Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Μνήμες...

Πλάκα και κονδύλι .

Όσοι από εμάς είχαμε πάει σχολείο, πριν από κάμποσες δεκαετίες, θυμόμαστε έντονα τα πρώτα μας τετράδια και μολύβια που δεν ήταν άλλα από την πλάκα και το κονδύλι.
Μ' αυτά μαθαίναμε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού να γράφουμε γράμματα και αριθμούς.

Η πλάκα, (σε μέγεθος σημερινού τάμπλετ), μαύρη με ξύλινο πλαίσιο, ήταν σαν ένας μικρός μαυροπίνακας που μπορείς να γράψεις επάνω του μόνο με το κονδύλι. Το κονδύλι, φτιαγμένο από λευκό σχιστόλιθο, λειτουργούσε σαν τις μετέπειτα κιμωλίες.
Πάνω στην πλάκα ήταν δεμένο κι ένα σφουγγάρι για να σβήνουν οι μαθητές ότι είχαν γράψει και να ξαναγράφουν, ενώ δεμένο για να μην το χάνουν ήταν, σε κάποιες περιπτώσεις και το κονδύλι.
Κάποιες πλάκες διέθεταν και γραμμές για να μπορούν οι μαθητές να γράφουν στη σειρά γράμματα και αριθμούς ενώ αργότερα εμφανίστηκαν και χρωματιστά κονδύλια, κόκκινα και πράσινα, για να μπορούν οι μαθητές, πάνω στην πλάκα, να ζωγραφίζουν, αν και αυτά ήταν περισσή πολυτέλεια σε καιρούς δύσκολους.

Οι δάσκαλοι αποκαλούσαν την πλάκα αβάκιο και το σφουγγάρι σπόγγο, όμως οι λέξεις που κυριαρχούσαν ήταν πλάκα, κονδύλι και σφουγγάρι.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου