Κώστας Κόκλας, Έλληνας ηθοποιός.

το 1981
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία καταστρέφει τον πυρηνικό σταθμό του Ιράκ «Οσιράκ», στα περίχωρα της Βαγδάτης. (Επιχείρηση Όπερα)

το 2015
Πέθανε ο Κρίστοφερ Λι, Άγγλος ηθοποιός, ο καλύτερος «Δράκουλας» στην ιστορία της 7ης τέχνης. (Γεν. 27/5/1922).

Σήμερα είναι των...

Αγίας Ζηναΐδος θαυματουργού, Αγίου Παναγή εκ Κεφαλληνίας, Οσίας Σεβαστιανής θαυματουργού

και γιορτάζουν οι...

Ζηναΐς, Ζηναΐδα, Παναγής, Πανάγος
Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Από το χωριό μας με...αγάπη !





Σαν σήμερα...

6 Ιουνίου

το 1850
Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.

το 1875
Γεννήθηκε ο Τόμας Μαν, Γερμανός συγγραφέας, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929. («Το μαγικό βουνό», «Δρ Φάουστους», «Θάνατος στη Βενετία») (Θαν. 12/8/1955)

το 1923
Στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση του Καστελόριζου στην Ιταλία.

το 1931
Γεννήθηκε η Κική Δημουλά, Ελληνίδα ποιήτρια.

το 1933
Νέα δολοφονική απόπειρα σημειώνεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο.

το 1941
Πέθανε ο Λουίς Σεβρολέτ, ελβετοαμερικανός οδηγός αγώνων ταχύτητας και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Γεν. 25/12/1878)

το 1944
«D-Day». Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που θα κρίνει κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

το 1953
Γεννήθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

το 1965
Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το «(I Can’t Get No) Satisfaction».

το 1968
Πέθανε ο Ρόμπερτ Κένεντι, γερουσιαστής και αδελφός του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι. (Γεν. 20/11/1925)

το 1984
O Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι - παζλ «Tetris». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».