Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα...

4 Απριλίου

το 1871
Πέθανε ο Πέτερ φον Χες, Γερμανός ζωγράφος, που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνική Επανάστασης του 1821, καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία. (Γεν. 29/7/1792)

το 1913
Ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα «Μπλεριό 11», χάνει τη ζωή του, λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

το 1928
Πέθανε ο Κωνσταντίνος Μαλέας, Έλληνας ζωγράφος. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Παρθένη, θεωρείται ως ο «πατέρας της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα». (Γεν. 1879)

το 1931
Πέθανε ο Αντρέ Μισελέν, Γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας ελαστικών «Michelin». (Γεν. 16/1/1853)

το 1949
Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.

το 1960
«Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά θα αποτελέσει δοκιμασία, όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για όλη τη χώρα, η οποία προσέρχεται στην Κοινή Αγορά με ολόκληρο τον φόρτο των αμαρτιών τού άμεσου ή έμμεσου παρεμβατικού παρελθόντος», αναφέρει ο πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Γεώργιος Δράκος («ΙΖΟΛΑ») στην έκθεση πεπραγμένων της διοίκησης.

το 1964
Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό σώμα του «εμπρηστή της Δικαιοσύνης» Αντωνίου Φλώρου. Ο εισαγγελέας Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

το 1968
Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82, ενώπιον 80.000 θεατών - ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

το 1998
Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, καταδικάζει και χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις ακραίες αντιδράσεις ορισμένων κοινοταρχών και κατοίκων χωριών, απέναντι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου