Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026

Ξεκίνησε η κατασκευή του νέου δρόμου

Αθήνα- Κακαβιά σε 4 ώρες και 30 λεπτά

Πατήθηκε, όπως φαίνεται, το κουμπί εκκίνησης των πρώτων εργασιών στον νέο οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, ένα έργο διασυνοριακής σημασίας που ενισχύει την οδική ασφάλεια, διευκολύνει την πρόσβαση στην Αλβανία και φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων.
Ξεκίνησαν οι πρώτες προπαρασκευαστικές εργασίες, που περιλαμβάνουν εκχέρσωση και αποψίλωση βλάστησης, καθώς και χωματουργικές εργασίες αρχικής φάσης. Στο εργοτάξιο πραγματοποιείται διαμόρφωση και εξομάλυνση του εδάφους με τη χρήση μπουλντόζας και εκσκαφέων, σηματοδοτώντας την ουσιαστική αρχή της κατασκευής.
Ο οδικός άξονας «Ιωάννινα – Κακαβιά» έχει μήκος 70 χλμ. και αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων. Λογίζεται ως ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και εντάσσεται στο κεντρικό (core) Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών της χώρας. Το έργο περιλαμβάνει δύο τμήματα:
1) Τμήμα Γιάννενα – Καλπάκι: Έχει συνολικό μήκος 46,4 χλμ. με νέα χάραξη χάραξης και έξι ανισόπεδους κόμβους (Κοσμηράς, Ασβεστοχωρίου, Γραμμενοχωρίων, Πασαένας, Ζίτσας και Καρυών)
2) Τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά. Περιλαμβάνει 23,1 χλμ. και καταλήγει στον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς. Αφορά σε αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού.

Ο οδικός άξονας έχει σχεδιασθεί με ταχύτητα μελέτης 100 χλμ./ώρα και με διατομή που περιλαμβάνει 2 λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,50 μ. και 3,75 μ. η κάθε μία και 1 ΛΕΑ πλάτους 2,30 μ. ανά κατεύθυνση.
H κεντρική νησίδα έχει συνολικό πλάτος 3,15 μ., συμπεριλαμβανομένων των λωρίδων καθοδήγησης και του αμφίπλευρου στηθαίου ασφαλείας (συνολικό πλάτος του αυτοκινητοδρόμου 22.25 μ).
Ο αυτοκινητόδρομος αποτελέσει σύνδεσμο της Ελλάδας με την Αλβανία, με την οποία καταγράφεται μεγάλος όγκος μετακινήσεων, ενώ εκτρέπει υπερ-τοπικούς φόρτους από την Περιφερειακή Οδό των Ιωαννίνων. 
Μόλις ολοκληρωθεί εκτιμάται ότι από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα, το ταξίδι θα διαρκεί περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά.

Σαν σήμερα...

17 Φεβρουαρίου

το 1673
Πέθανε ο Μολιέρος, Ζαν Μπατίστ Ποκελέν το πραγματικό σου όνομα, Γάλλος συγγραφέας. («Δον Ζουάν», «Ο κατά φαντασία ασθενής», «Ταρτούφος», «Αρχοντοχωριάτης») (Γεν. 15/1/1622)

το 1864
Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων «Χάνλεϊ» επιτίθεται κατά του πολεμικού «Χαουζοτόνικ» των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.

το 1869
Εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας - Πειραιά.

το 1914
Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.

το 1951
Γεννήθηκε η Όλγα Τρέμη, Ελληνίδα δημοσιογράφος.

το 1963
Γεννήθηκε ο Μάικλ Τζόρνταν, παλαίμαχος Αμερικανός καλαθοσφαιριστής του ΝΒΑ.

το 1982
Ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται στην Ελλάδα ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.

το 1995

Πέθανε ο Μιχάλης Ράπτης, γνωστός και ως Πάμπλο, από τις κορυφαίες προσωπικότητες του διεθνούς τροτσκιστικού κινήματος. (Γεν. 24/8/1911)

το 1997
Στον εισαγγελέα οδηγούνται 16 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για τη διοργάνωση κυνομαχιών με στοιχήματα, στο Μακροχώρι Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών, τα ζώα πάλευαν μέχρι θανάτου. Στις 24 Φεβρουαρίου θα καταδικασθούν σε ποινές φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα χρόνο.

το 2003
Αρχίζει η επιβολή διοδίων σε όσους εισέρχονται με τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο του Λονδίνου.

Σήμερα είναι του...

Θεοδώρου μεγαλομάρτυρος του Τήρωνος, Αγίων Μαρκιανού και Πουλχερίας των βασιλέων, Άγιος Θεόδωρος Βυζαντίου.

και γιορτάζουν οι...

Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα *
Πουλχερία, Πουλχερίνα, Πουλχερίτσα, Πουλχέρω, Πουλχέρη *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026

Από το Ψυχοσάββατο ...

προχθές στην κεντρική μας εκκλησία με τον Πατέρα Νικόλαο !


Σημ : Η θρησκευτική σημασία του Ψυχοσάββατου

Παρότι κάθε Σάββατο του χρόνου είναι αφιερωμένο στη μνήμη των χριστιανών που έχουν αποβιώσει, με την προσδοκία της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, η Εκκλησία αποδίδει ιδιαίτερη τιμή στα δύο Ψυχοσάββατα. Σύμφωνα με τις Γραφές, αυτές οι ημέρες φέρουν βαθύτερο πνευματικό νόημα και απαιτούν ειδική συμπεριφορά από τους πιστούς. Το πρώτο Ψυχοσάββατο, που προηγείται της Κυριακής της Απόκρεω, συνδέεται άμεσα με τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Εκείνη την φοβερή ημέρα της Κρίσης, όλοι οι άνθρωποι θα σταθούν ενώπιον του θείου θρόνου. Μέσω των μνημοσύνων, οι πιστοί ζητούν από τον Κύριο να επιδείξει έλεος και μακροθυμία τόσο προς τους ζώντες όσο και προς τους κεκοιμημένους, ώστε όλοι να καταταγούν στην Επουράνια Βασιλεία.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε το Ψυχοσάββατο
Σύμφωνα με την θρησκεία και την εκκλησιαστική παράδοση, υπάρχουν συγκεκριμένες απαγορεύσεις που πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Η κυριότερη απαγόρευση αφορά την εργασία: το έθιμο επιβάλλει την αποχή από κάθε είδους εργασία, καθώς η ημέρα πρέπει να αφιερώνεται αποκλειστικά στη μνήμη των νεκρών και την προσευχή. Οι πιστοί οφείλουν να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσπά την προσοχή από τον πνευματικό χαρακτήρα της ημέρας. Αντίθετα, το Ψυχοσάββατο επιβάλλει συγκεκριμένες πράξεις ευσέβειας: τέλεση μνημοσύνων στις εκκλησίες, ανάγνωση τρισαγίων στους τάφους των αγαπημένων προσώπων, μοίρασμα κόλλυβων και παροχή ελεημοσύνης στους άπορους.

Σαν σήμερα...

16 Φεβρουαρίου

το 1821
Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

το 1852
Θεόδωρος Ράλλης, Έλληνας ζωγράφος, από τους κυριότερους εκπροσώπους του οριενταλισμού. (Θαν. 2/10/1909)

το 1886
Πέθανε ο Ιωάννης Παπάφης, εθνικός ευεργέτης εκ Θεσσαλονίκης. (Γεν. 1792)

το 1907
Γεννήθηκε ο Άγγελος Τερζάκης, Έλληνας πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος. («Πριγκίπισσα Ιζαμπώ», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Το μυθιστόρημα των Τεσσάρων») (Θαν. 3/8/1979)

το 1912
Πέθανε ο Αλέξιος Στριφτόμπολας, Έλληνας πολιτικός από την Πάτρα. Αποτέλεσε γραφική φιγούρα του ελληνικού κοινοβουλίου, αφού ήταν ο μόνος βουλευτής που φορούσε φουστανέλα σ' όλη του τη ζωή, αρνούμενος πεισματικά να ντυθεί «φράγκικα» (πουκάμισο, παντελόνι). (Γεν. 1834)

το 1923
Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου ονομάζεται 1η Μαρτίου.

το 1943
Οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις εκτελούν 150 κατοίκους του χωριού Δομένικο Λάρισας, σε αντίποινα για τον θάνατο εννέα Ιταλών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ. 1943

το 1976
Ιδρύεται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού πρακτορείου ειδήσεων στην Κύπρο.

το 1985
Πέθανε ο Γιώργος Ιωάννου, Έλληνας λογοτέχνης. («Το δικό μας αίμα», «Πολλαπλά Κατάγματα») (Γεν. 20/11/1927)

το 1986
Ολοκληρώνεται το Β’ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Αποφασίζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, ενώ κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν καταστατικές αλλαγές, καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

το 1999

Οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του ηγέτη του παράνομου κουρδικού εργατικού κόμματος, Αμπντουλά Οτσαλάν, στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Ακολουθεί κύμα διαμαρτυριών από Κούρδους και καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο Οτσαλάν οδηγείται στις φυλακές του Ιμραλί, στο Μαρμαρά και τίθεται υπό κράτηση. Με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έκρυβε επί 15 μέρες τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Το ΡΚΚ κατηγορεί ως υπεύθυνη για τη σύλληψή του την Ελλάδα και Κούρδοι διαδηλωτές καταλαμβάνουν ελληνικές πρεσβείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σήμερα είναι...

Αγίου Πάμφιλου και των συν αυτώ Μαρτύρων

και γιορτάζουν οι...

Πάμφιλος, Παμφίλη, Παμφύλη
Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη, Σελεύκεια

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026

Θερμά συλλυπητήρια !

Πέθανε σήμερα ο Παντελής (Ζήκος) Ντάγκας ετών 78. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι, στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Σαν σήμερα...

15 Φεβρουαρίου

το 1564
Γεννήθηκε ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος, Ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν’ απαρνηθεί. (Θαν. 8/1/1642)

το 1835
Γεννήθηκε ο Δημήτριος Βικέλας, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος, πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. («Λουκής Λάρας») (Θαν. 7/7/1908)

το 1854
Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου του 1854, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

το 1932
Πέθανε ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου, Έλληνας διπλωμάτης, νομικός και εθνικός ευεργέτης. Με τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του χτίστηκε το Καυταντζόγλειο στη Θεσσαλονίκη. (Γεν. 1870)

το 1974
Η άντληση πετρελαίου από το πρώτο στρώμα των κοιτασμάτων της Θάσου φτάνει τα 10.000 βαρέλια ημερησίως.

το 1988
Πέθανε ο Ρίτσαρντ Φάινμαν, Αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ για τη δουλειά του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική. (Γεν. 11/5/1918)

το 1989
Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει ότι και ο τελευταίος της στρατιώτης έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

το 1995
Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την πρόταση του προέδρου της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνη Σαμαρά, να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

το 2005
Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube.

το 2008
Πέθανε η Ντόλυ Γουλανδρή, ιδρύτρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. (Γεν. ?).

Σήμερα είναι της...

Απόκρεω και του Οσίου Ευσεβίου

και γιορτάζουν οι...

Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026

Θερμά συλλυπητήρια !

Πέθανε χθες η Αντωνία Στεργίου (μητέρα της Τριανταφυλλιάς Σταθοπούλου), ετών 93. Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα, στην κεντρική εκκλησία του χωριού μας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

Απόκριες στο χωριό μας !

από τα παλιά....!
με πολλούς - πολλούς γνωστούς μας. 



Σαν σήμερα...

14 Φεβρουαρίου

το 1800
Γεννήθηκε ο Ναστούλης (Αναστάσιος) Δαγκλής, Σουλιώτης αγωνιστής του ’21. (Θαν. 28/5/1886)

το 1884
Γεννήθηκε ο Κώστας Βάρναλης, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος. (Θαν. 16/12/1974)

το 1896
Ο Εβραίος δημοσιογράφος Τέοντορ Χερτζλ δημοσιεύει το μανιφέστο «Der Judenstaat» (Το κράτος των Εβραίων), σηματοδοτώντας την εμφάνιση του σιωνισμού.

το 1903
Μία ακόμα εξέγερση για το σταφιδικό ζήτημα των αγροτών της Ηλείας, με πρωτεργάτη το Γεώργιο Παπαστασινό. H κυβέρνηση Θεοτόκη αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για το μονοπώλιο της σταφίδας. Έτσι, οι αγρότες οπλισμένοι και με μαύρες σημαίες και το σύνθημα «Μονοπώλιο ή Θάνατος», μπαίνουν στον Πύργο. Μαζί τους ενώνονται οι έμποροι και οι επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι κλείνουν τα καταστήματά τους. Οι διαδηλωτές καταλαμβάνουν σιδηροδρομικό συρμό και επιχειρούν να τον οδηγήσουν στην Αθήνα, αλλά εμποδίζονται από το Ιππικό λίγο έξω από την Πάτρα.

το 1913
Σε απεργία κατέρχονται οι καπνεργάτες της Ηλείας, που βρίσκονται σε οικτρή οικονομική κατάσταση.

το 1987
Πέθανε ο Κάρολος Κουν, Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου.(Γεν. 13/9/1908)

το 1989
Πέθανε ο Στρατής Ανδρεάδης, Έλληνας επιχειρηματίας και πανεπιστημιακός. (Γεν. 1904)

το 1993
Ο βετεράνος συντηρητικός πολιτικός Γλαύκος Κληρίδης κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Συγκεντρώνει το 50,31%, έναντι 49,69% του Γιώργου Βασιλείου.

το 2001
Πέθανε η Άννα Πετροχείλου, Ελληνίδα σπηλαιολόγος, που μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Πετρόχειλο ίδρυσαν το 1950 την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία.

το 2006
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σήμερα είναι ...

Ψυχοσάββατο και των Ουαλεντίνου Ιερομάρτυρος και Ουαλεντίνου επισκόπου

και γιορτάζουν οι...

Βαλεντίνος, Βαλεντίων, Βαλεντίνο, Ντίνος, Βαλεντίνη, Βαλεντίνα, Ντίνα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα του Γάμου και η
Διεθνής Ημέρα Προσευχής για τους Πάσχοντες από Αυτισμό

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026

Από την Τσικνοπέμπτη 2026

του συλλόγου "ΜΕΡΙΜΝΩ" - Κ.Α.Π.Η. στο χωριό μας, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία.
Παρουσία των κ.κ. Αν. Γιούνη, Νικ. Γαλίτση και Γ. Τσώνη. 
Κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα του συλλόγου, με την ευλογία του Πατέρα Νικόλαου, πάντα με τους ήχους από την κομπανία του Βασίλη Δάκα. Τυχερός ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης.

και του χρόνου να είμαστε καλά με υγεία 

Σημ : Πολλά "φάουλ" σημειώνει τον τελευταίο καιρό ο "νεόκοπος" !
Μετά το αρχικό "καπέλωμα" της 25ης Ιανουαρίου ημέρα του Αγίου Γρηγορίου, που δεν σεβάστηκαν τον πολιούχο του χωριού μας, κάνοντας ταυτόχρονη εκδήλωση και με τον τρόπο τους "έδιωξαν" τον "υψηλό" καλεσμένο του χωριού μας, χθες επανήλθαν πάλι "καπελώνοντας" και κάνοντας ταυτόχρονη εκδήλωση με το σύλλογο  "ΜΕΡΙΜΝΩ" - Κ.Α.Π.Η. (και αυτοί που παραβρέθηκαν (10 - 15), έφυγαν συν εννοημένοι στο μισάωρο, προσβάλοντας την εκδήλωση του συλλόγου  "ΜΕΡΙΜΝΩ" - Κ.Α.Π.Η.)

Επαναλαμβανόμενο "καπέλωμα - φάουλ - λάθος", ποτέ δεν είναι τυχαίο ! Πάντα είναι σκόπιμο ! ! ! ! !
ο καιρός θα δείξει....! 

Πάντα κάτι τέτοια γίνονταν και το Δελβινάκι δεν πήγαινε ποτέ μπροστά....











Αύριο είναι Ψυχοσάββατο και...

Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, τα ψυχοσάββατα είναι ένα είδος άκαιρου (μη προγραμματισμένου) μνημοσύνου που αναλαμβάνει η ίδια εκκλησία, για όσους δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως για όσους πέθαναν στη ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες π.χ. στη θάλασσα, στα βουνά κ.λ.π. ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά μνημόσυνα. Τα ψυχοσάββατα λοιπόν είναι ένα μνημόσυνο που κάνει η εκκλησία ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά την Δευτέρα Παρουσία.Τα ψυχοσάββατα για να συγχωρεθεί η ψυχή των αγαπημένων μας προσώπων συνηθίζεται να προσφέρουμε κόλλυβα, τα οποία μπορούμε είτε να τα φτιάξουμε μόνοι μας είτε να τα πάρουμε έτοιμα από κάποιο ζαχαροπλαστείο.Στη συνέχεια, τα πηγαίνουμε στην εκκλησία για να διαβαστούν είτε στον Εσπερινό της Παρασκευής είτε στη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου.

Αύριο λοιπόν στην κεντρική μας εκκλησία με τον Πατέρα Νικόλαο.

Σαν σήμερα...

13 Φεβρουαρίου

το 1332
Πέθανε ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 25/3/1259)

το 1766
Γεννήθηκε ο Τόμας Μάλθους, Άγγλος οικονομολόγος και ιερωμένος, που θεωρείται ο «πατέρας» της δημογραφίας. Διατύπωσε το νόμο που φέρει το όνομά του, σύμφωνα με τον οποίο ο πληθυσμός τείνει να αυξάνει γρηγορότερα από την τροφή που χρειάζεται για τις ανάγκες του. (Θαν. 23/12/1834)

το 1867
Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους «Ο Γαλάζιος Δούναβης» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

το 1883
Πέθανε ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός συνθέτης. (Γεν. 22/5/1813)

το 1888
Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Θαν. 1/11/1968)

το 1894
Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

το 1899
Πέθανε ο Ανδρέας Συγγρός, Έλληνας επιχειρηματίας, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 12/10/1830)

το 1914
Οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο. Οι αντιδράσεις που ξεσπούν στην Ήπειρο προκαλούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλου, που δηλώνει ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού ή ηπειρωτικού λαού θα έχει κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή.

το 1957
Στις 12 το μεσημέρι τα πάντα νεκρώνουν στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ο ελληνικός λαός αποφασίζει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της Βρετανίας, αλλά και άλλων χωρών, στο Κυπριακό Ζήτημα. Το σύνθημα δίνουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες συναγερμού.

το 1976
Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στα Σπάτα της Αττικής, ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής που διαδηλώνουν κατά της εγκατάστασης του νέου αεροδρομίου των Αθηνών και την αστυνομία. Σημειώνονται μικροτραυματισμοί και αρκετοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται.

το 1993
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.

Σήμερα είναι των...

Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας των Αποστόλων, Οσίου Μαρτινιανού

και γιορτάζουν οι...

Πρίσκιλλα, Πρισίλλα, Μαρτινιανός

Χρόνια Πολλά σε όλους

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου,
η Παγκόσμια Ημέρα ραδιοφώνου,
και η Παγκόσμια Ημέρα Heavy Metal

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026

Σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη !

Γιατί όμως Τσικνοπέμπτη και όχι Τσικνοπαρασκευή;

Οι ρίζες και οι γεύσεις ενός παλιού εθίμου.

Γιατί τσικνίζουμε, και μάλιστα τη συγκεκριμένη μέρα; Πού βρίσκονται οι ρίζες του εθίμου, ποια κρεατικά και γλυκά προτιμάει η παράδοση την Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη;

Είναι εκ παραδόσεως η μέρα της «επίσημης» κραιπάλης, που ο κόσμος το ρίχνει έξω με μπόλικο κρέας με κρασί. Ο λόγος για την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (της επονομαζόμενης Κρεατινής), που ακούει στο άκρως περιγραφικό όνομα Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη και φέτος τη γιορτάζουμε στις 24 Φεβρουαρίου. Ένα όνομα που τα λέει όλα. Και όντως τη μέρα αυτή, σύμφωνα με το έθιμο, η Ελλάδα τσικνίζει από άκρη σ’ άκρη καθώς το λίπος των κρεατικών στάζει στα πυρωμένα κάρβουνα.
Η προέλευση της Τσικνοπέμπτης
Η ακριβής προέλευση του εθίμου παραμένει ασαφής και χαμένη σε ένα ομιχλώδες, πολύ μακρινό παρελθόν. Τα χαρακτηριστικά της όμως, κρεατοφαγία, τσίκνισμα, οινοποσία κ.λπ., μαρτυρούν συγγένειες με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων αλλά και των Ρωμαίων, και ειδικοί εντοπίζουν τις ρίζες της εκεί. Άλλωστε, τα πολύ βαθιά ριζωμένα έθιμα και συνήθειες της προχριστιανικής εποχής συχνά τροποποιήθηκαν όσο χρειαζόταν και προσαρμόστηκαν στις επόμενες συνθήκες επιβιώνοντας έτσι κατά κάποιον τρόπο και στα χριστιανικά χρόνια. Το πολύ φαγητό και το πολύ ποτό, σήμα κατατεθέν της Τσικνοπέμπτης, θυμίζουν παλαιότερες πρακτικές που σχετίζονταν με την καρποφορία της γης. Ο λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος (1908 - 2003) ερμηνεύει το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας ως «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Γιατί Τσικνοπέμπτη και όχι …Τσικνοπαρασκευή (να μας βολεύει κιόλας;)
Το για ποιο λόγο επιλέχθηκε το έθιμο του τσικνίσματος να γίνεται Πέμπτη -και συγκεκριμένα την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα- αυτό φαίνεται να σχετίζεται με μια άλλη ισχυρή θρησκευτική παράδοση, χριστιανική αυτή τη φορά. Καθώς για την ορθόδοξη πίστη οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι πολύ σημαντικές μέρες νηστείας, η Πέμπτη θεωρήθηκε καταλληλότερη μέρα για «οργανωμένη» κρεατοφαγία. Επίσης δεδομένου ότι η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυρινής, που ξεκινάει η σταδιακή αποχή από το κρέας προκειμένου οι πιστοί να προετοιμαστούν για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, η μεσαία βδομάδα της Κρεατινής ήταν η πιο ταιριαστή να …χαρίσει στο έθιμο την Πέμπτη της.
Πρωταγωνιστές, η τσίκνα και το γαλακτομπούρεκο
Από τα πιο συνηθισμένα είδη κρέατος είναι οι χοιρινές παντσέτες, τα λουκάνικα, τα παϊδάκια και γενικά ό,τι …στάζει λίπος για να δημιουργηθεί η απαραίτητη τσίκνα, χωρίς να λείπουν τα σουβλάκια ή ακόμη και οι τηγανιές. Από γλυκίσματα, την τιμητική τους στο παρελθόν είχαν το γαλακτομπούρεκο, οι μπακλαβάδες και οι γλυκές κολοκυθόπιτες. Σε όλη δε τη διάρκεια της Αποκριάς σημαντικό παρών έδιναν και τα γλυκά του τηγανιού, όπως οι λουκουμάδες.
Διάσημα τοπικά έθιμα της Τσικνοπέμπτης
Τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα. Σην παλαιά πόλη της Κέρκυρας αλλά και σε πλατείες των χωριών την Τσικνοπέμπτη γίνονται τα Πετεγολέτσα ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια, ένα έθιμο με άρωμα comedia dell’ arte, που θέλει τις νοικοκυρές να βγαίνουν στα παράθυρα και να κάνουν πως κουτσομπολεύουν.
Η κότα της Κομοτηνής. Τσικνοπέμπτη σύμφωνα με το έθιμο στην Κομητηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα: ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην καλή του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη του στέλνει πίσω μια κότα γεμιστή και μπακλαβά, καθώς ως γνωστόν … «ο έρωτας περνάει από το στομάχι».
«Πράσινη» και vegan κριτική
Στις μέρες μας το έθιμο της Τσικνοπέμπτης όπως και αυτό του πασχαλινού οβελία βρίσκεται στο στόχαστρο οργανώσεων και πολιτών, που αντιτίθενται στην κρεατοφαγία και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής. Παραμένει πάντως ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία, που έχει επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου.

Πηγή: ethnos.gr

Σαν σήμερα...

12 Φεβρουαρίου

το 1709

Ο σκοτσέζος ναυτικός Αλεξάντερ Σέλκιρκ διασώζεται, έπειτα από τέσσερα χρόνια που έμεινε απομονωμένος στο νησί Φερνάντεζ. Θα αποτελέσει την έμπνευση για το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε «Ροβινσών Κρούσος».

το 1809
Γεννήθηκε ο Τσαρλς Ντάργουιν, γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής. (Θαν. 19/4/1882)

το 1809
Γεννήθηκε ο Αβραάμ Λίνκολν, 16ος πρόεδρος των ΗΠΑ. (Θαν. 15/4/1865)

το 1861
Διεξάγεται ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο Σέφιλντ της Αγγλίας τίθενται αντιμέτωπες η Σέφιλντ (Sheffield F.C.) και η Χάλαμ (Ηallam FC). Σήμερα και οι δύο αυτές ομάδες αγωνίζονται στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

το 1873
Πέθανε ο Σπυρίδων Τρικούπης, Έλληνας ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός, πατέρας του Χαρίλαου Τρικούπη. (Γεν. 1788)

το 1933
Γεννήθηκε ο Κώστας Γαβράς, Έλληνας σκηνοθέτης. («Ζήτα»)

το 1945
Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ δέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ και οι μαχητές του να παραδώσουν τα όπλα τους στη νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα.

το 1948
Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται στον αγώνα Πανιωνίου - Απόλλωνα Αθηνών (1-2). Ο επιθετικός της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» Μίμης Χούμης τραυματίζεται στο πρόσωπο από πέτρα, που πετάχτηκε απ' την εξέδρα και προοριζόταν για το διαιτητή, Πασσαλάρη!

το 1950
Ιδρύεται η European Broadcasting Union (EBU), η γνωστή μας Eurovision.

το 1980
Πέθανε η Γεωργία Βασιλειάδου, Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 1/1/1897)

το 2012
Με 199 «ναι» υπερψηφίζεται η νέα δανειακή σύμβαση (δεύτερο μνημόνιο), έναντι 74 βουλευτών που την καταψηφίζουν και 5 που δηλώνουν «παρών». Είκοσι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ισάριθμοι της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζουν αρνητικά. Απέχουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, με εξαίρεση τους Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι ψηφίζουν θετικά. Τη νέα δανειακή σύμβαση καταψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.

Σήμερα είναι ...

Τσικνοπέμπτη και του Αγίου Μελετίου Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας, Αγίου Πλωτίνου του μάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα *
Πλωτίνος, Πλωτός, Πλωτίνη, Πλωτή, Πλωτίνα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός (από το σύμβολο της κόκκινης παλάμης που σημαίνει STOP στην στρατολόγηση παιδιών σε πολέμους).

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026

Πότε είναι το Α’ ψυχοσάββατο φέτος

Τι είναι και τι πρέπει να κάνουμε 

Οι προσευχές για τους κεκοιμημένους, τους νεκρούς μας (είτε στη Θεία Λειτουργία, είτε στα μνημόσυνα, είτε στα τρισάγια, είτε στα ψυχοσάββατα) είναι η υψίστη μορφή αγάπης προς τους αδελφούς που δεν είναι πια μαζί μας.
Το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2025 πέφτει στις 14 Φεβρουαρίου, δυο ημέρες μετά την Τσικνοπέμπτη, ενώ το δεύτερο στις 30 Μαΐου.

Τα Ψυχοσάββατα

Μέσα στην ιδιαίτερη μέριμνά της για τους κεκοιμημένους η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας έχει καθορίσει ξεχωριστή ημέρα της εβδομάδος γι’ αυτούς.
Όπως η Κυριακή είναι η ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου, ένα εβδομαδιαίο Πάσχα, έτσι το Σάββατο είναι η ημέρα των κεκοιμημένων, για να τους μνημονεύουμε και να έχουμε κοινωνία μαζί τους. Σε κάθε προσευχή και ιδιαίτερα στις προσευχές του Σαββάτου ο πιστός μνημονεύει τους οικείους, συγγενείς και προσφιλείς, ακόμη και τους εχθρούς του που έφυγαν από τον κόσμο αυτό, αλλά ζητά και τις προσευχές της Εκκλησίας γι’ αυτούς.
Σε ετήσια βάση η Εκκλησία έχει καθορίσει δύο Σάββατα, τα οποία αφιερώνει στους κεκοιμημένους της. Είναι τα μεγάλα Ψυχοσάββατα• το ένα πριν από την Κυριακή της Αποκριάς και το άλλο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.
Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή της Αποκριάς έχει το εξής νόημα: Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της Επουράνιας Βασιλείας Του.
Με το δεύτερο Ψυχοσάββατο διατρανώνεται η πίστη μας για την καθολικότητα της Εκκλησίας, της οποίας την ίδρυση και τα γενέθλια (επί γης) γιορτάζουμε κατά την Πεντηκοστή. Μέσα στη μία Εκκλησία περιλαμβάνεται η στρατευομένη εδώ στη γη και η θριαμβεύουσα στους ουρανούς. Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου».
Μνημονεύει:
* Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.
* Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.
* Όσους κάηκαν η χάθηκαν.
* Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τους τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.
Ο Θεός δεν περιορίζεται από τόπο και χρόνο. Γι Αυτόν είναι γνωστά και συνεχώς παρόντα όχι μόνο όσα εμείς αντιλαμβανόμαστε στο παρόν, αλλά και τα παρελθόντα και τα μέλλοντα. Το διατυπώνει λυρικότατα μία προσευχή της Ακολουθίας της θείας Μεταλήψεως, που αποδίδεται στον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό η στον άγιο Συμεών τον νέο θεολόγο:
«Επί το βιβλίον δε σου και τα μήπω πεπραγμένα γεγραμμένα σοι τυγχάνει».
Ως αιώνιος και πανταχού παρών ο πανάγαθος Κύριός μας Ιησούς Χριστός αγκαλιάζει με τη θεία του πρόνοια το άπειρο σύμπαν και τους ατέρμονες αιώνες. Όλους τους ανθρώπους που έζησαν, ζούν και θα ζήσουν τους νοιάζεται η αγάπη του• «η γαρ αγάπη του Χριστού συνέχει ημάς» (Β’ Κο 5,14).
Με αυτήν την πίστη αναθέτουμε στην αγάπη και στην αγαθότητα του Θεού «εαυτούς και αλλήλους», τους ζωντανούς αλλά και τους κεκοιμημένους μας.
Ας δούμε τι έλεγε για τα μνημόσυνα ο μακαριστός π. Παίσιος (από τον Δ’ τόμο, Οικογενειακή Ζωή, Λόγοι του π.Παισίου, Εκδόσεις Ησυχαστήριο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, Σουρωτή, Θεσσαλονίκη).
– Γέροντα, οι υπόδικοι νεκροί (πλην των Αγίων) μπορούν να προσεύχονται;
– Έρχονται σε συναίσθηση και ζητούν βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Όσοι βρίσκονται στον Άδη μόνο ένα πράγμα θα ήθελαν από τον Χριστό:να ζήσουν πέντε λεπτά για να μετανοήσουν. Εμείς που ζούμε, έχουμε περιθώρια μετανοίας, ενώ οι καημένοι οι κεκοιμημένοι δεν μπορούν πιά μόνοι τους να καλυτερεύσουν την θέση τους, αλλά περιμένουν από εμάς βοήθεια. Γι’ αυτό έχουμε χρέος να τους βοηθούμε με την προσευχή μας.
Γιατί, τι να τους κάνει ο Θεός; Σαν ένα παιδί που απομακρύνεται από τον πατέρα του, σπαταλάει όλη την περιουσία του και από πάνω βρίζει και τον πατέρα του. Ε, τι να το κάνει αυτό ο πατέρας του; Οι άλλοι όμως οι υπόδικοι, που έχουν λίγο φιλότιμο, αισθάνονται την ενοχή τους, μετανοούν και υποφέρουν για τις αμαρτίες. Ζητούν να βοηθηθούν και βοηθιούνται θετικά με τις προσευχές των πιστών. Τούς δίνει δηλαδή ο Θεός μία ευκαιρία, τώρα που είναι υπόδικοι, να βοηθηθούν μέχρι να γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Και όπως σε αυτή τη ζωή, αν κάποιος είναι φίλος με τον βασιλιά, μπορεί να μεσο λαβήσει και να βοηθήσει έναν υπόδικο, έτσι κι αν είναι κανείς φίλος με τον Θεό, μπορεί να μεσολαβήσει στο Θεό με την προσευχή του και να μεταφέρει τους υπόδικους από την μία φυλακή σε άλλη καλύτερη, από το ένα κρατητήριο σε ένα άλλο καλύτερο. Η ακόμα μπορεί να τους μεταφέρει και σε ένα δωμάτιο η σε διαμέρισμα.
Όπως ανακουφίζουμε τους φυλακισμένους με αναψυκτικά κλπ που τους πηγαίνουμε, έτσι και τους νεκρούς τους ανακουφίζουμε με τις προσευχές και τις ελεημοσύνες που κάνουμε για τη ψυχή τους.Οι προσευχές των ζώντων για τους κεκοιμημένους και τα μνημόσυνα είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει ο Θεός στους κεκοιμημένους να βοηθηθούν, μέχρι να γίνει η τελική Κρίση. Μετά την δίκη δεν θα υπάρχει δυνατότητα να βοηθηθούν….
Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας έχει τα κόλλυβα, τα μνημόσυνα. Τα μνημόσυνα είναι ο καλύτερος δικηγόρος για τις ψυχές των κεκοιμημένων. Έχουν τη δυνατότητα και από την κόλαση να βγάλουν τη ψυχή. Κι εσείς σε κάθε Θεία Λειτουργία να διαβάζετε κόλλυβα για τους κεκοιμημένους. Έχει νόημα το σιτάρι: Σπείρετε εν φθορά, εγείρεται εν αφθαρσία (Α’ Κορινθ, κεφ 15, εδ 42) (δηλαδή συμβολίζει το θάνατο και την ανάσταση του ανθρώπου), λέει η Γραφή.

Σαν σήμερα...

11 Φεβρουαρίου

το 641
Πέθανε ο Ηράκλειος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 575)

το 1650
Πέθανε ο Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω». (Γεν. 31/3/1596)

το 1776
Γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. (Θαν. 27/9/1831)

το 1825
Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.

το 1847
Γεννήθηκε ο Τόμας Έντισον, Αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης, με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, το γραμμόφωνο και τον τηλέγραφο. (Θαν. 18/10/1931)

το 1934
Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Σωτήριος Στρατήγης. Στην Καβάλα εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.

το 1945
Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Άγγλος πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, μοιράζουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Γιάλτας.

το 1959
Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του Αντνάν Μεντερές η συμφωνία για την Κύπρο. Στις 19 Φεβρουαρίου1959 η συμφωνία θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).

το 1969
Γεννήθηκε η Τζένιφερ Άνιστον, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Τζένιφερ Αναστασάκη, ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός.

το 1978
Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση των βιβλίων του Αριστοτέλη, του Γουίλιαμ Σέξπηρ και του Ντίκενς.

το 2012
Πέθανε η Γουίτνεϊ Χιούστον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. (Γεν. 9/8/1963).

Σήμερα είναι των...

Αγίου Βλασίου Ιερομάρτυρος, Οσιωτάτης Θεοδώρας της Αυγούστας

και γιορτάζουν οι...

Βλάσιος, Βλάσης, Βλάσος, Βλασία, Βλασούλα
Θεοδώρα, Θοδώρα, Δώρα, Δωρούλα, Ντόρα *
Αυγή, Αυγούλα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026

Σήμερα του Αγίου Χαραλάμπους

Χρόνια Πολλά σε όλους/όλες

Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 10 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Χαραλάμπης, Χαραλαμπία και Χαρίλαος.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές, ο Χαραλάμπης γεννήθηκε και έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαραλάμπης, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του επάρχου Λουκιανού.
Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Όταν ο Χαραλάμπης διακήρυξε με παρρησία την πίστη του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος, το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε κι έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαραλάμπη. Τότε, ο Άγιος προσευχήθηκε και το χέρι του Λουκιανού συγκολλήθηκε στο σώμα του.
Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον αληθινό Θεό, ανάμεσά τους οι δήμιοι Βάπτος και Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου. Ταπεινωμένος, ο Λουκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του Χαραλάμπη, αφού πρώτα τον διαπόμπευσε δια μέσου της πόλης.
Τμήματα των λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπη φυλάσσονται στη μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα και στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας. Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους και των μαρμαράδων.

Σαν σήμερα...

10 Φεβρουαρίου

το 1355
Ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής ξεσπούν επεισόδια στην Οξφόρδη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Αιτία, η ποιότητα της μπύρας σε μία παμπ και τα προσβλητικά σχόλια κάποιων φοιτητών για τους ντόπιους. Οι ταραχές θα λήξουν την επόμενη μέρα, με 63 νεκρούς φοιτητές και 30 πολίτες.

το 1634
Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»

το 1772
Γεννήθηκε ο Λυκούργος Λογοθέτης, αγωνιστής του ’21 και πολιτικός. (Θαν. 22/5/1850)

το 1898
Γεννήθηκε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανός δραματουργός. («Όπερα της Πεντάρας», «Ο κύκλος με την κιμωλία», «Μάνα Κουράγιο», «Η ζωή του Γαλιλαίου») (Θαν. 14/8/1956)

το 1904
Ξεσπά ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Κορέας και της Μαντζουρίας.

το 1910
Γεννήθηκε η Σοφία Βέμπο, Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. (Θαν. 11/3/1978)

το 1913
Πέθανε ο Κώστας Τσικλητήρας, Έλληνας αθλητής του στίβου, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς. (Γεν. 30/10/1888)

το 1947
Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

το 1956
Συνιστάται με νόμο το Ίδρυμα Ευγενίδου, με κεφάλαια της διαθήκης του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη και σκοπό «να συμβάλλει εις την εκπαίδευσίν νέων Ελληνικής Ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».

το 2008
Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού με το 70% των ψήφων του 5ου Συνεδρίου του κόμματος.

Σήμερα είναι...

του Χαραλάμπους Ιερομάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Χαράλαμπος, Χαρίλαος, Χαραλάμπης, Χάρης, Χάμπος, Λάμπης, Λάμπος, Λαμπίας, Μπάμπης, Μπάμπος, Χαραλαμπία, Χαραλαμπή, Λαμπή, Λάμπω, Μπαμπίνα, Μπήλιω, Μπιλιώ, Μπία, Χάμπη
Χαρίλαος, Χάρης, Χαρίκλεια, Χαρά, Χαρούλα *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2026

Σήμερα του Αγίου Νικηφόρου

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντας.

Μάρτυρας της Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Νικηφόρος και Νικηφόρα.

O Νικηφόρος έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Ουααλεριανού (253-259) και Γαλιηνού (259-268) και καταγόταν από την Αντιόχεια. Συνδεόταν στενά με τον ιερέα Σαπρίκιο, ο οποίος όμως έτρεφε μεγάλο μίσος εναντίον του, γιατί πίστεψε τα λόγια κάποιου συκοφάντη. O Νικηφόρος ζητούσε επανειλημμένα από τον ιερέα να του πει τον λόγο και να τον συγχωρέσει, όμως μάταια.
Όταν το 257 ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά των Χριστιανών, συνελήφθησαν πολλοί επίσκοποι και ιερείς, μεταξύ των οποίων και ο Σαπρίκιος. Μόλις ο Νικηφόρος διέκρινε μεταξύ των συλληφθέντων και τον Σαπρίκιο, έτρεξε και έπεσε στα γόνατά του και τον παρακάλεσε με δάκρυα να τον συγχωρήσει. O Σαπρίκιος αρνήθηκε πεισματικά.
Μετά το μαστίγωμα που δέχθηκε, ο Νικηφόρος τον πλησίασε και πάλι, ασπάσθηκε τις πληγές του και του ζήτησε να του δώσει έστω και την τελευταία στιγμή την ευλογία του. O Σαπρίκιος ανένδοτος, τον απομάκρυνε και οδηγήθηκε για αποκεφαλισμό.
Η άρνηση και η αδιαλλαξία του Σαπρίκιου, τον κατέστησαν ανάξιο στα μάτια του Θεού. Χωρίς πλέον τη δύναμη της θείας χάρης, δεν άντεξε τα βασανιστήρια και την ώρα του αποκεφαλισμού λύγισε και ζήτησε να θυσιάσει στο είδωλα. Μόλις το άκουσε ο Νικηφόρος, έτρεξε και τον παρακάλεσε να ανακαλέσει την άρνησή του. Εκνευρισμένοι τότε οι δήμιοι, αποκεφάλισαν και τον Νικηφόρο.

Σαν σήμερα...

9 Φεβρουαρίου

το 1824
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε Άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.

το 1828
Ο Ιμπραήμ Πασάς φθάνει στην Τρίπολη επικεφαλής δύναμης 12.000 ανδρών, από τους οποίους οι 3.000 ιππείς, και διατάσσει την κατεδάφιση των τειχών και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.

το 1857
Πέθανε ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της χώρας μας. (Γεν. 8/4/1798)

το 1895
Ο Αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν παρουσιάζει ένα νέο παιγνίδι, το βόλεϊμπολ.

το 1909
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ριζοσπάστης», με διευθυντή τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας.

το 1948
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ανταρτική δύναμη υπό τον Νίκο Τριανταφύλλου φτάνει κρυφά έξω από τη Θεσσαλονίκη και ρίχνει στην πόλη δεκάδες βλήματα πυροβολικού, προκαλώντας πανικό και σύγχυση σε αρχές και κατοίκους.

το 2004
Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ). Στο εδώλιο κάθονται οι Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Χρήστος Τσιγαρίδας και Μιχάλης Κασσίμης. Πρόεδρος του δικαστηρίου, η Ελισάβετ Μουγάκου - Μπρίλλη.

το 2011
Πέθανε ο Μιλτιάδης Έβερτ, Έλληνας πολιτικός. (Γεν. 12/5/1939).

Σήμερα είναι των...

Αγίων Μαρκέλλου Φιλαγρίου και Παγκράτιου, Οσίου Νικηφόρου ιερομάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Μάρκελος *,Παγκράτιος, Παγκρατία *
Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2026

Σαν σήμερα...

8 Φεβρουαρίου

το 1405
Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 29/5/1453)

το 1600
Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, λόγω των αιρετικών απόψεών του... Υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

το 1828
Γεννήθηκε ο Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. («Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «20.000 λεύγες υπό τη θάλασσα») (Θαν. 24/3/1905)

το 1833
Με διάταγμα της αντιβασιλείας, η δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα τον Φοίνικα.

το 1912
Ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα, με αεροπλάνο τύπου «Νιεπόρ» 50 ίππων. Την ίδια μέρα θα πετάξει για δεύτερη φορά, με συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

το 1916
Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ «Βολτέρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το Κίνημα «Νταντά». Ηγετική μορφή του, ο Ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

το 1921
Πέθανε ο Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος. (Γεν. 9/12/1842)

το 1972
Πέθανε ο Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης. (Γεν. 10/5/1905)

το 1980
Πέθανε ο Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας τραγουδιστής και λυράρης. (Γεν. 7/7/1936)

το 1981
Η τραγωδία της Θύρας 7 του σταδίου «Καραΐσκάκη». Μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακού - ΑΕΚ (6-0) οι οπαδοί των ερυθρολεύκων, στην προσπάθειά τους να βγουν έξω από το γήπεδο, βρίσκουν τη Θύρα 7 κλειστή, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν. Ο απολογισμός: 21 νεκροί και 32 τραυματίες.

το 2004
Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ψηφίζουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κινήματος, ο μοναδικός υποψήφιος λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, ενώ υπάρχουν και 3.060 άκυρα - λευκά.

Σήμερα είναι του...

Ασώτου και του Προφήτου Ζαχαρία εκ της Παλαιάς Διαθήκης, Άγιων Μάρθας Μαρίας και Λυκαρίωνος, Αγίου Θεοδωρου του Στρατηλάτη

και γιορτάζουν οι...

Ζαχαρίας, Ζάχαρης, Ζάχαρος, Ζάκι, Ζάκης, Ζαχαρένια, Ζαχάρω, Ζαχαρούλα, Ζαχαρίτσα, Μάρθα *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026

Από την κηδεία του τότε Μητροπολίτη μας...

Βασιλείου, στο χωριό μας την 1 Μαρτίου 1936 !

Από τη διέλευση της νεκρικής πομπής του Κυρού Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως και Πωγωνιανής Βασιλείου, στο Δελβινάκι.
Βασίλειος Παπαχρήστου, από το Άνω Λάμποβο. Απόγονος του Τσιαούς Πρίφτη από το Χόρμοβο και ηρωική μορφή, στεφανωμένη με την αίγλη του Υπουργού της Αυτονομιακής Κυβερνήσεως , υπό τον αείμνηστο Γεώργιον Χρηστάκη Ζωγράφον. (17 Φεβρουαρίου 1914).
Ως Κληρικός διασκεύασε και δημοσίευσε, τους Εκκλησιαστικούς λόγους του προκατόχου του
Κλήμεντα και έγραψε πολλά εμπνευσμένα Ηρωλεγεία, εκ των οποίων και ένα αφιερωμένο στον Ηπειρώτη Πατριάρχη Άνθιμο Ζ' τον Τσάτσο.
Στα νιάτα του έκαμε και Καθηγητής στα Ζωγράφεια Διδασκαλεία Κεστορατίου.
Ήταν ο τελευταίος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως. 

Μετά τον θάνατό του δόθηκε ο τίτλος Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Στην νεοϊδρυθείσα Μητρόπολη, με έδρα το Δελβινάκι, που παραμένει μέχρι και σήμερα !



Αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς ΣΑΣ.

Εμείς πάντως δεν το ξεχνάμε και είμαστε εδώ...!


Σαν σήμερα...

7 Φεβρουαρίου

το 1828
Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίζεται από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Ταμίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ' επιθυμίαν του.

το 1885
Πέθανε ο Γιατάρο Ιβαζάκι, Ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της Mitsubishi. (Γεν. 9/1/1835)

το 1894
Πέθανε ο Αντόλφ Σαξ, Βέλγος τεχνίτης πνευστών και εφευρέτης του σαξοφώνου. (Γεν. 6/11/1814)

το 1937
Γεννήθηκε ο Ανέστης Βλάχος, Έλληνας ηθοποιός, από τους «κακούς» του ελληνικού κινηματογράφου.

το 1942
Πέθανε ο Ντοράντο Πιέτρι, Ιταλός μαραθωνοδρόμος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908τερμάτισε πρώτος σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, υποβασταζόμενος από κάποιους κριτές. Για το λόγο αυτό ακυρώθηκε από την ελλανόδικο επιτροπή. (Γεν. 16/10/1885)

το 1956
Κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου, σκοτώνεται από αγγλικά πυρά ο δεκαοκτάχρονος μαθητής της ΣΤ' Τάξης, Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος της διαδήλωσης και υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Γυμνασίου. Είναι ο πρώτος μαθητής νεκρός του αγώνα.

το 1990
Καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε για 73 χρόνια.

το 1992
Τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με τη συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς, τη συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς.

το 2008
O μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης) εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους, έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου.

Σήμερα είναι των...

Οσίου Παρθενίου, Οσίου Λουκά

και γιορτάζουν οι...

Παρθένιος, Παρθένης, Παρθενία, Παρθενόπη, Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026

Σαρανταήμερο Μνημόσυνο

Αύριο Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, τελείται το σαρανταήμερο μνημόσυνο της Καίτης Βασαγιώργη, στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων Ιωάννινων.


Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

Σαν σήμερα...

6 Φεβρουαρίου

το 1515
Πέθανε ο Άλδος Μανούτιος, Ιταλός τυπογράφος, που διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. (Γεν. 1449)

το 1820
Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.

το 1885
Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας.

το 1911
Γεννήθηκε ο Ρόναλντ Ρίγκαν, Αμερικανός ηθοποιός και 40ος πρόεδρος των ΗΠΑ. (Θαν. 5/6/2004)

το 1922
Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.

το 1930
Η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσωπεί τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που διεξάγεται στο Παρίσι. Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδεικνύεται η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930.

το 1945
Γεννήθηκε ο Μπομπ Μάρλεϊ, τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε. (Θαν. 11/5/1981)

το 1958
Επτά ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.

το 1982
Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

Σήμερα είναι του...

Αγίου Φωτίου του Μεγάλου

και γιορτάζουν οι...

Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτεινή, Φανή, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φωφώ *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2026

Ακόμα πιο κοντά και από την άλλη "μεριά" !

Ε65: Ζήτημα μηνών η παράδοση του βόρειου τμήματος

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ολοκλήρωση του βόρειου τμήματος του Ε65, με την παράδοσή του να τοποθετείται εντός των επόμενων μηνών και τη σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό να σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις μετακινήσεις προς και από τη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή και του βόρειου οδικού τμήματος που θα συνδέει την κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία.
Το συνολικό μήκος του Ε65 είναι 182,1 χλμ. και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα εθνικά οδικά έργα της χώρας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ολοκληρώνει έναν κρίσιμο οδικό άξονα από τη Λαμία έως τον κόμβο της Εγνατίας Οδού στα Γρεβενά.

Πρόοδος εργασιών και χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:
Η συνολική πρόοδος κατασκευής του έργου βρίσκεται στο 90,26%.
Σε κατασκευή βρίσκονται τα τελευταία 46 χλμ. στο βόρειο τμήμα του οδικού άξονα.
Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης τοποθετείται εντός του α’ εξαμήνου 2026.
Οι σήραγγες έχουν κατασκευαστεί σε ποσοστό 99,89%.
Οι γέφυρες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 99,25%.
Οι χωματουργικές εργασίες έχουν εκτελεστεί στο 99%, ενώ τα ασφαλτικά βρίσκονται στο 71,12%.

πηγή : ypodomes,gr

Σαν σήμερα...

5 Φεβρουαρίου

το 1859
Η Βλαχία και η Μολδαβία ενώνονται υπό τον Αλεξάντρου Κούζα (Αλέξανδρο Κούζα) και σχηματίζουν τα Ηνωμένα Πριγκιπάτα, πρόδρομο σχήμα της Ρουμανίας.

το 1863
Πέθανε ο Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, γνωστότερος ως Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, Ελβετός φιλέλληνας. Πρόσφερε χρήματα για τον αγώνα των Ελλήνων και υποστήριζε την ιδέα για την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας ονομάστηκε επίτιμος διοικητής. (Γεν. 28/12/1775)

το 1919
Γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996). (Θαν. 23/6/1996)

το 1930
Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

το 1959
Αρχίζουν στη Ζυρίχη ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

το 1968
Συνέρχεται στη Βουδαπέστη η 12η Ευρεία Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που θα οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος σε ΚΚΕ και ΚΚΕ (εσωτερικού).

το 1991
Αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο Όρος Όθρυς, κατά τη διάρκεια της προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Νεκροί και οι 63 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 19 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 44 στρατεύσιμοι.

το 1994
Μακελειό του Σεράγεβο. 60 άνθρωποι σκοτώνονται και 200 τραυματίζονται από έκρηξη όλμου στην αγορά της πόλης.

το 2008
Πέθανε ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, Ινδός γκουρού, που συνδέθηκε στενά με τους Beatles και άλλους ρόκερς μέσω της διδασκαλίας του για τον υπερβατικό διαλογισμό. (Γεν. 12/1/1918)

το 2015
Πέθανε η Ελένη Θεοφίλου, Ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 1937).

Σήμερα είναι της...

Αγίας Αγάθης της μάρτυρος

και γιορτάζουν οι...

Αγαθή, Αγαθούλα, Αγαθώ, Αγαθία, Αγαθίτσα

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026

Τσικνοπέμπτη με το Κ.Α.Π.Η. στο Χωριό μας


Σαν σήμερα...

4 Φεβρουαρίου

το 1843
Πέθανε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 3/4/1770)

το 1867
Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Κεφαλονιά (23 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο), με εκατοντάδες νεκρούς και μεγάλες καταστροφές. Σκοτώνονται 224 άνθρωποι και καταρρέουν 2.612 σπίτια.

το 1900
Διαπιστώνεται ότι το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι από το Αδριάνειο υδραγωγείο είναι μολυσμένο. Το πρόβλημα προκαλεί τεράστιος βόθρος που βρίσκεται δίπλα στο υδραγωγείο.

το 1902
Γεννήθηκε ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, Αμερικανός αεροπόρος, ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε με το αεροπλάνο του τον Ατλαντικό. (Θαν. 26/8/1974)

το 1913
Γεννήθηκε η Ρόζα Παρκς, μαύρη μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείοσ’ ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του ’50, σηματοδοτώντας την αφετηρία της πορείας για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ. (Θαν. 24/10/2005)

το 1924
Επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του βενιζελικού βουλευτή Θεόδωρου Πάγκαλου και του αντιπολιτευόμενου συναδέλφου του Αθανασίου Τζώνη. Ο Τζώνης προκληθείς ραπίζει τον Πάγκαλο, που τον απειλεί με το περίστροφό του, αλλά αφοπλίζεται από τον βουλευτή Άρτας.

το 1943
Εκτελείται από τους Γερμανούς ο Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, που ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την ανατίναξη του κτιρίου της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ.

το 1950
Έξι μήνες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, στελέχη της Αριστεράς ιδρύουν τη «Δημοκρατική Παράταξη», που θα αποτελέσει τον πρόδρομο της ΕΔΑ.

το 1956
Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή ύψωσαν τη γαλανόλευκη.

το 1991
Πέθανε η Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. (Γεν. 1896)

το 2010
Πέθανε ο Κώστας Αξελός, Έλληνας φιλόσοφος και στοχαστής. (Γεν. 26/6/1924).

Σήμερα είναι των...

Οσίου Ιάσιμου του Θαυματουργού, Οσίου Ισίδωρου του Πηλουσιώτου

και γιορτάζουν οι...

Ιάσιμος, Σίμος, Ιασίμη, Σίμη
Ισίδωρος, Σιδέρης, Ισιδώρα, Δώρα *

Χρόνια Πολλά σε όλους !

Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026

"Προσωπική Εργασία" στο χωριό μας...

Έτσι...Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι !

"Φτιάχνοντας τον δρόμο για την Αγία Παρασκευή, με γνωστά, πολύ γνωστά...πρόσωπα !"

Η προσωπική εργασία...
Προσωπική εργασία -όπως ερμηνεύεται και η ονομασία της– ήταν ένας θεσμός που είχε δημιουργηθεί και εφαρμοστεί στην πατρίδα μας τη δεκαετία του 1950, μετά τη λήξη του πολέμου και της κατοχής. Καθιερώθηκε σαν ένα μέτρο βοήθειας από τους κατοίκους στην πολιτεία, προκειμένου να συνδράμουν στην ανόρθωση του κράτους με μικροέργα, μια και η δυνατότητα χρηματοδότησης από αυτό ήταν σχεδόν αδύνατη. Η προσωπική εργασία ήταν ένας θεσμός και «μια ιδιότυπη μορφή εθελοντισμού» αλλά και υποχρέωσης των πολιτών.
Ολόκληρη η κοινωνία θεωρούσε αυτόνομη υποχρέωση τη συμμετοχή όλων για την εκτέλεση αναγκαίων μικροέργων, όπως μικρά δρομάκια, ρυάκια, γκαλτερίμια, γεφύρια, βρύσες κ.λ.π., δηλαδή έργα που δεν απαιτούσαν εξειδίκευση αλλά κάλυπταν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων.
Όπως αναφέρεται σε αντίστοιχα δημοσιεύματα, η προθυμία και ο ζήλος των κατοίκων να συμμετέχουν στην προσωπική εργασία ήταν αξιοξήλευτος. Η προσωπική εργασία θεσπίστηκε από το Ελληνικό κράτος το 1950 και παρέμεινε μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Τι προέβλεπε η Νομοθεσία:
«Εις Δήμον ή Κοινότητα κάτω των 25.000 κατοίκων, επιτρέπεται δι’ αποφάσεως του Συμβουλίου να επιβληθεί η παροχή προσωπικής εργασίας εις τους κατοίκους (άρρενες και θήλεις) που συμπλήρωσαν το 18ον έτος της ηλικίας των δια την εκτέλεσιν δημοτικών και κοινοτικών έργων» με στόχο να ωφεληθούν αποκλειστικά οι κάτοικοι μιας ορισμένης περιοχής της πόλης ή του χωριού.
Ο αριθμός ημερών απασχόλησης καθορίστηκε στα δέκα (10) ημερομίσθια κατ’ έτος. Επιπλέον δε όσοι είχαν φορτηγά κτήνη (άλογα, γαϊδούρια) και φορτηγά αυτοκίνητα, υποχρεώνονταν να τα παραχωρήσουν για την εκτέλεση δημοτικών και κοινοτικών έργων. Εδώ η πρόβλεψη απασχόλησης -για τους δεύτερους- ήταν μέχρι τρεις ημέρες ετησίως, το ίδιο (ίσες ημέρες) αφορούσε και όσους παραχωρούσαν τα εν λόγω κτήνη ή αυτοκίνητα.
Σημειώνουμε δε εδώ ότι -όπως όριζαν οι διατάξεις- οι υπόχρεοι προσωπικής εργασίας, ύστερα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου, καλούνταν δι’ εγγράφου προσκλήσεως (δημάρχου ή προέδρου), για την εκτέλεση της προσωπικής εργασίας, δέκα ημέρες γρηγορότερα.
Ευνόητο είναι ότι η ειδοποίηση γίνονταν επί αποδείξει. Όσοι -για διάφορους λόγους- αδυνατούσαν να προσέλθουν για εργασία, μπορούσαν να στείλουν αντικαταστάτη. Οι δε ειδοποιηθέντες κάτοχοι κτηνών που δεν προσήρχοντο, υποχρεώνονταν να καταβάλλουν σχετικό αντίτιμο που καθορίζονταν από το Συμβούλιο.