Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Σκούρκος ή Σερσένι

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
Ο Σκούρκος ή Σερσένι είναι το σαρκοφάγο έντομο του ελληνικού καλοκαιριού. Το τσίμπημα του είναι εξαιρετικά επώδυνο και μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν είσαι αλλεργικός. Πως να απαλλαγείτε χωρίς εντομοκτόνα αν τον συναντήσετε στο σπίτι ή τον κήπο σας.Συναντάται με διάφορα ονόματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και το τσίμπημά του είναι πραγματικό επώδυνο για τον άνθρωπο.
Πρόκειται για ένα είδος σφήκας που βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (πολύ πιθανόν να είδατε και εσείς αυτό το καλοκαίρι). Και αν τρομάζουμε εμείς μια φορά για να μην φάμε το πραγματικό επώδυνο τσίμπημά του, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παραγωγή μελλιού τρομάζουν ακόμα περισσότερο. Γιατί οι σκούρκοι πολύ συχνά είναι η αιτία καταστροφής ολόκληρων μελισσοκομείων. Πολύ γρήγορα.

Τι είναι τελικά οι σκούρκοι (η σερσένια).
Οι σκούρκοι είναι έντομα κοινωνικά που μπορούν να ζουν σε σφηκοφωλιές με έως και 500 σφήκες. Ο κύκλος ζωής τους συνήθως ξεκινάει στα μέσα της άνοιξης και τελειώνει το φθινόπωρο. Συνήθως από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Στο τέλος της άνοιξης αρχίζουν να κατασκευάζουν τις νέες τους φωλιές. Στο τέλος του φθινοπώρου, οι αποικίες τους χάνονται και επιβιώνουν ελάχιστοι σκούρκοι.
Οι νέες βασίλισσες των σκούρκων ζευγαρώνουν με τα αρσενικά στα μέσα του φθινοπώρου. Στο τέλος του βρίσκουν ένα ασφαλές μέρος για να ξεχειμωνίασουν, συνήθως κάτω από τη Γη. Με την έναρξη της άνοιξης γεννάνε.
Οι σκούρκοι είναι κατά βάση σαρκοφάγα έντομα. Συχνά όμως τρώνε και χυμούς φρούτων που καταφέρνουν να διασπάσουν με την ισχύ των δαγκανών τους. Πολύ συχνά έχει εντοπιστεί ότι οι σκούρκοι κλεπτοπαρασιτούν. Τι σημαίνει αυτό; Κλέβουν τη λεία από αράχνες ή άλλα σαρκοφάγα έντομα. Τρέφονται με σκαθάρια, άλλες σφήκες, πεταλούδες και λιβελούλες.
Τσίμπημα
Γενικά, όσο και αν έχουν τη φήμη για το αντίθετο, οι σκούρκοι δεν είναι πολύ επιθετικά έντομα. Τουλάχιστον για τον άνθρωπο. Συνήθως όταν συναντήσουν θα επιλέξουν να απομακρυνθούν. Θα τσιμπήσουν όμως αν νιώθουν ότι απειλούνται οι ίδιες ή οι φωλιές της ή η τροφή τους.
Φαντάζομαι δεν είναι κάτι που θα ακούτε για πρώτη φορά. Αν βρείτε σφηκοφωλιά, καλό είναι να μην την ταρακουνήσετε.
Το τσίμπημα τους είναι πολύ επώδυνο για τον άνθρωπο. Μπορεί να είναι και δυνάμει επικίνδυνο σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού. Πάντως η αλήθεια είναι ότι οι κίνδυνοι για ένα τέτοιο τσίμπημα είναι περιορισμένοι ιδίως γιατί οι σκούρκοι θα προχωρήσουν σε αυτό ως τελευταία επιλογή. Σε περίπτωση τσιμπήματος και αλλεργικής αντίδρασης πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.Ο φόβος των ανθρώπων, σύμφωνα με το oneman.gr κυρίως για την καταστροφή φρούτων και μελισσιών έχει κάνει τον σκούρκο ένα είδος υπό απειλή. Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατευτούν ανθρώπινες περιουσίες χωρίς να καταστραφεί ένα είδος που είναι ούτως ή άλλως μέρος της πανίδας. Κάθε είδος του ζωικού βασιλείου έχει τη μαγεία του. Ακόμα και αν δεν την παλεύουμε και πολύ με το κεντρί του.

Πολλές φορές έχουμε σφήκες στο κήπο και γύρω από το σπίτι χωρίς να μπορούμε να εντοπίσουμε τις σφηκοφωλιές.
Η μόνη λύση για προστασία σε αυτή την περίπτωση είναι η παγίδευση αυτών σε σφηκοπαγίδες. Στα φυτώρια και στα γεωπονικά καταστήματα διατίθονται δύο τύποι σφηκοπαγίδων.
α) Παγίδες κόλλας μιας χρήσης σε χρώμα πορτοκάλλί που προσελκύουν τις σφήκες. Οι σφήκες κολλάνε πάνω στην παγίδα, θανατώνονται και μετά τις απομακρύνουμε μαζί με την παγίδα.
β) Παγίδες με τροφικό προσελκιστικό πολλών χρήσεων σε μορφη μπώλ. Στις παγίδες αυτές βάζουμε μέσα το εκλυστικό με νερό, εισέρχονται μέσα οι σφήκες και πνίγονται. Μόλις γεμίσει η παγίδα, πετάμε τις νεκρές σφήκες και ξαναχρησιμοποιούμε την παγιδα τοποθετώντας νέο προσελκυστικό τροφής.

πηγή :  oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου