Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Από την εκδρομή στην Λευκάδα, συνέχεια !

Με την ευγενική συντροφιά και ξενάγηση του Πατέρα Νικηφόρου, επισκεφτήκαμε την αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μονής της Φανερωμένης, όπου σε περίοπτη θέση βρίσκεται η φωτογραφία του χωριανού μας Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Τσοκώνα, ο οποίος σαν Ιεροκήρυκας έμεινε στην Λευκάδα για τρία (3) Χρόνια !


Επίσης στον χώρο αυτό, βρίσκεται και η φωτογραφία του πρώην μητροπολίτη μας Δημητρίου !
Ο οποίος το 1924 μετατίθεται στην Ιερατική Σχολή της Νήσου Ιωαννίνων. Το 1926, με πρόταση του Μητροπολίτου Ιωαννίνων, πλέον, Σπυρίδωνος εκλέγεται από την Ι.Σ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Ιωαννίνων με τον τίτλο Δωδώνης.
Ως βοηθός Επίσκοπος υπηρέτησε μέχρι το 1931, οπότε εξελέγη Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης, στο θρόνο της οποίας παρέμεινε μέχρι την άνοιξη του 1940, που εξελέγη και κατεστάθη Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Το 1956 εξελέγη και κατεστάθη Μητροπολίτης Ιωαννίνων, διαδεχθείς τον από Ιωαννίνων Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σπυρίδωνα (Βλάχο). Εκοιμήθη την 1η Ιανουαρίου 1958 στα Ιωάννινα, μετά την Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία και ετάφη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου («εις Κοπάνους») πόλεως Ιωαννίνων.
Ο Ιωαννίνων Δημήτριος κατέλειπε φήμη αγαθού και αξίου εκκλησιαστικού ανδρός, υποδειγματικού λειτουργού και εξαίρετου γνώστη του Τυπικού της Μ.τ.Χ.Ε., έμπειρου δε καθηγητού με πλούσια παιδαγωγική δράση που αντανακλάτε μέχρι σήμερα στο πνευματικό του δημιούργημα, τη Σχολή Βελλάς.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου