Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Σαμπούκος η Δελβινακιώτικη ¨Μπερέτα¨

Φυλλοβόλο δένδρο ύψους έως 6m, με μεγάλα, πράσινα, λογχοειδή, οδοντωτά φύλλα, καρπούς σε μορφή μικρά, λευκοκίτρινα άνθη σε σκιάδια. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο και η συγκομιδή των ανθέων την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ του φλοιού και των καρπών τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Δραστικές ουσίες :
Φλαβονοειδή, σαμπουνιγκρίνη (γλυκοσίδιο), ταννίνες, αιθέριο έλαιο (περιέχει τερπένια, γλυκοσίδια, ρουτίνη, κερσιτρίνη, βλεννώδεις ουσίες, ταννίνες), φυτικά οξέα, βιταμίνη Α, C και Ρ, χρωστικές ουσίες
Φαρμακολογικές δράσεις :
O φλοιός του φυτού χρησιμοποιείται ως καθαρτικό, εμετικό και διουρητικό. Τα φύλλα του εφαρμόζονται εξωτερικά υπό τη μορφή καταπλάσματος ως μαλακτικά και επουλωτικά, ενώ λαμβάνονται από του στόματος υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) ως καθαρτικά, αποχρεμπτικά, διουρητικά και εφιδρωτικά. Τα αποξηραμένα άνθη του φυτού χρησιμοποιούνται προληπτικά για την τόνωση του αναπνευστικού συστήματος και την αντιμετώπιση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Το εκχύλισμα των καρπών δρα ως εφιδρωτικό, διουρητικό και υπακτικό. Το αφέψημα (τσάι) των φύλλων και των ανθέων βοηθά στη θεραπεία των μωλώπων, των διαστρεμμάτων, των τραυματισμών του δέρματος, του κρυολογήματος, της γρίπης, της καταρροής, των φλεγμονών του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος και των ρευματισμών.
Τρόπος χορήγησης :
Χορηγείται ως αποχρεμπτικό, στυπτικό, διουρητικό και ανοσοενισχυτικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 2 κουταλιές της σούπας ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, τρία φλυτζάνια την ημέρα) και υπό τη μορφή βάμματος κατά του κρυολογήματος, της γρίπης και της αλλεργίας.
Προσοχή
Προειδοποίηση:
Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες ενέργειες :
Είναι πιθανή η εκδήλωση στομαχικών διαταραχών. Ο νωπός καρπός περιέχει μία τοξίνη και ενδέχεται να εμφανιστεί κάποια χαμηλή τοξικότητα, η οποία δεν υφίσταται όταν ο καρπός μαγειρεύεται, καθώς είναι θερμοευαίσθητη.

Πηγή :
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής
Εργαστήριο Φαρμακολογίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου