Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Ένα από τα..."κατοικίδια" μας !

..... ! !
βγήκε για περίπατο και εισερχόμενος εντός ..."συνελήφθη" !


Με την ευκαιρία, διαβάζουμε λοιπόν...

Σε όλα σχεδόν τα μέρη της Ηπείρου,δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε… απρόσκλητους επισκέπτες, τους οποίους αν δεν "περιποιηθούμε" κατάλληλα μπορεί και να πονέσουμε…
Διαχειμάζουν σε ξηρά κλίματα και τους συναντάμε κυρίως κάτω από πέτρες, μέσα στην άμμο και σε εσοχές κορμών ανάμεσα από ξύλα, ακόμα και σε τοίχους ή σε περβάζια παραθύρων. Είναι νυκτόβιοι γι’ αυτό το λόγο, το πρωί μπορεί να τους βρούμε μέσα σε παπούτσια, παντόφλες, ρούχα κ.λπ.
Στη χώρα μας συναντάμε γενικά δύο είδη...τους ξανθούς, οι οποίοι βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές ή κοντά σε λίμνες και ποτάμια και τους μαύρους, που ζούνε σε ορεινές περιοχές. Αν και οι σκορπιοί που έχουμε στη χώρα μας δεν ανήκουν στους θανατηφόρους, τα τσιμπήματα τους είναι αρκετά επώδυνα και ιδιαίτερα αυτά των ξανθών.
Το δήγμα του τσιμπήματος, μοιάζει µε αυτό της σφήγκας αν και είναι κάπως πιο οδυνηρό ενώ πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά τον ίδιο τρόπο. Αρχικά προκαλείται αίσθημα κνησµού που μπορεί να γίνει αντιληπτό από το "θύμα" αφού δεν υπάρχει κάτι το εµφανές στο σηµείο του δήγµατος.Το τσίμπημα του σκορπιού είναι αρκετά επώδυνο. Προκαλεί τοπικό οίδημα, φλεγμονή η οποία συνοδεύεται από υπεραιμία στην περιοχή (αλλαγή χρωματισμού – αύξηση θερμοκρασίας). Ακόμη πολλές φορές παρατηρείται μούδιασμα, ναυτία, πυρετός, δυσκολία στην ομιλία, κράμπες στο στομάχι, σπασμοί και σοκ.
Λέγεται ότι λίγα δευτερόλεπτα εναπόθεσης ζεστού νερού στην περιοχή του δήγματος είναι αρκετά ώστε να απαλυνθεί η πληγή από το τσίμπημαΣυνήθως για τους σκορπιούς χρησιμοποιούμε απωθητικά και λιγότερο σκευάσματα για την εξόντωσή τους. Σε περιπτώσεις όμως που εμφανίζονται σκορπιοί μέσα σε σπίτι δεν είναι δυνατή η χρήση απωθητικών και πρέπει να επέμβουμε με κατάλληλα σκευάσματα εξόντωσης.
Τα απωθητικά σκευάσματα έχουν βάση το θείο. Και σκέτο θειάφι φυτοπροστασίας είναι αρκετά αποτελεσματικό και όσο παραμένει σταθερό στο χώρο, δεν επιτρέπει την έλευση όχι μόνο αραχνίδων αλλά και ερπετών. Ο τρόπος χρήσης του θειαφιού είναι η περιμετρική οριοθέτηση ενός χώρου (π.χ. ενός σπιτιού) πλάτους περίπου 10cm. Για καλύτερο αποτέλεσμα καλή θα ήταν η διάνοιξη ενός επιφανειακού αυλακιού βάθους περίπου 5 εκατοστών και πλάτους 10. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουμε την υπολλειματικότητα του θειαφιού στο χώρο, ο οποίος θα μειώνεται από τον αέρα και τις βροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου