Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Θα είμαστε και εμείς εκεί...

Στην Κύπρο (Αγία Νάπα).

Στην Αδελφοποίηση της Αγίας Νάπας με το χωριό μας, που θα γίνει το Σάββατο 23 Μαρτίου και ώρα 5 το απόγευμα στην Αγία Νάπα, προς τιμή του χωριανού μας αγωνιστή Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

"Το χωριό μας θα εκπροσωπηθεί από μέλη των συλλόγων (Πολιτιστικού & Φιλεκπαιδευτικού με τα κορίτσια που θα ντυθούν την Πωγωνίσια Φορεσιά) και από κατοίκους του χωριού μας".

Την γενική εποπτεία της αποστολής την έχει ο Δήμος Πωγωνίου.








Σημ : Το Μάρτιο του 1826 ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, συμμετείχε στην μοναδική μάχη Ελλήνων Επαναστατών του 1821 επί κυπριακού εδάφους και συγκεκριμένα στη μάχη της Αγίας Νάπας.
Στις 17 Μαρτίου 1826 με περίπου 20 καράβια και δεκάδες παλληκάρια, προσέγγισαν τα παράλια της Αγίας Νάπας, αναζητώντας νερό και τροφή. Έγιναν όμως αντιληπτοί από το φυλάκιο της τουρκικής φρουράς Αμμοχώστου που έδρευε στην περιοχή και οι οποίοι κάλεσαν ενισχύσεις από την πόλη της Αμμοχώστου. Ακολούθησε σκληρή μάχη στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου ο Καπετάν Νταλιάνης και τα γενναία παλληκάρια του έτρεψαν την τουρκική φρουρά Αμμοχώστου σε φυγή, αρπάζοντας αιχμαλώτους και πολεμοφόδια.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου