Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Φανουρόπιτα: Τι συμβολίζει, πότε και γιατί τη φτιάχνουμε

Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με την πιο γνωστή νηστίσιμη πίτα, τη Φανουρόπιτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από τη Ρόδο όπου βρέθηκε η εικόνα του μέσα σε ερείπια γκρεμισμένης εκκλησίας, κατά την επισκευή των τειχών από τους Οθωμανούς. Από τη Ρόδο, η λατρεία του Αγίου πέρασε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη και εξαπλώθηκε αργότερα σε όλη την Ελλάδα.
Γιατί φτιάχνουμε τη Φανουρόπιτα;
Σύμφωνα με την παράδοση, η Φανουρόπιτα φτιάχνεται για να σωθεί η ψυχή της μητέρας του Αγίου Φανουρίου. Η μητέρα του ήταν μία αμαρτωλή γυναίκα, πολύ σκληρή με τους φτωχούς στους οποίους συμπεριφερόταν απάνθρωπα. Ο γιος, ο Άγιος Φανούριος, προσπάθησε να τη σώσει από την Κόλαση, αλλά δεν τα κατάφερε. Για αυτό παρακάλεσε, να μη φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για τη μνήμη και την ψυχή της μητέρας του: «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Έτσι, στις 27 Αυγούστου που γιορτάζουμε τον Άγιο Φανούριο, οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες αφού ευλογηθούν πρώτα στην εκκλησία μοιράζουν στη γειτονιά ζητώντας να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου.
Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε η αντίληψη ότι ο Άγιος φανερώνει ότι ζητήσεις. Άλλωστε το όνομα του Αγίου, προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Παραδοσιακά λένε οι πιστοί «Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το… Και εγώ θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου». Κοιμούνται, βλέπουν στον ύπνο τους την απάντηση και έπειτα κάνουν την πίτα, την πηγαίνουν στην εκκλησία να διαβαστεί από ιερέα και μετά τη μοιράζουν.
Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν Φανουρόπιτες στις 27 Αυγούστου.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι 7 ή 9 παραδοσιακά, καθώς συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες της δημιουργίας και τα τάγματα των αγγέλων.

Υλικά Συνταγής
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού,
1 κουταλάκι κανέλα,
1 κουταλάκι σόδα,
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο,
2 ποτήρια ζάχαρη,
3/4 ποτηριού κονιάκ
Εκτέλεση Συνταγής
Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας μέχρι η ζύμη μας να γίνει ένας παχύς χυλός.
Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μέσα τη ζύμη σαν κέικ και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
Για να δούμε αν η φανουρόπιτα είναι έτοιμη, την τρυπάμε με ένα μαχαίρι - πρέπει να είναι σχετικά στεγνό όταν βγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου