Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Αύριο Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, πάμε στην Παναγία "Μπολιάνιτσα" !

Χρόνια Πολλά

Την πρώτη Σεπτέμβρη, είναι η αρχή της ΙΝΔΙΚΤΟΥ, δηλαδή άρχισε το νέο εκκλησιαστικό έτος. Κατά την εκκλησιαστική παράδοση την αρχή της Ινδικτιώνος εισήγαγε, ο Αύγουστος Καίσαρ. Τότε διέταξε την γενική απογραφή, των κατοίκων του Ρωμαϊκού κράτους και τη είσπραξη των φόρων, κατά την πρώτη του μηνός Σεπτέμβρη. Από του Μεγάλου Αλεξάνδρου (313), έγινε επισήμως χρήσης της Ινδικτιώνος ως χρονολογίας. Έκτοτε η εκκλησία μας, γιορτάζει τη 1η Σεπτέμβρη, ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους.
Λίγες ημέρες μετά την 1η Σεπτέμβρη, εορτάζουμε την γέννηση της Παναγίας. Οι γονείς της, Ιωακείμ και Άννα, κατάγονταν από το βασιλικό ζεύγος Δαβίδ. Ήταν πλούσιοι και πολύ Θεοσεβείς. Επειδή δεν είχαν παιδιά, λυπούνταν πολύ για το όνειδος της ατεκνίας. Γιαυτό παρακαλούσαν πάντοτε τον Θεό με θερμότητα και με δάκρυα, να τους χαρίσει καρπό κοιλίας και δεν έπαυαν να προσφέρουν στο Θεό, σύμφωνα με τι επιταγές του μωσαϊκού νόμου, πλούσια δώρα.
Ο Θεός, ικανοποίησε το αίτημα τους. Τους αξίωσε με αγγελική πρόρρηση να νιώσουν την χαρά της πατρότητος και μητρότητος.
Ευλογημένο αντρόγυνο, προβάλλεται από την Εκκλησία μας, κατά την Ακολουθία του Στεφανώματος ως υπόδειγμα στους νεονύμφους. Ευσεβείς και φιλόθεοι, με κατανόηση και αγάπη, στηρίζουν ο ένας τον άλλο στο μεγάλο πρόβλημα της ατεκνίας για την εποχή τους.
Μεγάλο το δώρο του Θεού και για τον κόσμο όλο, αφού η γέννηση της Θεοτόκου ήταν το προμήνυμα της σωτηρίας των ανθρώπων, γιατί ύστερα από λίγα χρόνια η Θεοτόκος θα γεννήσει το Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου, το Χριστό.

Η εκκλησία μας, τιμά την ημέρα του γενεθλίου της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτέμβρη.

Σημ: Φωτό αρχείου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου