Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Όταν εμείς....! Είχαμε μέλη στην Φιλική Εταιρεία !

"Από το κρατικό αρχείο Οδησσού, έτος 1822"
 
"Έτσι για να ξέρουμε όλοι, την Ιστορία μας" !

Διαβάζουμε λοιπόν......

Από το βιβιλίο 'Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του 1821' του ΝΙΚΟΛΑΪ ΤΟΝΤΟΡΩΦ
 
ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΟΔΗΣΣΟΥ ΦΑΚΕΛΟΣ 1ος, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 249, Αριθμός 40, Έτος 1822
 
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ ΝΟΒΟΡΩΣΣΗΣΚΥ ΚΑΙ ΒΕΣΣΑΡΑΒΙΑΣ

Πληροφορίες και στοιχεία για αλλοδαπούς, τους αποκαλούμενους 'Φιλικούς', που τελούν υπό κράτηση στην πολίχνη Όργκίεβ.


                          "Δελβινακιώτες μέλη της Φιλικής Εταιρείας"

Ονομαστική κατάσταση των Φιλικών, που κρατούνται στην πολίχνη Όργκίεβ και όπου καταγράφεται η εθνικότητα και η υπηκοότητα του καθενός, ενώ για όσους έζησαν στη Ρωσία, πριν την είσοδο τους στην Μολδαβία, που ακριβώς και με τι διαβατήριο ταξίδεψαν έξω από τα σύνορα ή εάν βγήκαν χωρίς διαβατήριο και τέλος ο τόπος μόνιμης διαμονής τους.

Κωνσταντίνος Παναγιώτου Δουβλής
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 5 χρόνια πήγε από το Ιάσιο στη Βεσσαραβία για εμπορικές του υποθέσεις. Φέτος την 1η Ιουνίου πέρασε στη Μολδαβία, χωρίς διαβατήριο, από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής δεν έχει πουθενά. Με εγγύηση από τις 9 Αυγούστου. Αριθ. 4011

Γεώργιος Δόκας

Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 6 μήνες έφυγε από την Κωνσταντινούπολη και μέσο του λοιμοκαθαρτηρίου του Λεώφ, έφθασε στο Κισσινέβ. Από εδώ πέρασε φέτος την 1η Ιουνίου στη Μολδαβία, χωρίς διαβατήριο, από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής δεν έχει στη Ρωσία. Με εγγύηση από τις 12 Αυγούστου. Αριθ. 4093.

Κώστας Τσαγγούλης
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Έζησε 6 χρόνια στο Ισμαήλιο και στη Βεσσαραβία, βρέθηκε για εμπορικές του υποθέσεις. Την 1η Ιουνίου πέρασε στη Μολδαβία από ένα σημείο που βρίσκεται πιο κάτω από το Σκουνέλι. Αριθ. 4093.

Παναγιώτης Χαρίτου του Ιωάννη
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 11 χρόνια έφθασε από την Μολδαβία στην Βεσσαραβία. Ήρθε εδώ για εμπορικές του υποθέσεις και παρέμεινε 6 χρόνια. Φέτος στις 10 Μαΐου πέρασε με βάρκα και χωρίς διαβατήριο τον Προύθο από την Τομαρόβα και μέχρι την πολίχνη Χούς. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει το Δελβινάκι. Στην Βεσσαραβία έχει ένα θείο τον Δημήτρη Χαρίτο. Με σύσταση από τις 12 Αυγούστου. Αριθ. 4023.

Γεώργιος Μούκας
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Από την Κωνσταντινούπολη έφυγε πριν 20 χρόνια και από τότε έζησε σε διάφορα μέρη της Μολδαβίας. Πριν 14 ήρθε στην Βεσσαραβία. Είχε στην κατοχή του ένα Χωριό. Την 1η Ιουνίου πέρασε στη Μολδαβία, χωρίς διαβατήριο, από ένα σημείο που βρίσκεται πιο κάτω από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής στην Βεσσαραβία δεν έχει. Ο ίδιο ως άνω αριθμός.

Γιάννης Μούκας
Γιός του προηγούμενου. Έφυγε μαζί με τον πατέρα του και με αυτόν πέρασε από την Βεσσαραβία στην Μολδαβία φέτος την 1η Ιουνίου, χωρίς διαβατήριο. Με σύσταση από τις 12 Αυγούστου. Αριθ. 4093.

Ιωάννης Μούτσας
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 5 χρόνια ταξίδεψε στην Βεσσαραβία για εμπορικές του υποθέσεις. Φέτος την 1η Ιουνίου πέρασε στη Μολδαβία, χωρίς διαβατήριο, από ένα σημείο που βρίσκεται πιο κάτω από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει το χωριό Μπραβίλ, στο νομό Οργκίεβ, όπου ζει ο πατέρας του Παναγιώτης Μουτσάς. Αριθ. 4093.

Ιωάννης Εξάρχου
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 2 χρόνια αναχώρησε με διαβατήριο για την Βεσσαραβία μέσω Σκουνελίου. Την 1η Ιουνίου πέρασε στη Μολδαβία, αυτή την φορά χωρίς διαβατήριο. Αριθ. 4093.

Κωνσταντίνος Ζώτος
Έλληνας, τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 4 χρόνια έφθασε με διαβατήριο στη Βεσσαραβία μέσω Σκουνελίου. Εκεί ασχολήθηκε με το εμπόριο. Την 1η Ιουνίου πέρασε χωρίς διαβατήριο στη Μολδαβία από ένα σημείο που βρίσκεται πιο κάτω από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει το Δελβινάκι. Με εγγύηση από τις 12 Αυγούστου. Αριθ. 4095.

Δημήτριος Ντίκος
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Το 1812, πριν τη χάραξη των συνόρων, έφυγε από την περιοχή της Βεσσαραβίας. Ήταν στην υπηρεσία διαφόρων εμπόρων. Την 1η Ιουνίου πέρασε χωρίς διαβατήριο στη Μολδαβία από ένα σημείο που βρίσκεται πιο κάτω από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει το Δελβινάκι. Με εγγύηση από τις 12 Αυγούστου. Αριθ. 4095.

Χρήστος Βάγιας
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν τριάμισι χρόνια αναχώρησε μέσω Κωνσταντινούπολις για την Μολδαβία και από εκεί πέρασε με διαβατήριο στη Βεσσαραβία. Στην Μολδαβία ταξίδεψε χωρίς διαβατήριο φέτος την 1η Ιουνίου από ένα σημείο που βρίσκεται πιο κάτω από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής δεν έχει στην Βεσσαραβία. Αριθ. 4095.

Πέτρος Χρήστου
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 15 χρόνια αναχώρησε για την Βεσσαραβία. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει το χωριό Τσοντουλέστι, του νομού Ιασίου, όπου βρίσκεται ο πατέρας του Χρήστος. Φέτος την 1η Ιουνίου πέρασε χωρίς διαβατήριο στη Μολδαβία από ένα σημείο που βρίσκεται πιο κάτω από το Σκουνέλι. Με εγγύηση από τις 12 Αυγούστου. Αριθ. 4093.

Στέφανος Γεωργίου
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 3 ½ χρόνια αναχώρησε με διαβατήριο και μέσο Μολδαβίας και του λοιμοκαθαρτηρίου του Σκουνελίου έφθασε στη Βεσσαραβία όπου ασχολήθηκε, στη πόλη Λεώφ, με το εμπόριο. Την 1η Ιουνίου πέρασε, χωρίς διαβατήριο, στη Μολδαβία από ένα σημείο κάτω από το Σκουνέλι. Μόνιμο τόπο διαμονής έχει το Δελβινάκι.

Ζώης Ζώτος
Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 3 χρόνια ήρθε στην Οδησσό, όπου ήταν μαθητής, χωρίς διαβατήριο πέρασε στην Μολδαβία μαζί με τον Σπύρο Μπόγο. Μόνιμη κατοικία έχει στην Οδησσό. Με εγγύηση από τις 24 Αυγούστου. Αριθ. 4230.

Σάββας Δημητρίου

Έλληνας , τουρκικής υπηκοότητας, από το Δελβινάκι. Πριν 6 χρόνια πήγε στην Μολδαβία. Είναι αρτοποιός. Πέρσι τον Ιούνιο προσχώρησε στην Φιλική Εταιρεία. Πρώτη φορά έρχεται στη Ρωσία. Μόνιμη κατοικία έχει στο χωριό Μπάκο της Μολδαβίας. Εκεί προσχώρησε στους Φιλικούς φέτος τον Ιούνιο. Στη Ρωσία ήταν και στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου